Virant uporablja enak pristop, kot ga je uporabljal Gregor Golobič v prejšnji vladi, med drugim ugotavlja Janez Janša. Foto: BoBo
Virant uporablja enak pristop, kot ga je uporabljal Gregor Golobič v prejšnji vladi, med drugim ugotavlja Janez Janša. Foto: BoBo

Nobenih garancij ni, da predčasne volitve prinesejo boljšo situacijo.

Janez Janša o predčasnih volitvah
Janez Janša in Karl Erjavec
Po DL-ju izstop iz koalicije napoveduje še DeSUS. Foto: BoBo

Izpodbijal bom tisto, kar ne drži, in tega je zelo veliko.

O tem, kaj bo izpodbijal v upravni tožbi.
Pirnat o političnem položaju po razpadu koalicije
Za Janšo poročilo KPK-ja politična inkvizicija
Tiskovna konferenca premierja Janeza Janša

Janša namreč rešitev obstoječe politične krize vidi v dveh možnosti. Prva je sprememba volilnega sistema, ki je po njegovem mnenju problematičen: "Prav ta sistem je vsebinski razlog, da se po letu po predčasnih volitvah znova pogovarjamo o predčasnih volitvah." Nazadnje, ko so ga spreminjali, so za to potrebovali tri dni, pravi. "Nato pa se izpeljejo volitve, po katerih lahko državljani pričakujejo bolj stabilno vlado," je prepričan. Če bi se dosegel dogovor o spremembi političnega sistema, se bo mogoče dogovoriti za prehodno obdobje "in gremo potem na volitve po novem sistemu".

Druga možnost pa je konstruktivna nezaupnica. "Od odločitve za konstruktivno nezaupnico do nove vlade potrebujemo dva tedna, to je alternativa štirimesečni agoniji," opominja Janša in dodaja: "Tisti, ki so odšli iz koalicije, so po mojem mnenju dolžni to storiti." "Tisti, ki so najbolj priljubljeni, naj prevzamejo odgovornost in naj prevzamejo nase breme izvršilne oblasti," je še nadaljeval premier.

Presenečen nad odzivom DL-ja
Odziv druge največje stranke v koaliciji, Državljanske liste, na poročilo KPK-ja je Janeza Janšo presenetil, ker poročilo KPK-ja "ni korektno, je akt politične inkvizicije", poleg tega pa nanj ni pritožbe, čeprav je to pravica po ustavi. "Zato sem vložil pritožbo, sproženi bodo tudi vsi preostali postopki, ki jih zagotavlja ustava," je pojasnil na tiskovni konferenci.

Težave je povzročal le Virant
Težave v koaliciji je Janša imel le s predsednikom stranke, Gregorjem Virantom, ministra Šušteršič in Pličanič pa sta svoje delo opravljala korektno, pravi, za kar se jima zahvaljuje. O tem, kdaj bo imenoval njuna naslednika, ni želel govoriti - predstavil ju bo, ko se bo DZ seznanil z njunim odstopom, kar bo na seji prihodnji teden.

Dotaknil se je tudi zahteve po zaupnici. "Zaupnica je možnost, ki jo ustava polaga v roke predsedniku vlade, in ne neki stranki, ki ima sedem poslancev," je opozoril in dodal, da zaupnica "ne pride v poštev".

Vzporednice med "dvema Gregorjema"
Janša je nato potegnil vzporednice med "dvema Gregorjema": Virant uporablja enak pristop, kot ga je uporabljal Gregor Golobič v prejšnji vladi, ugotavlja in dodaja: "Ta prvi Gregor je nato izstopil iz vlade, avgusta mu je sledil še LDS, do glasovanja o nezaupnici pa je prišlo šele konec septembra, februarja pa je prisegla nova vlada."

Obstaja veliko vzporednic, pa tudi veliko razlik, ne le zaradi gospodarske krize, je prepričan: "Takrat smo bili na treh četrtinah mandata in so bili tudi poslanci pripravljeni na predčasne volitve, zdaj pa smo šele na prvi četrtini." "Mi smo takrat podprli predčasne volitve, ker je Slovenija tonila globlje in globlje. V tej vladi pa so bili sprejeti številni ukrepi, ki so mejili na nemogoče," je dejal, obenem pa poudaril, da je pomembneje, da Slovenijo čaka še veliko nujnih odločitev.

Čas je za "strateške odločitve"
Janša sicer še opozarja, da je zdaj čas za "strateške odločitve", torej odločitve, za katere potrebujemo dvetretjinsko večino v parlamentu, npr. spremembo ustave v povezavi z referendumom, ratifikacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško, spremembe sodnega sistema in vpis fiskalnega pravila. To ni čas, še pravi, za štirimesečno praznino. "Ne predstavljam si, kako bo to mogoče doseči, če bo potekala volilna kampanja ali kakšna druga nestabilna situacija," poudarja.

Ob tem je opozoril, da se 7. februarja končujejo pogajanja o evropskem proračunu 2014-2020. Vlade brez pooblastil tam ne bi nihče jemal resno. "Posledice bi se merile v stotinah milijonov evrov," je prepričan.

Vlada brez dveh ministrov
Koalicija ima, kot je znano, že eno članico manj. Ker Janša ni preveril svoje podpore v parlamentu ali odstopil, je DL zapustil vlado. Na seji vlade sta sicer vseeno še sodelovala člana DL-ja, minister za finance Janez Šušteršič in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, saj morata po zakonu svoje posle opravljati do imenovanja novih ministrov ali dokler premier začasno ne imenuje koga na njuno mesto.

Na pregrete politične razmere se bo v petek ob 14. uri na svoji prvi tiskovni konferenci odzval tudi predsednik republike Borut Pahor.

Nobenih garancij ni, da predčasne volitve prinesejo boljšo situacijo.

Janez Janša o predčasnih volitvah

Izpodbijal bom tisto, kar ne drži, in tega je zelo veliko.

O tem, kaj bo izpodbijal v upravni tožbi.
Pirnat o političnem položaju po razpadu koalicije
Za Janšo poročilo KPK-ja politična inkvizicija
Tiskovna konferenca premierja Janeza Janša