Po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer so le izmenjali stališča, o imenih se še niso pogovarjali, saj to nameravajo storiti v drugem krogu. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer so le izmenjali stališča, o imenih se še niso pogovarjali, saj to nameravajo storiti v drugem krogu. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko upa, da bosta kandidata zaradi pomembnosti vloge ustavnega sodišča dobila široko večino in da se torej stališča največje opozicijske stranke ne bo spregledalo Foto: Twitter Boruta Pahorja
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša si želi, da bi koalicija in opozicija glede kandidatov našla skupni jezik. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Pahor išče nove ustavne sodnike

Po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer so le izmenjali stališča, o imenih se še niso pogovarjali, saj to nameravajo storiti v drugem krogu. Želijo si, da bi oba kandidata na glasovanju v DZ-ju dobila čim širšo politično podporo, ki bi presegla koalicijsko večino. Zato pričakuje, da bodo nova sodnika imenovali že na julijski seji DZ-ja.

Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko upa, da bosta kandidata zaradi pomembnosti vloge ustavnega sodišča dobila široko večino in da se torej stališče največje opozicijske stranke ne bo spregledalo. Do zdaj je namreč koalicija po njegovih besedah praktično vedno izbrala kandidate, ki niso zastopali nobene sorazmernosti, in kot primer navedel programski svet Radiotelevizije Slovenija. Njihova poslanska skupina pa se bo predvidoma do konca prihodnjega tedna odločila, katera dva kandidata podpreti.

Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša prav tako ni govoril o imenih. Sta se pa dogovarjala, da bi drugi krog posvetov lahko potekal že naslednji teden, po drugem krogu pa Jurša upa, da bo Pahor predstavil imena izbranih kandidatov. Jurša si tudi želi, da bi koalicija in opozicija glede kandidatov našli skupni jezik.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je Pahorju naštel nekaj imen, ki so sprejemljiva za SD, a o njih še ni želel govoriti. Zaupajo pa v presojo predsednika, saj so kandidati kakovostni.

Od poslanskih skupin, ki so bile doslej pri Pahorju, le v ZL-ju med prijavljenimi kandidati ne vidijo nikogar, ki bi bil primeren za ustavnega sodnika.

Mandat poteče Mozetiču in Klampferjevi
Oktobra oziroma novembra potečeta mandata sedanjemu predsedniku sodišča Miroslavu Mozetiču in sodnici Marti Klampfer. Za mesto ustavnega sodnika se tokrat potegujejo višja sodnica svetnica in vodja oddelka za varstvo ustavnih pravic na upravnem sodišču Darinka Dekleva Marguč ter višji sodnik Damjan Gantar z istega oddelka, uslužbenec oddelka za pravosodje, notranje zadeve in temeljne svoboščine v Evropskem parlamentu Anže Erbežnik, predavateljica na mednarodni fakulteti za družbene in poslovne vede v Celju, odvetniška kandidatka ter raziskovalka Špelca Mežnar.

Med kandidati so tudi Boštjan Pintar, izredni profesor na fakulteti za humanistične študije ter predstojnik Inštituta za pravo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem Rok Svetlič, redni profesor na mariborski pravni fakulteti Bojan Škof, vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marko Šorli ter programski direktor evropskega magistrskega programa človekovih pravic in demokratizacije v Benetkah Andraž Zidar.

Pred glasovanjem v DZ-ju je predvidena še javna predstavitev obeh predlaganih kandidatov.

Nove ustavne sodnike bo Pahor iskal že jeseni
Prihodnje leto marca oziroma aprila mandati potečejo še Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču, zato bo Pahor nov postopek za izbiro sodnikov začel že jeseni. Takrat pa bo upošteval tudi zdajšnje predloge kandidatur.

Pahor išče nove ustavne sodnike