Foto: Twitter/Janez Janša
Foto: Twitter/Janez Janša

Predsedniki koalicijskih strank, vodje poslanskih skupin, poslanci, ministrska ekipa in generalni sekretarji se bodo v četrtek popoldne sešli na Brdu pri Kranju.

Sprva se bodo kot običajno sešli predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin, zatem pa še ministrska ekipa in poslanci koalicije.

Rok za spremembo volilne zakonodaje se izteka

Vodje strank bodo razpravljali o spremembah volilne zakonodaje, s katerimi morajo uresničiti ustavno odločbo. Rok za uveljavitev ustavne odločbe se bo sicer iztekel 21. decembra.

Koalicijske stranke so usklajevale predlog za spremembe meja volilnih okrajev. Ministrstvo za javno upravo je pripravilo predlog, ki ga bo, ko dobi zeleno luč koalicije, poslalo poslancem koalicije, da ga vložijo v parlamentarni postopek. Za potrditev predloga je potrebna navadna poslanska večina.

SDS in DeSUS sta ves čas naklonjena spremembam meja volilnih okrajev, medtem ko sta SMC in NSi naklonjena ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu. Tak predlog je bil marca v DZ-ju sicer neuspešen, a ga je skupina 37 poslancev iz vrst strank SAB, LMŠ, Levica in SD pred kratkim znova vložila v parlamentarni postopek. Za uspeh tega predloga je potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov.

V SMC-ju napovedujejo, da bodo v skladu z julijskim sklepom sveta stranke najprej podprli ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu, vzporedno pa se pogovarjajo o predlogu sprememb meja okrajev, ki ga je pripravilo ministrstvo. Tudi v NSi-ju bodo, tako kot prvič, podprli predlog za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu, a so predlagali tudi svoje pripombe na predlog ministrstva.

Pregled uresničevanja koalicijske pogodbe

Koalicijski partnerji, ki večino svojih moči od nastopa mandata namenjajo ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bodo v četrtek pregledali tudi uresničevanje koalicijskega sporazuma in začrtali projekte za prihodnje obdobje. Med prioritetami koalicije so med drugim projekti na področju demografije. Med drugim zakon o demografskem skladu, ki je v parlamentarnem postopku, predlog zakona o dolgotrajni oskrbi pa je, potem ko je šel skozi javno razpravo, do konca novembra v koalicijskem usklajevanju.

Koalicija je med prioritetami poudarjala tudi debirokratizacijo, za kar je bilo predstavljenih nekaj predlogov.

Sestanek Erjavca, Počivalška, Zorčiča

Karl Erjavec. Foto: BoBo
Karl Erjavec. Foto: BoBo

Kandidat za predsednika DeSUS-a Karl Erjavec, kot kaže, v kongresni tekmi tipa politično prizorišče, na katerega se vrača. Za Slovensko tiskovno agencijo je potrdil, da se bo v četrtek sestal s prvakom SMC-ja Zdravkom Počivalškom. Po informacijah agencije bo na srečanju tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC), s katerim naj bi se Erjavec sešel že minuli teden.

Na vprašanje o pogovorih je sicer Erjavec odgovoril, da je za zdaj še vedno zgolj član DeSUS in še vedno zunaj politike.