Janković se je pred dnevi sešel s premierjem Janšo. Foto: BoBo
Janković se je pred dnevi sešel s premierjem Janšo. Foto: BoBo

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je na novinarski konferenci uvodoma pozval vlado k pomoči Primorju, še preden gre to v stečaj. Slovenija bi namreč, kot pravi, s propadom Primorja izgubila enega najboljših podjetij. Sprašuje se, kdo bi lahko v tem primeru gradil največje projekte v državi, ki so skupaj vredni okoli 11 milijard evrov.

Poleg tega opozarja, da bi bila s stečajem Primorja tudi država ob proračunske prilive, ogromno ljudi pa se bi znašlo na cesti. Posredovanje vlade preko lastniškega deleža v NLB-ju je tako po njegovih besedah nujno. "Ne govorimo o lastnikih podjetja. Govorimo o podjetju, ki je dobro, in o zaposlenih v njem. Njih je treba reševati," je zatrdil in dodal, da je reševanje Primorja, ki ima trenutno za 110 milijonov evrov podpisanih pogodb, tudi v interesu NLB-ja, ki bi si tako zmanjšal izgubo.

Z Janšo o zlatem pravilu in gospodarstvu
Pojasnil je, da sta se s premierjem Janezom Janšo pred dnevi srečala na kosilu in da je bil vesel premierjevega vabila. Na sestanku sta govorila predvsem o zlatem fiskalnem pravilu in o razmerah v gospodarstvu. Ob tem je poudaril, da zlato pravilo v stranki podpirajo, vendar od vlade kljub temu zahtevajo izračune, ki bodo pokazali, kakšen bo vpliv pravila na gospodarstvo. Po njegovem namreč preveč gledamo samo na zmanjševanje stroškov, s čimer se, kot pravi, proračun ne bo rešil.

Janković trdi, da zgodbo o Beneški komisiji, ki je Cirila Ribičiča kot člana in Dragico Wedam Lukić kot nadomestno članico potrdila kljub sklepu aktualne slovenske vlade, da je njuno imenovanje pravno neveljavno, spremlja z žalostjo in da bi morala vlada svoj sklep umakniti oz. predrugačiti, saj ne ve, kje je prejšnja vlada, ko je opravljala tekoče posle, prekoračila svoja pooblastila.

Janković: Meršol ni primerljiv z drugimi
Glede afer, ki se v zadnjem obdobju dogajajo okoli poslanca PS-ja Mitje Meršola, ki je bil sodelavec SDV-ja, in tudi poslancev drugih strank, je dejal, da nedvomno nobena taka afera ni dobra za ugled državnega zbora. Pojasnil je, da Meršola ne moremo primerjati z drugimi poslanci, ki so vpleteni v različne afere, in da v stranki spoštujejo njegovo odločitev, da ne bo odstopil.

Dotaknil se je tudi pisma, ki ga je poslal vsem levosredinskim strankam. Pojasnil je, da ne gre za združevanje na levici, ampak za iskanje možnosti sodelovanja. Poudaril je, da so nekaj odgovorov že prejeli, da pa bodo počakali še na druge in nato organizirali skupno srečanje, na katerem se bodo pogovorili o nadaljnjem sodelovanju.