"Kandidiral bom kot kandidat državljank in državljanov, z listo podpornikov iz vseh delov Slovenije in iz vseh delov naše družbe," pravi Türk. Foto: BoBo
Türk napovedal kandidaturo

Zdajšnji predsednik države pravi, da se je v zadnjih mesecih posvetoval z mnogimi in sogovorniki so mu zatrjevali, da je njegova kandidatura za nov mandat pričakovana.

"Vselej sem ravnal načelno, po svoji vesti in s polno odprtostjo do javnosti, do vseh državljank in državljanov naše države. Sem nestrankarski predsednik in bom nestrankarski kandidat za drugi predsedniški mandat. Ob tem pa sem vselej pripravljen na sodelovanje z vsemi strankami in z vsemi ljudmi dobre volje, za dobro Slovenije."

Pred nami so zahtevne naloge
Današnji časi po besedah Türka zahtevajo veliko naporov, saj morajo biti bremena za izhod iz krize pravično porazdeljena, okrepiti je treba vrednote, kot so solidarnost, pomoč sočloveku, ustvarjalnost in sposobnost za premišljeno tveganje, ob tem pa ohraniti načelo socialne države, vladavino prava, mladim odpreti boljše perspektive, starejšim pa pogoje dostojanstveno starost.

"To so zahtevne naloge. Prepričan sem, da jih zmoremo. Potrebujemo pa več zaupanja vase in v svoje sodržavljane, več samozavesti in optimizma. Temu je posvečeno moje sedanje delo in moja kandidatura za drugi mandat," je dodal.

Zver že kandidat, Pahor (še) ne
Pred dnevi je tudi SDS dal soglasno podporo svojemu kandidatu na predsedniških volitvah Milanu Zveru, ki je trenutno poslanec v evropskem parlamentu. Ugiba se tudi o morebitni kandidaturi predsednika SD-ja Boruta Pahorja, ki je želel za predsednika kandidirati že na prejšnjih volitvah, vendar se je nato na željo stranke raje osredotočil na parlamentarne volitve 2008.
Janković Türkovo kandidaturo "absolutno" podpira
"Absolutno podpiram predsednika Danila Türka in vesel bom, če se bom lahko pod njegovo kandidaturo osebno podpisal. V svojem prvem mandatu je pokazal, da je izjemen predsednik, tako v odnosu do državljank in državljanov Republike Slovenije, kot s tujimi državniki. Ima podporo pri meni in prepričan sem tudi pri članih naše stranke. Imamo izjemnega predsednika in upam, da bo še naprej ostal predsednik," je zapisal v sporočilu za javnost.
Za odziv smo poprosili tudi druge leve stranke. V TRS-u se bodo odločili po izvolitvi novega vodstva, v SD-ju se o tej temi do junijskega kongresa stranke ne bodo izrekali. V LDS-u kandidaturo Türka pozdravljajo, o podpori kandidaturam pa bodo še odločali organi stranke. Predsednik Zaresa Pavel Gantar pa je pojasnil, da so v stranki kandidaturo Danila Türka pričakovali in jo bodo tako kot pred petimi leti tudi podprli. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pojasnil, da se stranka o morebitni podpori kateremu izmed predsedniških kandidatov še ni izrekla.

Kučan odločitev pozdravlja
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je za TV Slovenija dejal, da je Türk dokazal, da je izjemen predsednik, in dodal, da so bila tako njegova stališča kot dozdajšnje delo v korist Slovenije, kar njegovo odločitev za vnovično kandidaturo povsem opravičuje. Türkov protikandidat na zadnjih volitvah Lojze Peterle pa je za TV Dnevnik dejal, da "bi si vsekakor želel, da bi bil po vseh teh letih mogoč tudi kandidat brez komunistične preteklosti".

Poglejte si nagovor, v katerem predsednik Türk pojasnjuje svojo odločitev.

Türk napovedal kandidaturo