Po Jakičevih besedah bodo skupaj s Patrio in zastopnikom Rotisom pogledali, ali je zadevo mogoče uresničiti z ničnostjo pogodbe. Foto: BoBo
Po Jakičevih besedah bodo skupaj s Patrio in zastopnikom Rotisom pogledali, ali je zadevo mogoče uresničiti z ničnostjo pogodbe. Foto: BoBo
Roman Jakič
Roman Jakič je izpostavil, da je odpoved pogodbe izredno zapletena zadeva. Foto: BoBo
Jakič napovedal razdrtje pogodbe s Patrio


Po Jakičevih besedah bodo skupaj s Patrio in zastopnikom Rotisom pogledali, ali je zadevo mogoče uresničiti z ničnostjo pogodbe. Po njegovih besedah bi bilo najlažje, da bi Slovenija 30 patrij, kolikor jih je kupila, preprosto vrnila in nazaj dobila okoli 75 milijonov evrov, kolikor je zanje plačala.

A stvar, je opozoril Jakič, ni tako preprosta. Slovenija bi morala v tem primeru najverjetneje plačati tudi uporabnino oklepnikov, izobraževanja ipd. Koliko bi bili stroški tega, na ministrstvu še niso izračunali. Vse možnosti so zato še odprte, tudi možnost, da bi Slovenija oklepnike obdržala, je pojasnil. "Ocenjevanje, koliko so vozila amortizirana, ni enostavno, z njim pa se bodo ukvarjali pravniki, zlasti ker nične pogodbe, pri kateri gre za javna sredstva, še ni bilo," je dejal Jakič.

Napovedal je tudi, da bo država od Patrie zahtevala odškodnino, če bo izgubila tožbo proti Sistemski tehniki. Spomnil je, da je Sistemska tehnika, ki se je za dobavo oklepnikov potegovala skupaj s Patrio, od države na sodišču zahteva 518 milijonov evrov plus dodatnih šest milijonov evrov za patent, ker ni dobila posla. Če bo pogodba s Patrio razveljavljena in bo sodišče Sistemski tehniki prisodilo odškodnino, potem bo ministrstvo od Rotisa in Patrie zahtevalo tudi odškodnino, je napovedal Jakič.

Zaplet na zaplet
Zaradi zapletenosti zadeve bo vladi tudi predlagal, naj ustanovi medresorsko skupino, prek katere bodo lahko svoja mnenja o zadevi podala tudi druga ministrstva, po potrebi pa bodo zaprosili tudi za zunanja pravna mnenja.

Dodatno to zadevo po ministrovih besedah zapleta to, da bi Slovenija v primeru ničnosti pogodbe izgubila 30 oklepnikov, ki pa jih je kupila zaradi zavez Natu. Če bi oklepnike vrnila, bi morala najverjetneje nabaviti druge oklepnike, zvezi pa smo se zavezali tudi, da bomo kupili 50 oklepnikov.

A Jakič zaradi slabega finančnega stanja v državi ne vidi možnosti, da bi jih Slovenija lahko kupila. "Glede na finančne zmožnosti ministrstva in države bo treba nekatere dokumente zagotovo revidirati," je napovedal.

Jakič napovedal razdrtje pogodbe s Patrio