Da je izpolnjevanje PCT-pogoja obvezno, morajo ponudniki blaga in storitev potrošnike obvestiti s pisnim obvestilom na vidnem mestu. Foto: EPA
Da je izpolnjevanje PCT-pogoja obvezno, morajo ponudniki blaga in storitev potrošnike obvestiti s pisnim obvestilom na vidnem mestu. Foto: EPA

Vlada je nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela v petek zvečer. Kot so ob tem pojasnili v sporočilu po dopisni seji vlade, glede na hiter porast števila okužb s koronavirusno različico delta v državah članicah EU-ja obstaja možnost poslabšanja epidemičnih razmer v Sloveniji.

Z odlokom je tako določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje PCT-pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki ponujajo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Ponudniki blaga in storitev morajo prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje PCT-pogoja obvezno v vseh zgoraj navedenih prostorih. To velja tudi za upravljavce žičniških naprav, ki morajo na vstopnih točkah prav tako preverjati izpolnjevanje PCT-pogojev.

Cvar: "Za gostince je to kaplja čez rob"

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar je poudaril, da se gostinci zavedajo pomena varovanja zdravja tako za goste kot za zaposlene, kar so izkazali v vseh mesecih zaprtja in kooperativnosti. "Vendar sprejemanje takšnih ukrepov tako rekoč čez noč, z danes na jutri, za to panogo, ki je tako prizadeta, je skrajno neresno, neodgovorno. Še danes pravzaprav ne vemo, kako izpolnjevati ta pogoj, kako ga uveljaviti, kako ga udejanjiti. Skratka, gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob," je za Televizijo Slovenija dejal Cvar.

Kot je pojasnil, člani sekcije za gostinstvo in turizem "pozivajo k uporu, pozivajo k ukrepom, ki bodo jasno dali vedeti, da tako za gostinstvo enostavno ne bo več šlo". Obrtno-podjetniška zbornica zato predlaga nujen sestanek z gospodarskim in zdravstvenim ministrstvom, na katerem želijo najti rešitev, kako zaščititi zdravje zaposlenih in gostov in hkrati ne na tak način obremenjevati gostincev. Z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom se bodo po Cvarjevih napovedih sestali že danes popoldne. "Pričakujemo, da bo naše resorno ministrstvo vendarle zavarovalo in zaščitilo interese panoge turizma in gostinstva," je dejal Cvar.

PCT-pogoje morajo preverjati tudi gostinci in hotelirji
Sorodna novica Aplikacija za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT še vedno v nadgradnji

Aplikacija za preverjanje še v fazi nadgradnje

S petkovim odlokom je vlada gostincem in ponudnikom nastanitev sicer naložila enake obveze, kot jih je že s preteklim petkom organizatorjem kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov. Za preverjanje PCT-pogojev so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razvili posebno aplikacijo, ki je trenutno na voljo zgolj uporabnikom operacijskega sistema Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje. Zaradi nadgradnje pa od petka ni dostopna. Izpolnjevanje pogojev morajo tako do preklica ponudniki preverjati na podlagi dokazil, predloženih v tiskani ali elektronski obliki, so sporočili z NIJZ-ja.

S predlaganim odlokom se je spremenila tudi dikcija nočnih klubov in diskotek v t. i. storitve gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program od 5. do 24. ure. V prej omenjenih prostorih so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo PCT-pogoj. Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR-testom ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Ta pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, v kolikor je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz, še piše v sporočilu vlade.