Zoran Janković je tožbo glede zaključnega poročila KPK-ja vložil že pred časom, skupaj z zahtevkom za izdajo začasne odredbe - zadnjega sta tako upravno kot vrhovno sodišče že zavrnila. Foto: BoBo
Zoran Janković je tožbo glede zaključnega poročila KPK-ja vložil že pred časom, skupaj z zahtevkom za izdajo začasne odredbe - zadnjega sta tako upravno kot vrhovno sodišče že zavrnila. Foto: BoBo

Sodba je bila Jankoviću in njegovemu pooblaščencu, Odvetniški družbi Čeferin, vročena danes, ljubljanski župan pa je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

Zagotovil je, da bo vztrajal, in če bo treba, "pravico iskal tudi kje drugje". Prepričan je namreč, da je komisija posegla v njegove človekove pravice in temeljne svoboščine. Izpostavil je škodo, ki mu jo je po njegovem mnenju naredil KPK, ob čemer je znova izpostavil, da komisija v poročilu o njegovem premoženjskem stanju govori o sumih, oziroma tveganjih za korupcijo, ne o konkretnem dejanju. Zato je pristojne pozval, naj povedo, kaj je storil, "ne pa da ga sumijo, da bi lahko storil".

Pri Čeferinu pravijo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva
V Odvetniški družbi Čeferin pa v odzivu na sodbo menijo, da iz obrazložitve citirane sodbe ni zaznati prepričljivih argumentov za sprejetje take odločitve. Upravno sodišče se vsebinsko skorajda ne opredeljuje do tožbenih razlogov in tako zavrnitev tožbe ostaja pavšalna, v določenem delu pa povsem neobrazložena, so navedli.

Zato napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi dokazali, da je Komisija za preprečevanje korupcije s sprejetjem in objavo spornega poročila neustavno in nezakonito posegla v ustavno zagotovljene Jankovićeve pravice.

Sodišče meni, da je bilo vse v skladu z zakonom
"Današnja zavrnitev tožbe glede zaključnega poročila tako predstavlja še eno, v zadnjih treh mesecih že šesto, pomembno potrditev delovanja komisije v tem primeru," so zadevo komentirali na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Upravno sodišče je presodilo, da je bil nadzor Komisije za preprečevanje korupcije nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank izpeljan skladno z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, da so bile spoštovane vse v zakonu predvidene postopkovne določbe ter da je komisija v poročilu opisala ves potek postopka nadzora in se opredelila do vseh tožnikovih navedb in pojasnil, danih v postopku.

Sodišče je prav tako ugotovilo, da ni bilo kršitev ustave, ki jih očita tožnik, in obenem presodilo, da ne vidi posebnih razlogov za začetek postopka ustavne presoje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so še dodali na KPK-ju.

Janša se je pritožil
Nekdanji premier Janez Janša je sodbo upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo tožbo zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine, prejel že sredi marca.

Njegov pravni zastopnik Franci Matoz je že takrat napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, Janša pa se je za to možnost nato tudi zares odločil in vložil pritožbo zoper sodbo upravnega sodišča v zvezi s KPK-jem. Zadeva je bila 3. aprila predložena Vrhovnemu sodišču RS v pristojno odločanje.