Aleš Hojs je lani, ko je bil še obrambni minister, vojašnico v Mostah, ki je nosila ime Franc Rozman - Stane, preimenoval v Vojašnico Edvarda Peperka. Foto: BoBo
Aleš Hojs je lani, ko je bil še obrambni minister, vojašnico v Mostah, ki je nosila ime Franc Rozman - Stane, preimenoval v Vojašnico Edvarda Peperka. Foto: BoBo
Franc Rozman Stane
"Želim, da se spoštuje zgodovina borcev za Slovenijo - in ta se začne z Rudolfom Maistrom, nadaljuje prek narodnoosvobodilnega boja in narodnih herojev, vključno s komandantom Francem Rozmanom - Stanetom, in z vsemi tistimi, ki so padli in so se herojsko borili v osamosvojitveni vojni leta 1991," pravi obrambni minister Roman Jakič. Foto: BoBo

Hojs je lani ob dnevu državnosti pet vojašnic poimenoval po pripadnikih teritorialne obrambe (TO) in zaposlenem v eni izmed vojašnic, ki so umrli med osamosvojitveno vojno leta 1991. Vojašnico v Mostah, ki je nosila ime Franc Rozman - Stane je preimenoval v Vojašnico Edvarda Peperka.

Aktualni minister za obrambo Roman Jakič pa je v nedavnem intervjuju za STA dejal, da namerava do 15. maja, dneva Slovenske vojske, enega izmed vojaških objektov poimenovati po partizanskem komandantu Francu Rozmanu - Stanetu.

Hojs: "Verjamem, da minister težko uskladi svoja stališča"
Nekdanji obrambni minister se je na to izjavo svojega naslednika Jakiča odzval na spletni strani stranke NSi, katere podpredsednik je: "Verjamem, da minister težko uskladi svoja stališča iz časov osamosvajanja, ko je jasno povedal, da ne potrebujemo Slovenske vojske, s stališči, ki jih mora zagovarjati kot obrambni minister. A vseeno bi od aktualnega ministra Slovenske vojske (ne JLA) pričakoval, da ve, kdaj in kako sta Slovenska vojska in slovenska država nastali ter kdo je za to državo v času osamosvajanja dal svoje življenje," je o Romanu Jakiču tako zapisal Hojs.

Jakič: "Zgodovina borcev za Slovenijo se začne z Rudolfom Maistrom"
Na Hojsove besede pa se je nato v izjavi za medije v Kopru odzval tudi Jakič, ki je obžaloval, da je nekdanji minister Hojs vojašnico v Ljubljani preimenoval "na račun enega heroja, enega borca za svobodo te države" ter poudaril, da je bil "izbris" Franca Rozmana - Staneta napaka, ki jo sam želi popraviti.

"Želim, da se spoštuje zgodovina borcev za Slovenijo - in ta se začne z Rudolfom Maistrom, nadaljuje prek narodnoosvobodilnega boja in narodnih herojev, vključno s komandantom Francem Rozmanom - Stanetom, in z vsemi tistimi, ki so padli in so se herojsko borili v osamosvojitveni vojni leta 1991," je dodal.

Hojsu je ob tem tudi očital, da je delal z ideološkega stališča, sam pa, kot pravi, dela "iz perspektive zgodovinskega pogleda na borce in heroje te Slovenije".

Falcon bi registrirali kot vojaško plovilo
Minister Jakič se je nato spet dotaknil tudi letala falcon, glede katerega je prepričan, da bi lahko veliko pričakovali, če bi ga registrirali kot vojaško plovilo ter ga vključili v mednarodno izmenjavo držav Nata in EU-ja za posebne prevoze in prevoze državnih organov.

Z registracijo falcona kot vojaškega plovila naj bi zdaj privarčevali 70.000 evrov, dodatnih 120.000 evrov pa bomo privarčevali s tem, da ga bomo sami vzdrževali, je pojasnil minister, ki je opozoril, da falcon stane davkoplačevalce pol milijona evrov letno.

Po opravljenem dodatnem šolanju pilotov pa naj bi se falcon predvidoma že junija ali najpozneje jeseni dvignil s tal in začel tudi služiti, je napovedal Jakič. Ob tem so izračunali, da bi za okoli 350 ur letenja na leto ob plačilu okoli 3.000 evrov za uro poleta lahko strošek vzdrževanja zmanjšali s trženjem "in končno začeli z njim pridobivati nekaj denarja".

Jakiča zmotilo Peperkovo ime na vojašnici
Vojašnice zanetile spor
Jakiča zmotilo Peperkovo ime na vojašnici
Vojašnice zanetile spor