Vlada je za prostovoljne gasilske organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na območju Krasa, prek gasilske zveze zagotovila 1.470.034 evrov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vlada je za prostovoljne gasilske organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na območju Krasa, prek gasilske zveze zagotovila 1.470.034 evrov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Gasilska zveza Slovenije je sredstva za pokrivanje stroškov intervencije na Krasu prejela iz več različnih virov. Kot so sporočili z zveze, bodo v intervenciji udeleženim društvom razdelili več kot 5,8 milijona evrov, delodajalci pa bodo prejeli 613.260 evrov za pokrivanje stroškov odsotnosti gasilcev z dela.

Del sredstev je Gasilska zveza prejela prek pogodb z ministrstvom za obrambo oziroma uprave za zaščito in reševanje. "Prva je bila namenjena pokrivanju intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih organizacij v vrednosti 2.723.414,44 evra. Druga pogodba je zajemala pokrivanje sredstev za dodatno opremljenost oziroma izboljšanje delovanja prostovoljnih gasilskih organizacij v vrednosti 1.470.034,03 evra," so sporočili z Gasilske zveze Slovenije.

Boscarol in njegova hčerka sta z zneskom, ki sta ga namenila gasilcem, končala donacije iz kupnine Pipistrela. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Boscarol in njegova hčerka sta z zneskom, ki sta ga namenila gasilcem, končala donacije iz kupnine Pipistrela. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Znesek, ki ga je predvidela druga pogodba, je ob tem gasilcem doniral tudi ajdovski podjetnik Ivo Boscarol. Potezo je javno napovedal že julija letos. "Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, spodbuda, da bi zdržali naslednje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili, in zato, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa," je sporočil ajdovski podjetnik. Kot je dodal, ob tem ni imel namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, ampak prispevati po svojih močeh ter "motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu".

Po pogodbi bo gasilska zveza sredstva, ki jih je Boscarol nakazal 24. oktobra, razdelila med organizacije prostovoljnih gasilcev po merilu sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara.

Sorodna novica Stopimo skupaj za slovenske gasilce: Za nakup nove gasilske opreme zbrali 829.368 evrov.

Pomoč tudi prek oddaje Televizije Slovenija

Poleg navedenih sredstev so gasilci za pomoč pri nakupu nove opreme prejeli še donacijska sredstva v vrednosti več kot 800 tisoč evrov, v kar so všteta nakazana sredstva podjetij, donacij prek SMS-sporočil in oddaje na Televiziji Slovenija Stopimo skupaj za slovenske gasilce, so sporočili z Gasilske zveze Slovenije.

Prostovoljna gasilska društva bodo deležna sofinanciranja za vzdrževanje osebne zaščitne opreme, nakup goriva in maziv, za nadomestilo poškodovane oziroma uničene opreme, dodatno opremljenost oz. izboljšanje delovanja PGD-jev ter za pomoč pri nabavi nove gasilske opreme, so napovedali na zvezi ter se ob tem zahvalili vsem, ki so kakor koli priskočili na pomoč.

Zadnja Boscarolova donacija iz kupnine Pipistrela

S prispevkom gasilcem sta Ivo in njegova hčerka Taja Boscarol končala izplačevanje donacij v skupnem znesku 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela. Delno sta jih namenila zaposlenim v Pipistrelu, delno pa za različne projekte širokega družbenega pomena, da bi lahko čim več ljudi imelo korist od njih, še piše v sporočilu za javnost.

Ob tem sta izrazila upanje, da bo tudi donacija za izgradnjo zdravstvenega doma Ajdovščina in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta predvidoma zaživela leta 2025, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, kot je bil zadnji na Krasu.

Boscarol gasilcem daroval 1,5 milijona evrov