Znano je, kako si bodo na glasovnicah sledila imena sedmih predsedniških kandidatov:

1. Milan Brglez
2. Anže Logar
3. Janez Cigler Kralj
4. Miha Kordiš
5. Nataša Pirc Musar
6. Vladimir Prebilič
7. Sabina Senčar

Izžreban vrstni red kandidatov
 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potrjenih je bilo osem kandidatur

DVK je do dneva po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdil osem predsedniških kandidatov, a je Gregor Bezenšek na zadnji dan, ko je to še bilo mogoče, umaknil soglasje h kandidaturi in izstopil iz predsedniškega boja. Kot razlog je navedel, da so se nanj zgrinjali "izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje". Prijave groženj na policijo sicer še niso podali.

Na volitvah bodo torej volivci izbirali med Milanom Brglezom (Socialni demokrati in Gibanje Svoboda), Anžetom Logarjem (dr. Romana Jordan in skupina volivcev), Janezom Ciglerjem Kraljem (Nova Slovenija – krščanski demokrati), Miho Kordišem (Levica), Natašo Pirc Musar (Biserka Marolt Meden in skupina volivcev), Vladimirjem Prebiličem (VESNA – zelena stranka) in Sabino Senčar (Resni.ca).

Kandidaturo, podprto s podpisi šestih volivcev, je sicer vložil tudi Edén Fohatóm na predlog Društva za srečno življenje Belis, a jo je DVK zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnil. Temu je pritrdilo tudi vrhovno sodišče, ki je pritožbo zoper omenjeno odločitev DVK zavrnilo kot neutemeljeno, saj društvo ne more biti predlagatelj predsedniške kandidature, ta pa mora biti tudi podprta s podpisi podpore najmanj 5000 volivcev.

Prvo soočenje na TV Slovenija

Predsedniški kandidati so v ponedeljek zvečer že soočili svoja stališča na Televiziji Slovenija. V ospredju so bile tokrat zunanjepolitične teme. Enotno so obsodili sovražni govor in grožnje.

Volitve 2022: Soočenje kandidatov za predsednika republike