Humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar. Foto: BoBo
Humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar. Foto: BoBo

Vrtalna naprava bo v Sudan prispela čez približno tri tedne, kjer jo bodo po kopnem prepeljali do pokrajine Darfur. Za pomoč pri nakupu vrtalne naprave je že pred več kot desetletjem, natančneje leta 2007, zaprosil humanitarni koordinator upornikov v Darfurju Sulejman Džamus. Tamkajšnji prebivalci vodo sicer iščejo z bajalicami, a je na tradicionalen način ne najdejo več.

Sprva je projekt nakupa vrtalne naprave vodil Tomo Križnar, ki je humanitarno zelo dejaven na območju Darfurja, nato pa je pristopil še ustanovitelj organizacije Hope Klemen Mihelič.

Leta 2010 odprli račun za zbiranje sredstev

Podnebne spremembe močno vplivajo na okolje v Afriki. Po podatkih Združenih narodov je v zadnjih tridesetih letih zaradi sprememb v Sahelu padlo 40 odstotkov manj dežja, Sahara pa napreduje proti jugu povprečno sedem kilometrov na leto. Tamkajšnji prebivalci se že dolgo bojujejo s pomanjkanjem vode, zaradi česar mnogi tudi bežijo.

Leta 2010 so odprli bančni račun za zbiranje donacij, na katerem se je zbralo 188.000 evrov.

S tem denarjem so kupili vrtalno napravo, kompresor, tovornjaka in drugo potrebno opremo, ki so jih po letih servisiranja in urejanja dovoljenj za čim varnejšo pot do Darfurja poslali na pot. V Luki Koper bodo opremo naložili na zabojnike, ki jih bodo dostavili do Port Sudana. Tam bo opremo pričakal Sulejman Džamus, ki jo bo spremljal na najtežjem delu poti ‒ več kot 2.000 kilometrov po kopnem do Darfurja. Tu je pričakovati največ nevarnosti, saj je Sudan še vedno konfliktno območje.

Džamus se je v okviru projekta zavezal, da bo skupaj s svojo humanitarno organizacijo poskrbel za vrtanje, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pa zagotovil potrebne cevi in opremo za oskrbo civilnega prebivalstva z brezplačno pitno vodo.

Iz Ljubljane v Sudan krenila vrtalna naprava