Premier, ki opravlja tekoče posle, se lahko na sodbo pritoži. Foto: BoBo
Premier, ki opravlja tekoče posle, se lahko na sodbo pritoži. Foto: BoBo

Janša trdi, da KPK nadzora nad premoženjskim stanjem ni izvajal skladno z zakonskimi in poslovniškimi določili, ampak je šlo za bistveno širši nadzor. Opozarja tudi, da ga komisija ni seznanila z osnutkom ugotovitev in mu ni dala možnosti, da se izreče o ugotovitvah. Na komisiji pa so sodišču med drugim pojasnili, da je bil Janša izrecno seznanjen, da je dokazno breme na njegovi strani, vendar kljub tej zakonski obveznosti in hkrati možnosti, da izvor svojega premoženja verodostojno pojasni tako ustno kot pisno, tega ni storil.

Sodišče je ugotovilo je, da so bile v postopku spoštovane vse zahtevane postopkovne določbe, zato je tožba neutemeljena. Na Janševe trditve, da poročilo ni obrazloženo do te mere, da bi zagotavljalo učinkovito pravno sredstvo, sodišče navaja, da poročilu ni mogoče očitati, da ne vsebuje vsebinskih razlogov za sporne ugotovitve. Janšev očitek kršitve pravice do pravnega sredstva je tako po mnenju sodišča neutemeljen. Tožbo so tako zavrnili, glavne obravnave pa niso razpisali.

Janša se bo pritožil
Tako Janša, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, kot Komisija za preprečevanje korupcije imata zdaj možnost pritožbe na vrhovno sodišče. Matoz je pritožbo že napovedal: "Glede na dejstvo, da je sodba pomanjkljiva in po našem mnenju nepravilna, bomo zoper to sodbo vložili pritožbo."

KPK: Zdaj je čas za vsebinske probleme
Na protikorupcijski komisiji pa so v odzivu zapisali, da je to v dveh mesecih že peta sodna odločitev, vse pa so bile za pritožnika Janšo oziroma ljubljanskega župana Zorana Jankovića neuspešne. Upajo, da se bodo neutemeljeni poskusi diskreditacije poročila in same komisije zmanjšali in da bodo zavezanci upoštevali sodne odločitve. Sodba po njihovem mnenju daje sporočilo, da je čas, da se razprava "osredotoči na vsebinske probleme in ukrepe na tem področju, ne pa na politično problematiziranje in napade na institucije pravne države".

Presojajo tudi v primeru Jankovića
Predsednica sodišča Jasna Šegan je povedala, da sodišče nadaljuje obravnavo tožbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića. S sprejeto odločitvijo bodo prav tako seznanili medije in jo objavili na spletni strani.

Sodišča niso prisluhnila niti zahtevi za zadržanje
Janša je sicer preko svojega odvetnika vložil tudi predlog za zadržanje zaključnega poročila protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju predsednikov strank, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev protikorupcijske zakonodaje. Upravno sodišče je Janšev predlog zavrnilo, odločitev pa je po Janševi pritožbi potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Presodili so, da v konkretnem primeru niso podani ne postopkovni ne vsebinski pogoji za izdajo začasne odredbe, saj tožnik ni izkazal ne zadostne verjetnosti, da je komisija posegla v njegove človekove pravice ne nepopravljive škode na osebnih pravicah, so takrat sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije.