Minister za zdravje Tomaž Gantar je na srečanju prikazal zelo natančne podatke in usmeritve ter pojasnil, zakaj še ni mogoče sprostiti ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Foto: Twitter/Janez Janša
Minister za zdravje Tomaž Gantar je na srečanju prikazal zelo natančne podatke in usmeritve ter pojasnil, zakaj še ni mogoče sprostiti ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Foto: Twitter/Janez Janša

Na Brdu pri Kranju so se sprva sešli vodje koalicijskih strank, potem pa še ministrska ekipa in poslanci koalicijskih strank. Izjavo po srečanju sta dala le vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga in vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat. Sluga je povedala, da so šli "zelo konstruktivno čez posamezne točke načrta uresničevanja koalicijske pogodbe". Po njenih besedah so se zedinili, da je treba dokument še enkrat pregledati in se uskladiti pri posameznih vsebinah. Dogovorili so se, da bodo poslanske skupine poslale pisne pripombe.

Tudi Horvat je poudaril, da so se osredotočili predvsem na pregled realiziranega in časovnico prihodnjih projektov. "Efektivnega časa je dobrega pol leta, zato je treba nekaterim projektom dati pospešek," je pojasnil in navedel zakona o demografskem skladu in o dolgotrajni oskrbi. Sluga pa je k temu dodala tudi stanovanjsko problematiko, ureditev področja rabe konoplje in sanacijo degradiranih območij. Na vprašanje, kje je največja težava, pa je Sluga odgovorila, da "v resnici ni nikjer težave". Tudi Horvat se strinja, da večjih razhajanj ni.

"Niso še prišle povsem na tisto točko, kjer bi si mi želeli. Verjamemo pa, da bodo," je o uresničevanju vsebin, ki so pomembne za SMC, dejala Janja Sluga. Foto: BoBo

Kot je povedala Sluga, so se na vrhu seznanili tudi z epidemiološkimi razmerami. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na srečanju prikazal zelo natančne podatke in usmeritve ter pojasnil, zakaj še ni mogoče sprostiti ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. "Smo se pa na koncu vsi z velikim upanjem zazrli v prihodnji teden, da bi bilo morda takrat že kaj bolje," je dejala Sluga. Glavno merilo pri sproščanju ukrepov ostaja zasedenost bolnišničnih kapacitet. Dodala je, da bo ukrepe smiselno sproščati takrat, ko bo tukaj vsaj malo rezerve.

Glede zakona o demografskem skladu je sicer Sluga pojasnila, da je zakon v parlamentarni proceduri. "Do zdaj ga je blokiral zakon o izvrševanju proračuna. S sprejetjem slednjega se je zadeva sprostila," je povedala. Po njenih besedah se bo zdaj postopek nadaljeval, pri zakonu pa bodo še uskladili podrobnosti. Na vprašanje, ali je mogoče, da bi premier na katerega izmed zakonov, kot je na primer zakon o demografskem skladu, vezal zaupnico, je odgovorila, da o tem niso govorili in da tudi predsednik vlade Janez Janša tega ni omenil.

Po mnenju SMC-ja še vedno nekaj rezerve

Na vprašanje, ali so torej v SMC-ju zadovoljni z uresničevanjem koalicijskega sporazuma, pa je odgovorila, da je po njihovem mnenju še nekaj rezerve in da si morajo zagotovo bolj prizadevati za vsebine, ki so pomembne za SMC. "Niso še prišle povsem na tisto točko, kjer bi si mi želeli. Verjamemo pa, da bodo," je povedala.

Vlada potrdila načrt realizacije zavez iz koalicijske pogodbe

Vlada je sicer potrdila načrt realizacije zavez iz koalicijske pogodbe o sodelovanju v vladi 2020–2022, so navedli na vladi. Pregled koalicijskih zavez je po njihovih navedbah pomemben tudi z vidika spremljanja načrta izvajanja politik vlade skozi mandat, da se dosledno in v rokih izvajajo.

Ob tem je vlada zadolžila vsa ministrstva, da načrt realizacije zavez dosledno in v rokih izvajajo ter da v program dela vlade vključijo akte, s katerimi bodo zaveze iz koalicijske pogodbe realizirane.

Govorili tudi o spremembah volilne zakonodaje

Vodje strank so govorili tudi o spremembah volilne zakonodaje. Ministrstvo za javno upravo je namreč pripravilo predlog sprememb meja volilnih okrajev, ki ga je usklajevalo s koalicijskimi poslanskimi skupinami. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, so se danes dogovorili, da bodo do ponedeljka poslali še manjše pripombe, kot so denimo imena volilnih okrajev, zatem pa bo ministrstvo predlog zakona poslalo koalicijskim poslancem. V parlamentarni postopek ga bodo namreč vložili poslanci. Za potrditev predloga je potrebna navadna poslanska večina.

V koaliciji sicer zavzemajo različna stališča do najboljše mogoče poti za spremembo volilne zakonodaje, s katero bodo uresničili ustavno odločbo. SDS in DeSUS sta ves čas naklonjena spremembam meja volilnih okrajev, medtem ko sta SMC in NSi naklonjena ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu. Potem ko tak predlog marca v DZ-ju ni bil uspešen, ga je skupina opozicijskih poslancev pred kratkim znova vložila v DZ. SMC in NSi napovedujeta, da bosta najprej podprli ta predlog. Za njegov uspeh je potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov.

Drugih aktualnih političnih tem očitno niso odpirali. V zadnjem času je namreč odmevala namera štirih opozicijskih strank, združenih v Koalicijo ustavnega loka (KUL), da zamenjajo Janševo vlado. Za zdaj še nimajo potrebnih 46 glasov za konstruktivno nezaupnico.

Vodilni pobudnik KUL-a Jože P. Damijan je pred nekaj dnevi dejal, da je treba počakati na kongres DeSUS-a, ki se bo končal 5. decembra. Na kongresu za predsednika stranke znova kandidira tudi Karl Erjavec, ki pa že tipa politično ozračje. Danes se je sešel s predsednikom SMC-ja Zdravkom Počivalškom. Vsebine pogovora ne razkrivajo, Počivalšek naj bi predstavil delo v aktualni vladni koaliciji.