Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je bruckam in brucem najprej sporočil, da jih njihovi profesorji nestrpno pričakujejo v predavalnicah,
Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je bruckam in brucem najprej sporočil, da jih njihovi profesorji nestrpno pričakujejo v predavalnicah, "vsaj od jutri naprej". Foto: BoBo
V študijskem letu 2018/2019 bo na ljubljanski univerzi vpisanih več kot 37.000 študentov, med njimi okoli 8.000 brucev. Foto: BoBo
Tradicionalni sprejemi študentov
Začetek novega študijskega leta
Začetek študijskega leta

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je bruckam in brucem najprej sporočil, da jih njihovi profesorji nestrpno pričakujejo v predavalnicah, "vsaj od jutri naprej". Papiča izredno veseli, da so si za svoj študij izbrali vrhunsko izobraževalno in znanstvenoraziskovalno institucijo, "ljubljansko univerzo v najlepšem mestu na svetu".

"To je šele prvi korak do vašega končnega uspeha," je dejal Papič, ki je prepričan, da bodo tisti, ki bodo z marljivostjo in vztrajnostjo prišli do konca, torej diplome, dobili svojo poklicno izobrazbo. Rektor ljubljanske univerze je dobrodošlico izrekel tudi tujim študentom, ki študirajo na univerzi.

"Brucke in bruci, dobrodošli na najboljšo univerzo v najlepšem mestu na svetu - Ljubljani, profesorji vas komaj čakajo na fakultetah," je bruce pozdravil župan Zoran Janković in jim zaželel same dobre ocene in da končajo študij.

V študijskem letu 2018/2019 bo na ljubljanski univerzi vpisanih več kot 37.000 študentov, med njimi okoli 8.000 brucev. Končni podatki o številu vpisanih študentov, domačih in tujih, bodo znani konec meseca.

Prvi dan tudi v Mariboru
Tudi na Univerzi v Mariboru je bil prvi študijski dan. Študentska organizacija Univerze v Mariboru je še prav posebej pozdravila bruce. V študentskem življenju se lahko pojavijo tudi težave, finančne in tudi psihične, pri takšnih težavah pomaga Študentska organizacija.

"Zbiramo prostovoljne prispevke, svoje pa primakne še Študentska organizacija in vse skupaj zberemo v Solidarnostni sklad, iz njega pa potem črpamo za študente, ki potrebujejo pomoč," pravi predstavnik mariborskih študentov Dejan Spital.

Srečanje ministra z rektorji univerz
Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je študentom sporočil, da izobrazba ni samo za delodajalca, ampak za življenje, ki si ga sami najbolj predstavljajo, in poudaril prijateljstva, ki jih bodo študenti sklenili v tem obdobju. "Večkrat vam bodo rekli, da so ta leta najboljša leta v vašem življenju. S tem se strinjam, ampak v navadi je, da tega ne boste vedeli, dokler jih zares ne bo konec."

Ob začetku novega študijskega leta se je minister za izobraževanje, znanost in šport srečal tudi z rektorji slovenskih univerz, in sicer ljubljanske Igorjem Papičem, mariborske Zdravkom Kačičem, primorske Draganom Marušičem in novogoriške Danilom Zavrtanikom.

Dogovorili so se, da bodo vsa odprta vprašanja reševali sproti v dialogu. Strinjali so se, da bodo skupaj iskali najboljše mogoče vsebinske rešitve, ki jih bo potem ministrstvo ustrezno umestilo v zakonodajni okvir. Bolj od števila novih zakonov je po njihovem mnenju pomembna kakovostna vsebina.

Najbolj pereča odprta vprašanja so, poleg znanih težav pri financiranju znanosti in raziskovalne dejavnosti, ustrezna definicija javne službe, ureditev statusa profesorjev, raziskovalcev in javnih zavodov.

Tradicionalni sprejemi študentov
Začetek novega študijskega leta
Začetek študijskega leta