Gostje so v Tarči pretresali primer Patria. Foto: MMC RTV SLO
Gostje so v Tarči pretresali primer Patria. Foto: MMC RTV SLO

Primer Patria je zelo kompleksen in s tovrstno sodno prakso pri nas še nimamo veliko izkušenj, so izpostavili gostje nocojšnje oddaje.
Pravnik Rajko Pirnat je izpostavil, da zadeve Patria sicer ni podrobno spremljal, a je poudaril, da gre za zelo kompleksen primer, saj so sodišča odločala po različnih pravnih sistemih in na podlagi različnih predloženih dokazov.

Dnevnikova urednica Vesna Vuković pa je izpostavila, da veliko ljudi v Sloveniji sodbe sploh ni prebralo. "Jaz sem jo prebrala in v sodbi so navedeni dokazi, na podlagi katerih je delovalo tožilstvo in ne dvomim v obsodbo. Kraj res ni naveden, je pa naveden čas in način. Močno dvomim, da se je gospod Zagožen v orožarskih poslih dogovarjal mimo vednosti premierja. Dejstvo je, da je Wolfgang Riedl obsojen dajanja podkupnine in sodišče je ugotovilo, da jo je dal nekomu v Sloveniji," je povedala.
Po mnenju novinarja Petra Jančiča pa je to bilo sojenje o obljubi nagrade. "Ni pa jasno, kdo je Janezu Janši obljubil nagrado in koliko je sploh obljubil. Prav tako ni nobenega dokaza, o čem sta se pogovarjala z gospodom Zagožnom. Če pa ni trdnega dokaza, je to navadna insinuacija," je poudaril. Publicista Miho Kovača pa je zmotila Janševa neodločnost, da bi obsodil morebitne nepravilnosti v svoji stranki.
Varstvoslovec Bojan Dobovšek je pojasnil, da gre pri tem primeru za korupcijska dejanja, ki so nova in jih je težko dokazati. "Pri nas imamo najnovejšo zakonodajo, ki pa jo težko izvajamo, ker nimamo prakse in tožilec je v tej zadevi šele postavljal prakso," je dejal.

Bremena Janeza Janše
Bremena Janeza Janše