Prihod letala v Ljubljano je bil sprva predviden okoli 15. ure, a so polet potem še večkrat preložili, je razvidno s seznama prihoda letal na brniško letališče.

Zunanje ministrstvo je ob tem na svojem računu na Twitterju zapisalo, da se bodo še naprej trudili, da pomagajo tudi drugim, ki so želeli na polet. Današnje posebno letalo je sicer iz Londona poletelo ob 15.30 po srednjeevropskem času.

Za STA so na MZZ-ju pojasnili, da še vedno spodbujajo ljudi, naj si zagotovijo komercialne polete, saj med drugim še letijo letala v Zagreb. Po potrebi pa bodo organizirali poseben polet.

Dodatno bo danes malo po 18. uri iz Münchna odšel avtobus z 18 slovenskimi državljani. Med njimi bodo tisti, ki so obtičali na Bavarskem ali ki so prileteli v bavarsko prestolnico med drugim s Kanarskih otokov in iz Barcelone. Sedeže so ponudili tudi hrvaškim državljanom, a se za zdaj še nihče ni odzval na ponudbo.

Ministrstvo je na Twitterju objavilo, da bo v nedeljo, 22. marca, ob 15.20 na voljo polet Pariz–Ljubljana, ki ga bo izvedla letalska družba Air France. Dodali so, da so vozovnice že na voljo na spletni strani te francoske letalske družbe in drugih spletnih iskalnikih letalskih prevozov.
Za razliko od letala iz Londona gre pri tem za komercialni polet. Do danes zjutraj so zanimanje izrazili trije slovenski državljani.

Poziv državljanom na Nizozemskem

Ministrstvo je na Twitterju objavilo tudi poziv slovenskim državljanom na Nizozemskem, ki razmišljajo o odhodu domov, naj se za to odločijo čim prej. Tranzit državljanom EU-ja v matične države je namreč za zdaj še dovoljen. Še je mogoča letalska povezava s Croatia Airlines iz Amsterdama v Zagreb vsak dan ob 11.20, so dodali.

Objavili so tudi priporočilo slovenskega veleposlaništva v Moskvi Slovencem, ki so v Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgiziji, Tadžikistanu ter Turkmenistanu in bi se radi vrnili v Slovenijo, naj preučijo možnosti vrnitve, saj je teh vedno manj.

Zunanje ministrstvo je v sodelovanju z več državami do zdaj iz tujine vrnilo že nekaj deset slovenskih državljanov, ki se spoprijemajo s težavami pri vračanju domov zaradi zaprtih meja in ukinitve letalskih povezav v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

Potem ko so v četrtek prek Prage s Kanarskih otokov vrnili v Slovenijo skupino 14 slovenskih državljanov, so jih nato v petek prek Varšave vrnili še 12. V petek pa so z avtobusom iz Beograda prepeljali 16 slovenskih državljanov. V tujini naj bi bilo še okoli 1100 Slovencev, skoraj polovica v državah EU-ja.

Iz Londona domov priletelo 50 Slovencev