Izpostaviti velja tudi podatek, da je bilo delo policije v prvih šestih mesecih leta 2010 še bolj usmerjeno v odkrivanje storilcev najhujših prekrškov in večkratnih kršilcev cestnoprometnih predpisov. Foto: MMC RTV SLO
Izpostaviti velja tudi podatek, da je bilo delo policije v prvih šestih mesecih leta 2010 še bolj usmerjeno v odkrivanje storilcev najhujših prekrškov in večkratnih kršilcev cestnoprometnih predpisov. Foto: MMC RTV SLO
NPU
Eden izmed velikih dosežkov prvega polletja je ustanovitev NPU-ja. Foto: MMC RTV SLO

Gospodarska kriminaliteta je v primerjavi s prvim polletjem lanskega leta porasla za 23 odstotkov, tako da je bilo na tem področju v pol leta raziskanih več kot 6.400 kaznivih dejanj, je na tiskovni konferenci pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek. Zatrdil je, da je to odraz gospodarske krize, pri čemer se je število prijav še zlasti povzpelo v drugi polovici lanskega in prvi polovici letošnjega leta.

Izstopa velik porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost
Glede na novo poročilo o delu policije je sicer naraslo število kaznivih dejanj na splošno, in sicer s 45.539 na 47.451 (za 4,2 odstotka). Obenem je po Jevškovih besedah večji tudi delež preiskanih dejanj, ki je z 52 odstotkov prešel na 55,4 odstotka. Med kaznivimi dejanji sicer izstopata sedemodstotni porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in povečanje kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem v družini.

Izpostaviti velja tudi podatek, da je bilo delo policije v prvih šestih mesecih leta 2010 še bolj usmerjeno v odkrivanje storilcev najhujših prekroškov in večkratnih kršilcev cestnoprometnih predpisov. Da je bilo res tako, kaže število zaseženih vozil, ki se je več kot podvojilo, saj so policisti zasegli dobrih tisoč vozil.

Manj pritožb zoper policijske postopke
So pa možje v modrem obravnavali za 7,4 odstotka manj kršitev zakona o varnosti cestnega prometa - od tega je bilo največ kršitev zaradi prekoračitve hitrosti, neuporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola.

Povejmo še, da je bilo v prvem polletju zoper postopke policistov vloženih 235 pritožb (18,3 odstotka manj kot prejšnje leto ob takšnem času). Zaradi suma storitve kaznivih dejanj je bilo 12 policistom izdano pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, 10 policistom pa je bila pogodba izredno že odpovedana.

Reorganizacija GPU-ja in nove ustanove
Generalni direktor policije Janko Goršek je na drugi strani spomnil na ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada in na novi center za računalniško forenziko. Opozoril je tudi, da je bila do 1. julija končana reorganizacija GPU-ja - izvedeni so bili procesi racionalizacije, združevanja in reorganizacije notranjih enot.