Leva sredina je zdaj v opoziciji. Foto: BoBo
Leva sredina je zdaj v opoziciji. Foto: BoBo

V opoziciji bomo konstruktivni, a kritični, če bo prihajalo do posegov v demokratične vrednote, napovedujejo v strankah levo od sredine.

Sorodna novica Janez Janša novi predsednik vlade, dobil je 52 poslanskih glasov

"Imamo svoje vrednote, zavedamo se demokratičnega procesa, bomo trdna opozicija," je dejal vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han.

"Nobenega strahu ni, da bi se LMŠ izgubil v opoziciji. In verjamem, da bomo kakovostna opozicija, ki bo temeljila na spoštovanju, dialogu, kulturnem dialogu in pa argumentih," zagotavlja vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović.

"Od tega dne si bomo še toliko bolj odločno prizadevali za obrambo demokratičnih standardov, socialne države, podnebne pravičnosti. In lahko nas pričakujete v prvih vrstah v opoziciji," napoveduje Luka Mesec iz vrst Levice.

"Moramo dati tej vladi možnost. Morda nas celo preseneti v pozitivno smer, pozitivna presenečenja so vedno mogoča. Mi si predvsem želimo, da hitro zagrabi za delo," pa o novi vladi pravi vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper.

Sorodna novica Kdo naj bi bili ministri v novi Janševi vladi?

Na levem polu so se očitno zdaj pripravljeni pogovarjati o tesnejšem sodelovanju, kar je predlagal SD.

Več posluha za predloge koalicije pod Janševim vodstvom pa bo očitno imel SNS. "Njegove usmeritve so v marsičem zelo podobne, kot so naše, nekatere ideje pa je pobral tudi od nas," tako pravi predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič.

Še zmeraj pa ni jasno, ali se bo v parlament vrnil odhajajoči zunanji minister in nekdanji predsednik SMC-ja Miro Cerar, ki je v ponedeljek protestno izstopil iz stranke. Če se bo Cerar odpovedal poslanskemu mandatu, bo v parlamentu ostal Jani Möderndorfer, ki prav tako nasprotuje Janševi vladi.

"Človeku, ki je zlorabil sistem in položaj – večkrat, ne enkrat – se preprosto ne da zaupati," je bil oster.

Prav Möderndorfer vodi komisijo, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje SDS-a, svojega dela pa komisija še ni končala.

Leva sredina zdaj v opoziciji