Janez Janša bo moral zdaj imenovati svojo ministrsko ekipo. Foto: BoBo
Janez Janša bo moral zdaj imenovati svojo ministrsko ekipo. Foto: BoBo

Kot je dejal odhajajoči predsednik državnega zbora Dejan Židan, je Janšo podprlo 52 poslancev, 31 jih je bilo proti.

Glede na napovedi je Janšo podprlo 47 poslancev strank nove koalicije, torej vsi, razen poslanca SMC-ja Janija Möderndorferja, predvidoma sta ga podprla tudi poslanca narodnih skupnosti, trije glasovi pa so najverjetneje prišli iz poslanske skupine SNS. Poslanci SAB-a glasovnic niso prevzeli.

Janša izvoljen za predsednika vlade

Dejan Židan je po izvolitvi novega premierja Janeza Janše odstopil z mesta predsednika državnega zbora. Napoved svojega odstopa je pred dnevi pospremil z oceno, da je to korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ-ja. To mesto je po kadrovskem razrezu nove koalicije SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a pripadlo SMC-ju.

Janez Janša je po izvolitvi prisegel kot predsednik 14. slovenske vlade. V nagovoru po izvolitvi se je zahvalil tako poslancem kot tudi volivcem. "Zavedamo se, da so pred nami pomembni izzivi. Z odgovornim upravljanjem države in s povezovalno politiko smo jih sposobni premagati. Danes je bil storjen prvi korak," je povedal novi premier, ki pričakuje, da bo kmalu v DZ prinesel kandidatno listo za novo vlado, za katero nameravajo predlagati ljudi z izkušnjami. Vladni program pa bo sestavljen na podlagi koalicijske pogodbe.

Sorodna novica Kdo naj bi bili ministri v novi Janševi vladi?

Janša predstavil prioritete

Predtem je poslancem v razpravi predstavil koalicijsko pogodbo, v kateri so člani nove koalicije, kot je povedal, "izhajali iz aktualne situacije, da je premier Marjan Šarec z odstopom povzročil vladno krizo", možnosti pa sta bili dve, ali volitve ali poskus oblikovanja nove večine v DZ-ju.

"Trenutno se v tej državi ne soočamo le s problemi materialne narave, temveč tudi z globljimi. Zaradi tega bo koalicija v ospredje postavljala predvsem vse tisto, kar nas združuje in povezuje," je dejal Janša, ki meni, da "Slovenija zmore več od tega, kar trenutno izkazuje, in da je več mogoče doseči, prvič, z ukrepi, ki ne zahtevajo nikakršnih dodatnih finančnih sredstev, nasprotno lahko ta sredstva sproščajo". Nekateri drugi ukrepi, kot je dejal, zahtevajo prerazporeditev sredstev, drugi ukrepi pa bodo zahtevali tudi dvige prispevnih stopenj, pri čemer je omenil demografsko sliko Slovenije. "Kaj lahko brez finančnih sredstev storimo bolje? Gre za debirokratizacijo in decentralizacijo," je pojasnil in naštel, katere so po njegovem mnenju trenutno največje ovire.

Janša je DZ-ju predstavil ključne cilje nove koalicije. Foto: BoBo
Janša je DZ-ju predstavil ključne cilje nove koalicije. Foto: BoBo

Decentralizacija države

Prav tako se v vseh teh letih, kot meni, ni zmanjšala decentralizacija države, saj so bili v preteklosti narejeni le polovični koraki. "Razprave o regijah so začete na napačnem koncu. Najprej je treba ljudem pač predstaviti, kaj bodo z ustanovitvijo pokrajin dobili, potem pa črtati meje, ker si ljudje predstavljajo, da je to zgolj nova birokracija in dodatni fikusi in pisarne, potem seveda javnost temu ne bo naklonjena," je dejal.

"Slovenija je v stanju, ki ne škodi le obrobju, temveč tudi centru. Ljubljana se duši v prometu, ima večje komunikacijske težave kot večina evropskih mest ali pa svetovnih mest, kjer je tri milijone ljudi," je pojasnjeval in poudaril, da so se ob nastajanju nove koalicije dogovorili, da bodo vse nove institucije, ki bodo nastale, denimo demografski sklad, locirane zunaj centra. Ključna za decentralizacijo pa je izgradnja kakovostne infrastrukture po državi, še posebej digitalna infrastruktura.

Sorodna novica Leva sredina zdaj v opoziciji: "Konstruktivna, a kritična"

Na prvem mestu je demografija

Na prvem mestu strateških projektov, kot je predstavil Janša, je demografija: "Na prvem mestu, ko govorimo o strateških problemih te države, je demografija. Slovenija ima osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, eno najstarejših v Evropi, starejše od evropskega povprečja, celotna Evropa ima ta problem, Slovenija je država z najvišjim demografskim tveganjem do leta 2050 na evropski celini."

Zato se je te problematike treba takoj lotiti, zato je prišlo do koalicijske zaveze o ustanovitvi demografskega sklada, v katerega se bo preneslo državno premoženje, kar ga je še ostalo, in se bo tam plemenitilo. Dividende pa bo imela generacija, ki je to premoženje ustvarila, in da pokojnine ne bodo strošek generacije, ki je zaposlena.

Janša se je dotaknil tudi migracij in pojasnil, da so delovale oz. so imele pozitiven izhod le tiste, kjer je prišlo do integracije. "Migrantski pritiski na Evropo niso bistveno večji, kot so bili v zadnjih petdesetih letih. Nemčija je imela enak priliv migrantov v zadnjih petdesetih letih. Bistveno je, da se je število rojstev zmanjšalo za trikrat in integracija ne deluje več. Ne migracije, nesposobnost številnih evropskih narodov, da se regenerirajo, tukaj pa je Slovenija žal na tisti strani, kjer imamo problem," je opozoril.

"Tisti, ki pride k nam, ki ga povabimo, je dobrodošel, če je v težavah, mu pomagamo, ne more pa pričakovati, da bomo mi sprejeli njegove navade, način obnašanja, njegovo kulturo. Upravičeno pričakujemo, da bo on sprejel našo in da tu ne bo delal težav. Vrag je vzel šalo in jasno je, da se ne bomo prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ne priznava ločenosti Cerkve od države, ne priznava verske svobode in kriminalizira istospolne zveze. Tukaj so meje, ki se jih ne bo prešlo," je navedel.

Naslednji večji ukrep, ki ga namerava izvesti nova koalicija, je oblikovanje gospodarskega razcveta, ki je eden ključnih ciljev. "Le gospodarska rast predstavlja trajno osnovo za blaginjo. Vse ostalo je blef, ki se plača," je poudaril. Kar se tiče javnega šolstva in javnega zdravstva, pa je po mnenju Janše potrebna konkurenca, saj brez konkurence ni kakovosti.

Janša predstavil program

SAB Janši odrekel podporo

Po Janševi predstavitvi koalicijskega programa so svoja stališča predstavile poslanske skupine. Prva je bila na vrsti vodja poslancev SAB-a Maša Kociper, ki se je večinoma posvetila vzrokom za padec Šarčeve vlade in opravičevanju, da SAB za to ni kriv. "Delali smo dobro in naredili veliko stvari, ki smo jih obljubili volivcem," je dejala in dodala, da so sicer dolžni dati priložnost tretji Janševi vladi. Vendar Janše za mandatarja ne bodo podprli.

DeSUS pravi, da ni populističen

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša se prav tako ni izognil razlagi o padcu Šarčeve vlade in opisovanju vloge DeSUS-a v njej. "Lahko se hitro dokaže z dejstvom, da nismo nikoli populistično glasovali, temveč smo vedno premišljeno argumentirali svoje glasove, vsebina in rezultati so tisti, ki so pomembni, ne zgolj nastopaštvo," je dejal. DeSUS se po njegovih besedah zavzema za izboljšanje položaja starejših in socialno šibkejših skupin, njihova prizadevanja pa jim je uspelo vključiti v koalicijsko pogodbo, tako da bodo podprli Janšo za mandatarja.

SNS bo konstruktivna opozicija

Janševa vlada bo zagotovo potrjena, in s to vlado bo treba sodelovati. Slovenska nacionalna stranka je bila vedno konstruktivna opozicija, ki je podpirala dobre predloge katere koli vlade in bila proti tistim predlogom, ki so bili v škodo slovenske države in državljanov, je predstavil vodja SNS-ovih poslancev Dušan Šiško, ki je sicer dal največ poudarka odnosom s sosednjo Hrvaško in nerešenim zadevam, od zapleta z varčevalci nekdanje Ljubljanske banke do skladiščenja radioaktivnih odpadkov NEK-a. "Prav na področju zunanjih zadev pričakujemo, da bo premier, tako kot je že napovedal, odstopil od arbitražne razsodbe," je pričakovanje izrazil Šiško.

Janši je med prvimi čestital madžarski premier Viktor Orban, čestitko pa mu je izrekel tudi že vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

SDS obljublja pravičnost in blaginjo

Vodja poslancev SDS-a, iz vrst katerih prihaja Janez Janša, Danijel Krivec je dejal, da imajo "pred očmi pravičnost in blaginjo za vse". "In ko imamo pred očmi interese vseh Slovenk in Slovencev, tako tistih, ki živijo v naši rodni domovini, kot naših zamejskih rojakov, in tistih, ki živijo po svetu, vemo, da pri tem ni delitve na naše in vaše. Vemo, da bomo delali za skupno dobro, za vse nas. To so prepoznali ne nazadnje tudi gospodarstveniki, obrtniki, župani, delodajalci, ki so v zadnjem mesecu tudi javno podprli oblikovanje novo nastajajoče koalicije. Čeprav je bila morda njihova javna podpora v širšem medijskem prostoru preslišana, pa je zagotovo zelo pomembna. Namreč pomeni, da se tudi večji del naše družbe strinja s temeljnimi cilji koalicijske pogodbe in delovanjem koalicijskih partneric," je navedel Krivec.

LMŠ bo nasprotoval Janši na kulturen način

Nekdanja največja vladna stranka LMŠ je postala največja opozicijska stranka. Vodja njenih poslancev Brane Golubović je med drugim analiziral koalicijsko pogodbo, ki je po njegovi oceni "v nemalo ciljih tudi zelo všečna, a ta všečnost ni finančno ocenjena in niti opredeljena, niti ni opredeljeno, kje se bodo pridobila potrebna sredstva". "Gre za čisto običajen demokratičen proces sestavljanja nove vlade. Ali bo ta vlada tudi kredibilna, vredna zaupanja, pa bodo pokazala njena dejanja in ravnanja, na koncu, ko bodo za to dobili priložnost, pa se bodo izrekli volivci, njihova bo končna. V poslanski skupini LMŠ-ja bomo na kulturen, demokratičen in argumentiran način nasprotovali izvolitvi kandidata za predsednika vlade," je dejal Golubović.

Opozicija priložnost za SD

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je napovedal, da opozicija za njegovo stranko "ne bo varno zavetje, temveč priložnost, da lahko po dolgih letih vse svoje sile usmerimo tudi v svoj program, izvorno takšen, kot je, brez pretiranih kompromisov, ki so bili zaradi pestre koalicijske bere pogosto izredno naporni in – kot se je večkrat tudi izkazalo – žal, neuresničljivi". "Opozicija je za nas Socialne demokrate tudi odgovornost. Priznati koaliciji, da dobro delo in biti glasen takrat, ko ukrepi slabijo temelje naše družbe," je dejal. Janše pa poslanci SD-ja ne bodo podprli.

SMC: Ne levo ne desno, temveč naprej

Vodja poslancev druge največje koalicijske stranke SMC-ja Igor Zorčič se je večinoma posvetil "obračunavanju" z nekdanjo koalicijo in s številnimi kritikami, ker se je SMC odločil, da bo sodeloval v koaliciji s SDS-om. "SMC ostaja pri svoji ideologiji, pri svojih vrednotah in pri svojem programu, zadnjem iz leta 2018 do 2022, ki ga bomo v tej vladi poskušali v določenem oziroma največjem delu uresničiti, kar pa je zapisano tudi v koalicijski pogodbi. Zato smo šli v oblikovanje nove vlade in je povsem neumestno, nekorektno, neprimerno in nekulturno, blatenje SMC-ja in njegovih članov, je dejal Zorčič, ki verjame, da bo delo v novi vladi še težje, kot je bilo v pretekli manjšinski vladi, tako nakazujejo nekateri dogodki prejšnjega tedna. Kot vam je znano stališče našega predsednika, ne gremo nazaj, ne levo ne desno, temveč naprej za našo Slovenijo, za naše državljanke in državljane," je sodelovanje v novi koaliciji še opisal vodja SMC-jevih poslancev.

Mesec: SDS oblast razume totalno

Koordinator Levice Luka Mesec je opominjal na delo in dosežke prejšnjih Janševih vlad, pa tudi na dozdajšnjo retoriko največje parlamentarne stranke. "Če smo pri sredinskih strankah izigravanje demokratičnih pravil in tehniko lahko spremljali kot ekscese, je pri Janševi stranki to sistematično praksa že dolga leta. Če jim niso všeč rezultati volitev, bodo rekli, da so ukradene, če jim ni všeč mnenje novinarke, jo bodo zmerjali s prostitutko ali piškotkarko, če jim ni všeč sodba sodstva, ga bodo oklicali za krivosodje, če jim ni všeč medijsko poročanje, bodo ustanovili lastne medije, če jim ni všeč resnica, bodo brez zadržkov širili laž. Janša in SDS namreč oblast razumeta totalno, tako kot so jo razumeli stalinisti. Vse vzvode moči je treba držati v svojih rokah, kdor ni z nami, je proti nam, kdor si nas drzne kritizirati, je sovražnik ljudstva. Moj znanec je duhovito pripomnil: 'Za Janšo se oblast začne s prvo črko v abecedi.'," je pojasnil Mesec.

NSi: Cilj – Slovenija med 15 najuspešnejših držav na svetu

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat pa je napovedal, da je "pred nami nov začetek; novo upanje za Slovenijo". "Vse tiste, ki imajo skrbi, kako bomo sfinancirali naše zaveze, ki smo jih zapisali v koalicijsko pogodbo, naj pomirim. Ja, rebalans proračuna bo. Ambicija Nove Slovenije je Slovenijo postaviti na zemljevid 15 najuspešnejših držav na svetu po kakovosti življenja. Iz poročila organizacije Združenih narodov o razvoju izhaja, da je v letu 2019 Slovenija zasedla 24. mesto med 189 državami. Cilj je uresničljiv. Resnično verjamemo v izjemne potenciale Slovenije, v izjemne potenciale njenih državljanov," je napovedoval Horvat.

Razpravo zaznamovalo politično dogajanje