Komisija za preprečevanje korupcije je opravila nadzor na Zavodu RS za blagovne rezerve in pri drugih subjektih javnega sektorja. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije je opravila nadzor na Zavodu RS za blagovne rezerve in pri drugih subjektih javnega sektorja. Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v preteklih mesecih nadzor izvedla na zavodu za blagovne rezerve in pri drugih subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot so njeni predstavniki povedali na današnji novinarski konferenci, so v nadzoru zaznali večje število korupcijskih tveganj in tudi nekatere sume kršitev zakonodaje – v teh primerih bo komisija delo nadaljevala z uvedbo preiskav. Komisija je zaznala tudi nekatere sume kršitev s področja dela drugih nadzornih organov, zato bo izsledke ugotovitev poslala Državni revizijski komisiji, tržnemu inšpektoratu, Računskemu sodišču, policiji, finančni upravi in Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke.

Nova razkritja drevi v Tarči

V oddaji Tarča danes ob 20.00 na TV SLO 1 o novih razkritjih glede nabave zaščitne opreme med drugim valom epidemije.

Na katere organe ali osebe konkretno se nanašajo sumi kršitev, predsednik komisije Robert Šumi ni razkril, je pa poudaril, da bodo postopki, ki so v pristojnosti KPK-ja, uvedeni, kolikor je mogoče, hitro. Na komisiji računajo, da že ta mesec. Pri tem gre po njegovih besedah za več oseb, med katerimi so tudi javni uslužbenci.

"Razumemo zahtevnost in resnost situacije, v kateri je bilo treba ravnati hitro in učinkovito. Zavedamo se, da so bili postopki izvedeni v času izrednih razmer, ko je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov. Vendar je tudi v takšnih razmerah treba ravnati odgovorno, transparentno in v skladu z visoko stopnjo integritete," je poudaril.

Komisija je zaznala tveganja v vseh fazah postopkov nabav

Kot so pojasnili, so zaznali tveganja v povezavi z nedoločnostjo in nejasnostjo vlog posameznih deležnikov celotnega procesa, posledično pa so bila v celotnem postopku zaznana tudi specifična korupcijska tveganja nesledljivosti in netransparentnosti izvedenih postopkov, neenakopravne obravnave ponudnikov in izbranih pogodbenih partnerjev ter vplivanja oseb, ki pristojnosti v postopkih niso imele.

"Z namenom zagotavljanja transparentnosti porabe javnih sredstev je takšna postopkovna tveganja pri nadaljnjih postopkih treba ustrezno zamejiti, zato smo glavnim deležnikom postopkov nabav zaščitne opreme podali priporočila," pa je razložila vodja službe za nadzor in preiskave v komisiji Katja Mihelič Sušnik.

Kot je pojasnila, je komisija podala 15 priporočil, ki se nanašajo na natančne opredelitve vlog posameznih deležnikov, natančno opredelitev količin in vrst zaščitne opreme, ki bo predmet nabave, ter potrebnih dokazil, opredelitev meril in meril za izbiro, opredelitev vsebine sklenjenih pogodb, zaščito dobrovernih prijaviteljev … "Le z doslednim upoštevanjem priporočil bo mogoče zagotoviti pregledne, sledljive in transparentne postopke ter upravičiti zaupanje državljanov v pravilnost in zakonitost ravnanja deležnikov procesa nabav, ki predstavljajo pomembno porabo javnih sredstev v interesu zagotavljanja zdravja in varnosti vseh nas," so zapisali na spletni strani.

Poročilo KPK-ja poslano deležnikom

Celotno poročilo je KPK že posredoval glavnim deležnikom postopkov nabav – vladi, zavodu za blagovne rezerve, ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvu za zdravje ter Upravi RS za zaščito in reševanje. Izsledke poročila bodo prejeli tudi Računsko sodišče, finančna uprava in policija.

Brane Golubović, LMŠ. Foto: MMC RTV SLO
Brane Golubović, LMŠ. Foto: MMC RTV SLO

Golubović: Prestreljenost s korupcijskimi tveganji

V poslanskih skupinah LMŠ-ja in SD-ja jih danes predstavljene ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pri nabavi zaščitne opreme zaznala korupcijska tveganja, ne presenečajo. Pozivajo, da odgovorni za nepravilnosti tudi odgovarjajo, prav tako pa so znova izrazili kritiko do načina dela vlade.

KPK je po besedah vodje poslanske skupine LMŠ-ja Braneta Golubovića samo potrdil njihove ocene, in sicer da je vlada Janeza Janše "prestreljena s korupcijskimi tveganji". "Mogoče nam je zdaj bolj jasno, zakaj je koalicija tako panično prevzemala preiskovalno komisijo glede zaščitne opreme in zakaj se je izvedlo toliko menjav na policiji in Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki so preiskovali sumljive posle," je dejal v izjavi za medije v DZ-ju.

Po njegovih besedah se bodo v opoziciji pogovorili o morebitnih naslednjih korakih. "Treba je imeti v mislih to, da imamo v vladi ljudi, ki delujejo dokaj nerazsodno in ne razumejo politike," je bil kritičen. Ko postaneš predsednik vlade ali minister – po poslančevih besedah –, predstavljaš in delaš za vse državljane, tudi za tiste, ki te niso volili ali še nimajo volilne pravice. "Pri veliki večini ministrov in predsedniku vlade pa lahko vidimo, da na prvo mesto postavljajo svoje volivce in šele nato državo. To ni državotvorno," je poudaril.

Nemec: Okoriščanje na račun krize

Tudi po besedah poslanca SD-ja Matjaža Nemca ugotovitve KPK-ja niso nobeno presenečenje. "V DZ-ju smo imeli že mnogo sej komisij na to temo, tudi javnost je bila večkrat seznanjena z nepravilnostmi pri nabavi zaščitne opreme. Kar bode v oči, je, kako se je del politike skušal okoristiti na račun krize in posledično zdravja ljudi. Naša želja je, da se temu vprašanja pride do dna," je dejal.

Tako ugotovitve KPK-ja kot druga do zdaj znana dejstva so, kot ocenjuje Nemec, olje na ogenj dogajanju v DZ-ju, kjer nabavo zaščitne opreme preiskujeta dve komisiji. "Več kot je informacij, lažje bo tiste, ki so to počeli, klicati na odgovornost," je poudaril in dodal, da bodo odgovornost od tistih, ki se je izogibajo, lahko zahtevali šele pod novim predsednikom vlade.