V Slovenski nacionalni stranki so prepričani, da ima obstoječi tobačni zakon veliko slabosti. Foto: RTV SLO
V Slovenski nacionalni stranki so prepričani, da ima obstoječi tobačni zakon veliko slabosti. Foto: RTV SLO
Sašo Peče
Kot zatrjuje Sašo Peče, je SNS pripravil kakovosten zakon, ki naj bi uspešno zapolnjeval praznino v sedanji zakonodaji. Foto: RTV SLO
Intervju s poslancem Alešem Guličem

Kot je povedal Sašo Peče, bi šlo tu le za lokale, kjer strežejo pijačo, ne pa za tiste s hrano. Prav tako bi novi zakon zmanjšal odgovornost lastnika lokala, v katerem je kajenje prepovedano, če bi gostje tam kadili kljub opozorilu, saj naj ne bi bil za to kriv lastnik.

Gulič za MMC: Glavne rešitve so podobne
S tem so prehiteli pobudo poslanca LDS-a Aleša Guliča, ki je napovedal, da bo ob podpori združenja malih gostilničarjev podobno novelo vložil decembra. Zdaj je za MMC dejal, da je vesel, da se bo zadeva reševala. "Sicer sem uspel predlog pogledati zelo na hitro, a lahko rečem, da so glavne rešitve podobne. Zakon bomo podprli, pričakujem pa, da bomo vložili tudi še kakšen amandma," je pojasnil. Na vprašanje, ali ga kaj moti, da ga je SNS prehitel, je bil jedrnat: "To ni dirka, to je parlament."

Vabljeni tudi k ogledu intervjuja, ki smo ga 7. novembra opravili s poslancem Guličem.

Tudi mlajši od 18 let bi lahko prodajali cigarete
Poleg tega bi njihova različica zakona starejšim od 15 let dovoljevala delati na mestih, kjer prodajajo tobačne izdelke, za kar sedanji zakon določa starost 18 let. To je po mnenju stranke sporno, saj nekdo, ki je končal trgovsko šolo, morda še ni dopolnil 18 let in posledično ne sme delati, kjer bi želel.

Predviden "tobačni evro"
Naslednja novost, ki jo predlaga stranka, je podražitev vseh tobačnih izdelkov za en evro, dobiček pa bi namenili preprečevanju odvisnosti od nikotina pa tudi zdravljenju bolezni, ki jih povzroča dolgotrajno kajenje. Za ta ukrep so se odločili predvsem zato, ker menijo, da bi bilo treba zmanjšati število novih in mladih kadilcev.

Sprememba zakona pa bi odpravila tudi prepoved kajenja na gledaliških odrih, ki naj bi predstavljala poseg v umetniško svobodo.

SNS: Sedanji zakon je neučinkovit
Kot je dejal Zmago Jelinčič, naj bi bil sedanji zakon sporen že zaradi tega, ker število kadilcev kljub vsemu narašča, poleg tega pa so prisiljeni kaditi zunaj, kjer so izpostavljeni prehladom, ali doma, kar škodi družinskim članom. Obenem vse več lokalov ostaja brez prometa. Za zgled prvak nacionalne stranke navaja druge evropske države, saj je tako strog zakon le redkokje v veljavi.

Intervju s poslancem Alešem Guličem