Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

V Maroku je za konzularno pomoč pri vrnitvi zaprosilo 16 Slovencev. Ni še popolnoma jasno, ali so vsi na letalu, ki potuje v Budimpešto. Od tam pa bodo potem slovenske državljane v domovino peljali z organiziranim prevozom, so povedali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Zjutraj ob 6. uri je z letališča v Pragi odpeljal avtobus s slovenskimi potniki, ki so imeli zaradi zaprtih meja težave pri vrnitvi s Kanarskih otokov. Na tem avtobusu je bilo 12 slovenskih državljanov. Ob prihodu na mejni prehod Šentilj so jim opravili teste na novi koronavirus in so sedaj že v domovini. MZZ je njihovo vračanje uspešno koordiniralo s češkimi kolegi, tesno pa sta sodelovali tudi slovenski veleposlaništvi v Madridu in Pragi.

S Kanarskih otokov je skupina Slovencev v Prago prišla s češkim letalom, na katerem je bilo še 268 Čehov in 68 Slovakov, je na Twitterju objavil slovaški veleposlanik Miroslav Wlachovsky in izpostavil, da je šlo za "češko-slovaško-slovensko solidarnost v akciji". Navedel je sicer, da je
bilo na letalu 15 Slovencev.

Zapleti v Srbiji

Slovenci v Beogradu pa so nocoj zaman čakali na avtobusni prevoz v Slovenijo, saj se je zataknilo pri prihodu avtobusa, ki so ga na poti v Srbijo zadržali na hrvaški meji. Ker od 20. ure naprej v Srbiji velja policijska ura, so pot prestavili na jutri.

Zagrebško letališče kot redka dobrina

Ministrstvo je tudi opozorilo, da kot eno redkih letališč v Evropi še deluje letališče v Zagrebu. Hrvaška družba Croatia Airlines danes še leti v Frankfurt, München, Amsterdam, Bruselj, Pariz, Zürich in Sarajevo. Že v petek ne bo več povezave s Frankfurtom, možne pa so tudi izredne
spremembe, opozarjajo na MZZ in svetujejo vsem potnikom, naj obvezno let preverijo pri prevozniku.

Zunanje ministrstvo je že na začetku tedna pozvalo vse Slovence v tujini, naj se jim javijo in registrirajo, še posebej če potrebujejo pomoč pri vračanju v domovino. Temu pozivu je sledilo več kot 650 posameznikov. Skoraj polovica jih je v državah Evropske unije, skoraj tretjina pa v državah Bližnjega vzhoda, Azije in Rusiji.

Za zdaj ni nihče izmed teh, ki so se registrirali, v kakšnih težavah. Vsi so na varnem. Za vse, ki potrebujejo pomoč, pa vsak dan skrbi posebna "konzularna krizna celica" na ministrstvu, v kateri vsak dan deluje od 15 do 20 zaposlenih.

Vključil se je tudi predsednik države Borut Pahor, ki je danes v telefonskem pogovoru poljskega predsednika Andrzeja Dudo zaprosil za pomoč pri letalskemu povratku slovenskih državljanov, ki so v tretjih državah. Predsednik Duda je obljubil pomoč pri ureditvi poti do Varšave, od tam naprej pa bo zanje poskrbela Slovenija, je na Twitterju objavil Pahor.

Težav z vračanjem v domovino pa nimajo le Slovenci. Skupno naj bi nekje na poti obtičalo okoli 80.000 državljanov članic EU-ja, je poročal Radio Slovenija.

Logar z zunanjimi ministri sosednjih držav o vračanju v domovino

Zunanji minister Anže Logar se je danes tudi o vračanju v domovino preko videokonference pogovarjal z ministri za zunanje zadeve sosednjih držav, Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, so sporočili z MZZ. Ministri so se strinjali, da je ob omejitvenih ukrepih, ki zadevajo gibanje oseb, nujno ljudem zagotoviti vrnitev v državo izvora oziroma bivanja, pri čemer je Logar poudaril sodelovanje pri organizaciji reševalnih letov za repatriacijo naših državljanov, ki so izven EU.