Pobudo za sestanek trojke naj bi dal Gregor Virant. Foto: BoBo
Pobudo za sestanek trojke naj bi dal Gregor Virant. Foto: BoBo
Karl Erjavec in Janez Janša
DeSUS-ov izvršilni odbor se bo sešel v četrtek. Foto: STA

Karl Erjavec (DeSUS), Radovan Žerjav (SLS) in Gregor Virant (DL) so na "tajnem" sestanku iskali možnosti za reševanje vladne krize, so poročali nekateri mediji. Pozitivne Slovenije, dokler se Zoran Janković popolnoma ne umakne iz stranke, v konceptu rešitve ne vidijo.

Usklajeno za predčasne volitve?
Pogovori naj bi potekali tudi v smeri konstruktivne nezaupnice, za katero pa je potrebno ime novega mandatarja. A kot je že dopoldne dejal Žerjav, je "konstruktivna nezaupnica z desetimi poslanskimi podpisi in nekim imenom za mandatarja brezveze". "Škoda je v državnem zboru izpostavljati nekoga, ki ne bo prejel 46 glasov." Žerjav kljub temu na tem mestu "vidi (le) eno ime", katero, pa ni želel povedati.

In čeprav je Radovan Žerjav še dopoldne zatrdil, da je modra vsaka rešitev, ki ne zajema predčasnih volitev, pa naj bi se trojka po pisanju časnika Finance uskladila, da so prav te v trenutnih razmerah za Slovenijo najboljša rešitev.

V torek se sicer izteče rok, ki ga je DL postavil Janši, od katerega pričakuje ali odstop ali iskanje zaupnice v državnem zboru. V nasprotnem primeru bosta ministra Državljanske liste zapustila vlado, stranka pa koalicijo. Sledil bi ji najverjetneje tudi DeSUS, ki se bo v četrtek sešel na izvršilnem odboru, na začetku marca pa tudi SLS.

NSi bi bil posrednik
Edina koalicijska partnerica, ki o odhodu iz vlade za zdaj še ne govori, Nova Slovenija skuša umiriti strasti, Kot je za TV Slovenija dejal vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin, bi lahko NSi odigral vlogo posrednika, predsednica stranke pa bi se lahko sešla z vsakim koalicijskim partnerjem posebej.