Iztok Purič je kandidiral za županski stolček v Kranju, a se mu ni uspelo prebiti v drugi krog. Foto: BoBo
Iztok Purič je kandidiral za županski stolček v Kranju, a se mu ni uspelo prebiti v drugi krog. Foto: BoBo
Marko Bandelli
Marko Bandelli je odstopil 13. novembra, potem ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier. Foto: BoBo
Za enega največjih poklicnih uspehov Purič šteje svoje delo v javnem zavodu Brdo v času predsedovanja Slovenije svetu EU-ju v letu 2008. Foto: BoBo

Prejšnji minister za kohezijo Marko Bandelli je odstopil 13. novembra, potem ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier. "Njegovo zadnje dejanje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila," je bil v ultimatu oster premier Marjan Šarec.

Državni zbor (DZ) se je z Bandellijevim odstopom seznanil prejšnji ponedeljek, ko je začel teči desetdnevni rok, ko mora premier predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo naloge tega ministra začasno opravljal sam ali kdo drug iz vlade.

Iztok Purič, sicer doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada razrešila junija 2012 zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda. Predtem je Purič, ki je že upokojen, vodil splošno kadrovsko službo v Exotermu in Žitu. Na letošnjih lokalnih volitvah se je potegoval za kranjski županski stolček, a se mu ni uspelo prebiti v drugi krog.

Ministra čaka veliko dela
Novega ministra za kohezijo namreč čaka veliko dela na področju črpanja evropskih sredstev. Šarec je zaradi zamud pri pripravi celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU-sredstev namreč okaral službo, ki jo je vodil Bandelli. Nesprejemljivo se mu je zdelo, da ta dva meseca po nastopu mandata ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU-sredstev in ustreznega akcijskega načrta.

SAB: Puričeva znanja v korist Slovenije
Stranka SAB je Puriča za ministra predlagala, da bi v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki ima več kot 200 zaposlenih, svoja večkrat dokazana znanja, veščine in sposobnosti s področja upravljanja kadrov, vodenja in primernega razpolaganja s proračunskimi sredstvi ponovno uporabil v korist Slovenije, so zapisali v stranki.

Ob tem so dodali Puričevo izjavo, da se zaveda odgovornosti, ki jo bo prevzel, če bo postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. "Evropska sredstva so naša razvojna sredstva, to je naš potencial, in če mi bo dana možnost, bom naredil vse, da bi jih kolikor mogoče izkoristili," je navedel.

Doktor znanosti iz organizacijskih ved
Purič se je rodil 9. aprila 1954. V Kranju je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, svoje izobraževanje nadaljeval na Fakulteti za organizacijo dela in leta 2003 prejel naziv doktorja znanosti s področja organizacijskih ved. Kot raziskovalec poslovnih procesov v organizacijah ima v svoji bibliografiji več kot 50 del, med njimi tri izvirne znanstvene članke in številne strokovne prispevke. Je tudi predavatelj, med drugim na celjski fakulteti za komercialne in poslovne vede.

Polepšal protokolarni objekt na Brdu
Zase sicer pravi, da je učinkovit in sposoben. Meni, da je tudi z njegovim prispevkom državni protokolarni objekt na Brdu pri Kranju postal eden najlepših in najpomembnejših protokolarnih objektov v regiji. Pri svojem delu je usvojil protokolarna znanja, se rokoval z najvišjimi državniki v svetovnem merilu in se naučil, da sta med odnosi, tako v zasebnem kot poslovnem svetu, najpomembnejši poštenje in spoštovanje, so ga še opisali v predvolilni kampanji za župana.

Pred leti so se sicer v medijih pojavili očitki, da naj bi zaposleni javnega zavoda Brdo v času njegovega vodenja, ko je bila Alenka Bratušek članica upravnega odbora zavoda, na njeni parceli opravljali obrtniška in vrtnarska dela.

Sporen nakup preproge
Poleg tega je bil skupaj z nekdanjo zaposleno na Brdu Majdo Makrun ovaden zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali pravic pri nakupu orientalske preproge, ki naj bi jo na Brdu leta 2008 preplačali za okoli 70.000 evrov. Sodišče v Ljubljani sicer ni uvedlo preiskave v tej zadevi, ovadbo pa je zavrglo. "Nisem se okoristil niti z enim centom," je pred štirimi leti dejal Purič.

V svojem opisu, ki ga je navedel ob nedavni kandidaturi za župana, Purič navaja, da je velik ljubitelj rekreacije. Rad obiskuje naravo, pogosto se odpravi na Jošt in Lovrenc pod Storžičem. Aktiven tenisač igra tudi golf, preizkušal pa se je še v malem nogometu in hokeju.

Na nedavnih lokalnih volitvah je bil Purič sicer precej blizu preboja v drugi krog, a sta mu nazadnje do tega podviga zmanjkala dobra dva odstotka. Bratuškova ga je v predvolilni kampanji opisala kot prijatelja, ki ima vedno dobre ideje za skupnost.