Iztok Purič je upokojeni 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved. Foto: DZ/Matija Sušnik
Iztok Purič je upokojeni 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved. Foto: DZ/Matija Sušnik

Iztok Purič, ki ga je Stranka Alenke Bratušek predlagala za ministra, potem ko je po dveh mesecih s tega položaja odstopil Marko Bandelli, je ugotovil, da podatki o dosedanjem črpanju evropskih sredstev tekočega programskega obdobja niso ohrabrujoči. "Eno je gotovo, nalog ni malo in jih ne bo zmanjkalo," je dejal.

Slovenija ima v programskem obdobju 2014–2020 na voljo nekaj manj kot 3,1 milijarde sredstev iz skupnega evropskega proračuna. Od tega je bilo doslej dodeljenih za 2,1 milijarde evrov in za večino projektov so ministrstva že izvedla javne razpise ter z izbranimi izvajalci sklenila pogodbe o sofinanciranju.

Projekti se izvajajo, prav tako se iz slovenskega proračuna poravnavajo že izvedene aktivnosti, vendar pa so pripravljeni zahtevki za povračilo iz evropskega proračuna šele za 30 odstotkov razpoložljivih sredstev, je ugotovil Purič.

Vzrok za tako velik razkorak med izplačili iz slovenskega proračuna in povračili iz blagajne EU-ja je v kompleksnem in še ne v celoti delujočem informacijskem sistemu službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Informacijski sistem vladne službe bo tako eden večjih izzivov, ki mu bo Purič na mestu ministra posvetil svojo pozornost. "To bo ena težjih nalog," je ocenil.

Odbora sta njegovo predstavitev kot ustrezno podprla s 16 glasovi za in sedmimi proti. Člani odborov iz vrst opozicije so bili kritični, da je bil njegov nastop premalo ambiciozen, a Purič je odgovoril, da ni človek, ki bi veliko obljubljal. "Moj način dela ni tak, sem zelo velik realist," je povedal.

Zelena luč za ministrskega kandidata
Zelena luč za ministrskega kandidata