Janez Janša je pravnomočno obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev. Foto: BoBo
Janez Janša je pravnomočno obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev. Foto: BoBo

Glede na predstavljene dokazne vire o spremljanju, nadzoru in navodilih, kako naj se dejanje prikrije, kako, kdaj in na kakšen način se je zahtevalo predplačilo obljubljene provizije, je edina logična ugotovitev, da Janšev sprejem obljube nagrade (za SDS) ne predstavlja miselnega delikta, ampak da gre za zavestno in voljno obdolženčevo ravnanje.

Višji sodniki v sodbi
Andrej Ferlinc
Skrb vzbujajoče pa je, da se je tožilstvo moralo ukvarjati z državnimi institucijami, vlado in predsednikom vlade, je dejal tožilec Andrej Ferlinc. Foto: BoBo
Janez Janša na javni seji senata višjega sodišča v zadevi Patria, 19. 3. 2014
Ljubljansko višje sodišče je ugotovilo, da pritožbe treh obsojenih oziroma njihovih zagovornikov niso utemeljene. Ugotovili so, da je sodba zakonita in pravilna ter da izveden dokazni postopek izključuje možnost kakršne koli drugačne odločitve. Okrajno sodišče je po mnenju višjega ugotovilo dejansko stanje. Višji sodniki so tudi poudarili, da gre v tem primeru za tako imenovano indično sodbo. Foto: BoBo
Sodba v zadevi Patria pretresla politični prostor
Feljton o sojenju v zadevi Patria
Sodba v zadevi Patria je pravnomočna

Višje sodišče je potrdilo sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča pod vodstvom sodnice Barbare Klajnšek s 5. junija lani. Za obtožene je odločilo, da so krivi kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Pričakovati je mogoče novo pritožbo obrambe, vlaganje izrednih pravnih sredstev za varstvo zakonitosti - Krkovičev odvetnik Jože Hribernik je to tudi že napovedal.

A to ne zadrži izvajanja kazni - vsi trije bodo morali v zapor. Janša je obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije bodo morali v treh mesecih plačati po 37.000 evrov denarne kazni. Plačati bodo morali tudi sodne takse.


Obsojeni: Gre za politični konstrukt
Tožilec Andrej Ferlinc je v prvi izjavi po sodbi višjega sodišča povedal: "Na tožilstvu smo takšno sodbo pričakovali, saj ne gre za levo ali desno opcijo, gre za ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Skrb vzbujajoče je, da del politike podpira obremenjene ljudi. Skrbi me to stanje v družbi."

Obsojeni pa ves čas trdijo, da dokazov proti njim ni in da je postopek politični konstrukt.

Brigadir Tone Krkovič današnje sodbe višjega sodišča v primeru Patria še ni videl, a poudarja, da ni pričakoval ničesar drugega kot oprostilno sodbo.

Ivan Črnkovič, ki je bil v primeru Patria pravnomočno obsojen na 22 mesecev zapora, je v odzivu na sodbo za Radio Slovenije dejal, da je takšno odločitev napovedal že po javni obravnavi. Trdi, da dokazov ni in jih ne more biti. Pravi tudi, da bo izkoristil vsa pravna sredstva. "Če nikjer drugje v tej državi ni pravice in poštenja, potem bo to, upam, v Evropi," je dejal.

Janez Janša pa je v odzivu na Twitterju pojasnil njegovo razumevanje povezanosti dogodkov v preteklih dneh. "Globoka država: 1. Obisk Milana Kučana pri Alenki Bratušek - 2. Proces Brdo - 3. Razpad Pozitivne Slovenije - 4. Sodba Patria - 5. Predčasne volitve," je nanizal.

Njegov odvetnik Franci Matoz pa je zatrdil, da ga je sodba višjega sodišča v zadevi Patria presenetila, saj je bil prepričan, da bodo s pritožbo uspeli. Napovedal je tudi, da bodo izkoristili vsa pravna sredstva, da sodbo razveljavijo. "Sodbo bomo razveljavili," je prepričan. Ob tem je zatrdil, da o možnosti alternativnega prestajanja kazni sploh ne razmišljajo - prepričan je namreč, da izvršitve kazni sploh ne bo.

Ljubljansko višje sodišče pa je zdaj ugotovilo, da pritožbe treh obsojenih oziroma njihovih zagovornikov niso utemeljene. Ugotovili so, da je sodba zakonita in pravilna ter da izveden dokazni postopek izključuje možnost kakršne koli drugačne odločitve. Okrajno sodišče je po mnenju višjega ugotovilo dejansko stanje. Višji sodniki so tudi poudarili, da gre v tem primeru za tako imenovano indično sodbo. Kaj je odločilo višje sodišče?
Janša je bil na prvostopenjskem okrajnem sodišču obsojen, da je v poslu nakupa osemkolesnih oklepnikov ob neznanem času, na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način sprejel obljubo nagrade, lastnik Rotisa Črnkovič pa je Jožetu Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič je to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

O indični sodbi govorimo takrat, ko sodišče odločilnih dejstev ne ugotovi na podlagi neposrednih dokazov, ampak na podlagi posrednih dokazov oziroma indicev. "To pomeni, da sodišče iz znanega dejstva sklepa o resničnosti drugega, še neznanega dejstva," piše v sodbi višjega sodišča o zadevi Patria. Pri tem sodišče pa obsodilno sodbo izda takrat, ko gre za niz nedvoumno ugotovljenih indicev, ki so med seboj trdno in logično povezani ter se tako dopolnjujejo, da tvorijo zaprt krog, na njihovi podlagi pa je mogoče z gotovostjo sklepati, da je obdolženec storil kaznivo dejanje.

Kaj lahko prinese vlaganje izrednih pravnih sredstev za varstvo zakonitosti?
Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena, s sodbo spremeni pravnomočno odločbo, ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Patria v tujini
Obsojeni bi lahko iskali pravico tudi na ustavnem sodišču in Evropskem sodišču za človekove pravice, če menijo, da gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin.

V sodnem procesu zaradi Patrie na Finskem so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili vodilne uslužbence Patrie. V Avstriji je sicer bila prvostopenjska sodba obsodilna za Wolfganga Riedla. Za kriva v zadevi Patria II sta bila razglašena slikar Jure Cekuta in nekdanji brigadir Peter Zupan.

Glede na predstavljene dokazne vire o spremljanju, nadzoru in navodilih, kako naj se dejanje prikrije, kako, kdaj in na kakšen način se je zahtevalo predplačilo obljubljene provizije, je edina logična ugotovitev, da Janšev sprejem obljube nagrade (za SDS) ne predstavlja miselnega delikta, ampak da gre za zavestno in voljno obdolženčevo ravnanje.

Višji sodniki v sodbi
Sodba v zadevi Patria pretresla politični prostor
Feljton o sojenju v zadevi Patria
Sodba v zadevi Patria je pravnomočna