Kriminalisti so preiskavo že opravili tako pri Bošku Šrotu kot pri Igorju Bavčarju. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so preiskavo že opravili tako pri Bošku Šrotu kot pri Igorju Bavčarju. Foto: MMC RTV SLO

Po mojem mnenju se je nekaterim zelo mudilo, da so zameglili nekatere druge dogodke, ki so v tem trenutku v Sloveniji bolj aktualni.

Igor Bavčar

Predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič je dejal, da kriminalistična preiskava ne bo vplivala na potek prisilne poravnave Istrabenza. Topič je s preiskavo seznanjen, z razlogom zanjo pa ne.

Istrabenz
Sporna naj bi bila verižna prodaja 7,3 odstotka Istrabenza oz. posli, povezani s povečevanjem lastniških deležev Maksime Holdinga in podjetij iz skupine NFD. Bavčar naj bi osnovni kapital za prevzem Maksime Holdinga pridobil prek verige transakcij s 7,3-odstotnim deležem Istrabenza. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti pri Bavčarju
Preiskava pri Šrotu
Zakaj preiskava?
Politični odzivi na aretacijo

Kot je znano, je policija sprožila obsežno preiskavo verižne prodaje svežnja 7 odstotkov delnic Istrabenza, s katero naj bi Boško Šrot, Igor Bavčar in sodelavci neupravičeno zaslužili več milijonov evrov. Več kot 100 policistov in kriminalistov je po državi opravilo 19 hišnih preiskav, v policijske prostore so odpeljali osem ljudi. Za kazniva dejanja pranja denarja in zlorabe položaja so zagrožene večletne zaporne kazni. Boška Šrota so policisti izpustili že v sredo dopoldne, Igor Bavčar pa je lahko odšel domov, potem ko je izročil dokumentacijo iz počitniške hiše v Strarem trgu pri Ložu. Popoldne so ga policisti odpeljali še na sedež Maksime Holdinga v Ljubljani, kjer pa preiskave zaradi napačnega naslova v nalogu niso opravili.

Bavčar je novinarjem dejal, da se je postopek začel na podlagi ovadb družine Janković, kar je razvidno iz dokumentacije. Sam je ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal že pred časom opozoril, da so ga nekateri ljudje obvestili o Jankovićevem kriminaliziranju njegovih dejanj. Dodal je, da naj bi Janković celo govoril, da je dogovorjen z ministrico Kresalovo in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, da se bo postopek zoper njega nadaljeval. Ministrica Kresalova je potrdila, da je Bavčar pred enim letom res prišel do nje in ji dejal, da ga želi Janković kriminalizirati, sama pa je dejala, da se v to ne bo vpletala.

Bavčar meni, da je iz poteka preiskave razvidno, da je nekdo zelo na hitro sestavil akcijo. Dokumentacija je bila po njegovih besedah napačna, policija pa je vstopila v prostore, za katere ni imela odredbe o preiskavi. V nalogu za preiskavo sedeža Maksime Holding so se pri naslovu zmotili za štiri hišne številke.
"Še ena neumnost gospoda Bavčarja"
Na Bavčarjeve izjave se je že odzval Zoran Janković in jih označil "kot še eno neumnost gospoda Bavčarja". Povedal je, da današnje aretacije, za katere naj bi izvedel iz medijev, niso v njegovem interesu in da je ovadbo podal zaradi poslovnih goljufij s ciljem, da se "slovenska družba počisti nečednih dejanj". Spomnil je, da je junija lani podal kazensko ovadbo zoper nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, zaradi poslovnih goljufij. "V kazenski ovadbi z lanskega junija piše, da smo podali skupno ovadbo, pod katero je podpisana družba Electa, moj sin kot direktor družbe in jaz."

Jevšek: 19 hišnih preiskav
Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je na novinarski konferenci povedal, da so v okviru kriminalistične akcije opravili 19 hišnih preiskav pri devetih fizičnih osebah, preostale pa pri pravnih osebah na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Maribor, Koper in Kranj. Kriminalisti iščejo oziroma so iskali obsežno poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo uporabni kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Osem oseb so pridržali, a so vsi že na prostosti. Kriminalistično preiskavo so začeli letos, poteka pa zaradi več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja, na škodo pravnih oseb pa je nastala velika materialna škoda. Več podrobnosti za zdaj zaradi interesa preiskave javnosti ne morejo posredovati.


Laško: Kriminalistom posredovali dokumente v zvezi s prodajo delnic Istrabenza
Iz Pivovarne Laško so sporočili, da so kriminalisti na podlagi odredbe sodišča obiskali sedež družbe. Preiskava poteka zoper druge pravne in fizične osebe in ne zoper Pivovarno Laško, so zapisali in dodali, da je družba kriminalistom izročila vse zahtevane listine v zvezi z nakupom in prodajo delnic Istrabenza, ki jih je Laško z odsvojitvijo 100-odstotnega deleža v hčerinski družbi Plinfin leta 2007 prodal družbi Sportina. Iz NFD Holdinga pa so sporočili, da NFD ni predmet preiskave, niti ni bila pridržana nobena oseba iz družb okoli NFD Holdinga.

Po pisanju Financ naj bi pri Šrotu preiskovali verižno prodajo 7,3 odstotka Istrabenza oziroma posle, povezane s povečevanjem lastniških deležev Maksime Holdinga in podjetij iz skupine NFD. Bavčar naj bi osnovni kapital za prevzem Maksime Holdinga pridobil prek verige transakcij s 7,3-odstotnim deležem Istrabenza. Tega je Pivovarna Laško (tri odstotke je kupila leta 2004 ob umiku avstrijskega OMV-ja iz Istrabenza, dobre štiri pa maja 2008 od skupine KD ) 6. septembra 2007 prodala hčerinski družbi Plinfin za polovico tržne cene, za 23 milijonov evrov.

Pet dni pozneje je po navajanju Financ Laško Plinfin prodalo blejski Sportini za samo 7.500 evrov. 1. oktobra 2007 pa je Sportina delnice Istrabenza, na borzi vredne dobrih 52 milijonov evrov, za 24,9 milijona evrov prodala družbi Microtrust , ki je bila v lasti Nastje Sušinskega.

Microtrust jih je še isti dan prodal naprej za 49,2 milijona evrov mariborski finančni družbi Pom-Invest . Delnice so pozneje pristale pri Potezi Naložbe, ki je oblikovala skoraj četrtinski sveženj Istrabenza, konec marca lani v z NFD Holdingom povezanih družbah Staneta Valanta.

Po mojem mnenju se je nekaterim zelo mudilo, da so zameglili nekatere druge dogodke, ki so v tem trenutku v Sloveniji bolj aktualni.

Igor Bavčar

Predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič je dejal, da kriminalistična preiskava ne bo vplivala na potek prisilne poravnave Istrabenza. Topič je s preiskavo seznanjen, z razlogom zanjo pa ne.

Kriminalisti pri Bavčarju
Preiskava pri Šrotu
Zakaj preiskava?
Politični odzivi na aretacijo