Foto: UKOM
Foto: UKOM

V DZ je bil vložen seznam kandidatov za ministre in ministrice 14. slovenske vlade, ki bi jo vodil Janez Janša.

Seznam kandidatov za ministre

SDS:
- ministrstvo za notranje zadeve: Aleš Hojs,
- minister za zunanje zadeve: Anže Logar,
- ministrstvo za finance: Andrej Šircelj,
- ministrstvo za okolje in prostor: Andrej Vizjak,
- ministrstvo za kulturo: Vasko Simoniti,
- urad za Slovence po svetu in v zamejstvu: Helena Jaklitsch,
- služba za kohezijo: Zvonko Černač.

SMC:

- ministrstvo za gospodarstvo: Zdravko Počivalšek,
- ministrstvo za šolstvo in izobraževanje: Simona Kustec,
- ministrstvo za pravosodje: Lilijana Kozlovič,
- ministrstvo za javno upravo: Boštjan Koritnik.

NSi:

- ministrstvo za obrambo: Matej Tonin,
- ministrstvu za delo: Janez Cigler Kralj,
- ministrstvo za infrastrukturo: Jernej Vrtovec.

DeSUS:

- ministrstvo za kmetijstvo: Aleksandra Pivec,
- ministrstvo za zdravstvo: Tomaž Gantar.

Prvak SDS-a Janez Janša je ta teden že dobil mandat DZ-ja za sestavo nove vlade po odstopu dosedanjega premierja Marjana Šarca. Še pred tem pa je s strankami SMC, NSi in DeSUS sklenil koalicijsko pogodbo o sodelovanju v novi vladi. Z njimi je uskladil tudi listo kandidatov za ministre. Če so bili kandidati NSi-ja in DeSUS-a znani že nekaj dni in jih stranki nista skrivali, pa sta bili bolj skrivnostna SDS in SMC.

Janša je zadnja usklajevanja o listi s predsedniki strank po nekaterih informacijah iz koalicijskih strank opravil še danes zvečer, tako je listo v DZ vložil pozno.

Novo ime na listi Helena Jaklitsch

Glede na kadrovski razrez, o katerem so se dogovorili, bo SDS prevzel vodenje sedmih resorjev. Že več dni je znano, da si stranka na mestu ministrstva za zunanje zadeve, ki bo odigralo ključno vlogo tudi pri prihajajočem predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja, želi poslanca Anžeta Logarja. Prav tako pričakovan je predlog Andreja Širclja za ministra za finance, minister za okolje in prostor pa bo, če bo vladna ekipa v DZ-ju potrjena, postal Andrej Vizjak, ki je bil minister že v obeh prejšnjih Janševih vladah.

Med ministre se seli še en poslanec – Zvonko Černač. Čeprav so ga najprej omenjali kot morebitnega ministra za notranje zadeve, pa je sam že takoj to zanikal. Zdaj je izbor SDS-a za ministra brez listnice, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Do konca pa ni bilo jasno, kdo bo novi minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu. To bo zgodovinarka in publicistka Helena Jaklitsch, znana po nekaterih svojih nastopih in zapisih s stališči do usode po drugi svetovni vojni ubitih domobrancev, med drugim pred leti v Kočevskem rogu.

Hojs že drugič minister v Janševi vladi

Nekoliko v oči bode tudi izbira ministra za notranje zadeve. Aleš Hojs je sicer vodil ministrstvo za obrambo v drugi vladi Janeza Janše, a je takrat pripadal kvoti NSi-ja, katerega vidni član je bil. Leta 2014 je s podpredsedniškega mesta kandidiral za predsednika stranke proti tedanji predsednici Ljudmili Novak, do katere je bil precej kritičen, saj je bil sam bolj naklonjen večjemu povezovanju stranke s SDS-om, medtem se je Novakova želela njene sence otresti. A Hojsu preboj na čelo stranke ni uspel, saj je dobil le 27 odstotkov glasov. Leta 2016 so ga iz NSi-ja izključili, ker naj bi škodil ugledu stranke, na parlamentarnih volitvah 2018 pa je kandidiral na listi SDS-a. Je tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in direktor Nove Hiše, ki izdaja televizijski program Nova24TV.

Precej se je ugibalo tudi o kandidatih za ministra za kulturo, pod pristojnost katerega sodijo tudi mediji. Šele zadnje dni pa je postalo jasno, da se na čelo ministrstva vrača Vasko Simoniti, ki je resor vodil v času prve Janševe vlade.

Do konca so bili precej skrivnostni tudi v SMC-ju. Da si želi predsednik stranke Zdravko Počivalšek še naprej voditi gospodarski resor, je bilo jasno. O drugih pa je Počivalšek zadnje dni vodil pogovore. Zadnje ime na listi je Boštjan Koritnik, pravnik, ki se bo spopadel z vodenjem ministrstva za javno upravo.

Simona Kustec, ki jo je javnost spoznala kot vodjo poslancev SMC-ja v prejšnjem mandatu, je kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Nekdanja generalna sekretarka vlade v času, ko je to vodil Miro Cerar, in aktualna generalna direktorica agencije za okolje Lilijana Kozlovič pa bo, če bo ministrska lista dobila podporo DZ-ja, prevzela vodenje ministrstva za pravosodje.

Tudi v vladi Marjana Šarca, ki je mandat zaradi Šarčevega odstopa končala predčasno, je imel SMC poleg Počivalška še tri ministre. Zunanji minister je bil Cerar, okoljski resor je vodil Simon Zajc, ministrstvo za delo pa Ksenija Klampfer. SMC je tako v novi koaliciji s strankami SDS, NSi in DeSUS dobil isto število ministrov, a dodatno predsednika DZ-ja.

Ministrska križanka je rešena

Pretežno moška kandidatna lista

SMC bo s Kustečevo in Kozlovičevo ponudil polovico ženskih kandidatk. Tretja je predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec, ki želi ohraniti vodenje kmetijskega resorja. DeSUS je sicer dobil še zdravstveni resor, ki ga bo vodil Tomaž Gantar. Ta je že bil minister v vladah Janeza Janše in Alenke Bratušek med februarjem 2012 in novembrom 2014, a tedaj odstopil. Zaradi tega je bila Pivčeva v teh dneh deležna kar nekaj vprašanj, a zatrjuje, da imajo za dogovorjene projekte politično podporo in da bo Gantar kos nalogi.

NSi pa v vlado pošilja najmlajšo ekipo, ki jo sestavljajo kar trije nekdanji predstavniki za odnose z javnostmi. Aktualni predsednik stranke Matej Tonin bo sicer prevzel obrambni resor, poslanec Jernej Vrtovec infrastrukturnega, strokovni sodelavec poslanske skupine Janez Cigler Kralj pa ministrstvo za delo.

Zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi telesi bodo potekala prihodnji teden od torka do petka, potem pa bo sledilo še glasovanje o novi, tretji vladi Janeza Janše.

Intenzivne priprave na prevzem resorjev

Prvaka NSi-ja in DeSUS-a Matej Tonin in Aleksandra Pivec sta že čez dan poudarila, da se v njunih strankah intenzivno pripravljajo na prevzem ministrskih resorjev. V NSi-ju so že oblikovali celotne ekipe, izbrali so tudi že državne sekretarje. "Pripravljam se na zaslišanje, predvsem pa zdaj pospešeno oblikujem ekipo," je Tonin dejal v izjavi za medije.

Tudi Pivčeva je dejala, si želi, da bi nova vlada čim prej začela delo. Med najpomembnejšimi nalogami nove vlade je poudarila iskanje vodje urada za demografijo. Vendar je pred tem treba še ustanoviti urad, organizirati njegovo delovanje in urediti zakonodajo.

Predsednik DZ-ja potrjen z 48 glasovi

V četrtek so stranke nove koalicije že uspele s kadrovsko potezo imenovanja predsednika DZ-ja. Dozdajšnji vodja poslanske skupine SMC-ja Zorčič je bil na tajnem glasovanju izvoljen z 48 glasovi za in 29 proti. Zorčiča je na mesto predsednika DZ-ja v skladu s koalicijsko pogodbo predlagalo 48 poslancev nove koalicije strank SDS, SMC, NSi in DeSUS. Še pred glasovanjem so mu podporo izrekli tudi poslanci SNS-a in poslanca obeh manjšin. Glasovanje sicer te napovedane podpore ne odraža.

Kdo bo Igorja Zorčiča nadomestil na mestu vodje poslanske skupine SMC-ja, bo znano na začetku prihodnjega tedna. Foto: SMC
Kdo bo Igorja Zorčiča nadomestil na mestu vodje poslanske skupine SMC-ja, bo znano na začetku prihodnjega tedna. Foto: SMC

Pivčeva pravi, da se z izidi glasovanja ne obremenjuje. "Ključno je, da je potrjen in da se čim prej začne delo," je povedala. Tonin je poudaril, da je NSi zagotovil sedem glasov, kot so obljubili. Na vprašanje, ali manjkajoči glasovi kažejo razpoke v novi koaliciji, je odgovoril, da tega ne vidi tako. Spomnil je tudi, da je bil tudi prvak SD-ja Dejan Židan na mesto predsednika DZ-ja izvoljen s tesno večino.

Tudi vodja poslanske skupine stranke SD Matjaž Han meni, da glasovanje o prvem med poslanci še ne kaže na težave v novi koaliciji. "Ne bi rad špekuliral. Težave, če bodo, so navadno vedno vsebinske, pri deljenju denarja in pri obljubah, tako da se bo vse rešilo," je dejal ob robu posveta. Han je sicer glede na obljubljeno podporo pričakoval več glasov.

Ob imenovanju Zorčiča pa je brez vodje ostala poslanska skupina SMC-ja. O novi vodji bo odločal predsednik stranke Zdravko Počivalšek, odločitev pa bo znana predvidoma v ponedeljek, je pojasnil Zorčič.