"Ne predsednik komisije ne kakšen njen drug predstavnik se izven zakonsko določenega postopka ne bo udeleževal osebnih ali javnih srečanj, na katerih bi se z osebami, ki so ali so bile v obravnavi pred komisijo, pogovarjali, pregovarjali, sklepali posle ali dogovore," pravijo na KPK-ju. Foto: BoBo

Vi sprašujete o viru denarja. Jaz vir imam - izpred obdobja, ko sem javni funkcionar. In kaj jaz počnem s svojim denarjem, je čisto moja zadeva.

Zoran Janković v zagovoru pred KPK-jem
Denar evri
Iz podatkov KPK-ja izhaja, da je imel Janković od leta 2006 do leta 2012 na svojem tekočem računu malo manj kot tri milijone evrov priliva. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Javnost bo lahko očitno kmalu prisluhnila tudi pogovoru KPK-ja z Janezom Janšo, saj je informacijska pooblaščenka dovolila medijem tudi dostop do tega. Janša sicer lahko zoper odločbo sproži upravni spor. Foto: BoBo
Odgovor Zorana Jankovića na vprašanje KPK-ja, naj pojasni razhajanja v spremembah premoženjskega stanja
Zoran Janković
Zoran Janković je na tiskovni konferenci odgovarjal samo na vprašanja, povezana z Ljubljano. Foto: BoBo

"Imam prijazen poziv, javno se ponujam, lahko povabite še vstajnike, da naredimo srečanje z menoj in Goranom Klemenčičem," je na tiskovni konferenci povedal ljubljanski župan . "Začnimo reševati, kje je tista meja med moralno-etičnimi standardi in blatenjem."

Srečanje naj bi bilo po njegovih besedah javno in novinarji bi lahko postavljali vprašanja, oba s predsednikom protikorupcijske komisije pa bi odgovarjala nanje in razlagala svoja stališča.

Janković je tudi pojasnil, da je prek svoje odvetniške pisarne vložil tožbo proti poročilu KPK-ja, ki mu očita koruptivna dejanja, in izpostavil, da poročilo temelji na procesnih napakah. Upravno sodišče je tožbo sicer že zavrnilo, zato je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče. "Dokazujem, da nimajo prav," je povedal Jankovič.

Odziv KPK-ja
Popoldne so se nato odzvali tudi na KPK-ju, kjer so zapisali, da je tričlansko vodstvo protikorupcijske komisije prepričano, da se "Janković kot dolgoletni javni funkcionar in politik zaveda, da je imel možnost in priložnost za dajanje pojasnil v zvezi s svojim premoženjem v postopku pred komisijo, kar je tudi izkoristil". Dodajajo, da je Janković zoper komisijo sprožil tudi vrsto pravnih sporov.

O županovem povabilu na pogovor so tako zapisali: "Vabilo, ki ga je izrekel prek medijev, zato vodstvo komisije razume kot neprimerno in se nanj ne bo odzvalo."

Ne bodo se udeleževali osebnih ali javnih srečanj
Dodali so še, da je KPK neodvisen državni organ, ki deluje po postopku, ki ga določata zakon in poslovnik, ter na njuni podlagi, odločitve pa sprejema tričlanski senat komisije na podlagi predlogov strokovnih služb komisije.

"Ne predsednik komisije ne kakšen njen drug predstavnik se izven zakonsko določenega postopka ne bo udeleževal osebnih ali javnih srečanj, na katerih bi se z osebami, ki so ali so bile v obravnavi pred komisijo, pogovarjali, pregovarjali, sklepali posle ali dogovore," so zapisali.

Jankovič KPK-ju pojasnil, da premoženje izvira iz preteklosti
Ljubljanski župan Zoran Janković je v uro in pol dolgem posnetku pogovora s protikorupcijsko komisijo o nadzoru nad njegovim premoženjskim stanjem, ki je postal javno po odločbi informacijske pooblaščenke, najprej pa je bil objavljen na spletnih Financah, med drugim dejal, da ga ne zanima, kje njegov sin dobi denar za poplačilo dolga Electe.

Iz podatkov komisije je namreč izhajalo, da je imel Janković od leta 2006 do leta 2012 na svojem tekočem računu malo manj kot tri milijone evrov priliva. Janković jim je pojasnil, da njegovo premoženje izhaja še iz časov, preden je postal javni funkcionar, in da je leta 2004 sklenil pogodbi z Electo in Electo Holding ter prodal delnice Mercatorja.

"Kaj jaz počnem s svojim denarjem, je čisto moja zadeva"
Iz podatkov na Jankovićevem tekočem računu po navedbah predstavnikov komisije izhaja tudi, da je v tem času na banko položil različne zneske gotovine po nekaj tisoč evrov. "Ne znam povedati," je Janković odgovoril na vprašanje, ali lahko pojasni izvor tega premoženja, je pa med drugim dejal, da je denar posojal zgolj fizičnim osebam, saj mora biti to v "zelo ozkem družinskem krogu".

"Vi sprašujete o viru denarja. Jaz vir imam - izpred obdobja, ko sem javni funkcionar. In kaj jaz počnem s svojim denarjem, je čisto moja zadeva," je poudaril Janković. Predstavniki komisije so se sicer strinjali z njim, da je njegova stvar, kaj počne z denarjem, a da je za celovit nadzor nad premoženjskim stanjem zakon jasno določal, da je treba spremembe poročati.

Janković pa je dejal, da ne ve, kaj je narobe s tem, da ni poročal o lastništvu 152 delnic Krke in 980 delnic Luke Koper iz leta 2007, za kar je plačal 250.000 evrov. Njegovo premoženje se s prodajo delnic ni spremenilo, zato o teh spremembah tudi ni poročal, je pojasnil.

Pojasnil bi, če bi se vrednost povečala, ne zmanjšala
Po njegovem mnenju mu tudi ni bilo treba pojasnjevati, koliko mu še dolguje Electa Inženiring - po podatkih komisije se namreč njegove prijave premoženjskega stanja razhajajo za 2,7 milijona evrov, kar naj bi Janković moral pojasniti.

"Ne, niti mi ni treba, brez zamere. Če bi se povišala vrednost, ne pa, če se zmanjšuje," je odgovoril Janković, ki je povedal, da je svoje premoženje v vseh teh letih zgolj izgubljal.

"Vsa pooblastila ima sin Damijan"
Od podjetja KLM Naložbe je v nadzorovanem obdobju po podatkih komisije prejel približno 283.000 evrov. Janković, sicer 62,5-odstotni lastnik podjetja, je pojasnil, da s poslovanjem podjetja ni seznanjen, saj ima vsa pooblastila njegov starejši sin Damijan Janković, ki je direktor KLM-ja in tudi direktor Electe. Kot je dejal Zoran Janković, ve le, da je njegov sin prek KLM Naložb posloval takrat, ko je imel blokiran račun na Electi.

KPK je namreč v pogovoru omenil več podjetij, ki v času njegovega županovanja poslujejo ali so poslovala z Mestno občino Ljubljana - nekatera izmed teh naj bi posodila denar KLM Naložbam, nato pa naj bi KLM Naložbe določen znesek nakazale na Jankovićev tekoči račun. Janković je dejal, da večine teh podjetij ne pozna in da nima kaj pojasnjevati ter da se ni "nikoli z nikomer o ničemer" dogovarjal. "Nedvomno je meni direktor dolžan. In nedvomno je, da ne sprašujem, kadar potrebujem, kako mi vrača denar. Kako pride do njega, ne vem in me ne zanima," je poudaril Janković.

Naslednji na vrsti pogovor z Janšo?
Javnost bo lahko očitno kmalu prisluhnila tudi pogovoru KPK-ja z Janezom Janšo, saj je informacijska pooblaščenka dovolila medijem tudi dostop do tega. Janša sicer lahko zoper odločbo sproži upravni spor.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je sicer na današnji tiskovni konferenci lotil le tematik, povezanih z njegovim županovanjem slovenski prestolnici. Tako je med drugim povedal, da pregledujejo vse črne prometne točke, napovedal je, da bodo tako kot v okoliških občinah inšpektorji v sodelovanju s Snago začeli preverjati ločeno odlaganje odpadkov, opozoril je tudi na problematiko propadajočega bežigrajskega stadion, ki bo propadel, če ne bodo našli ustrezne rešitve. Zaradi pritožb sosedov glede romske družine Strojan, ki so jo pred leti iz Ambrusa preselili na Roje, je Janković povedal, da se s pristojnimi službami ukvarjajo, kako bi družino Strojan pripravili do tega, da bi postala enakovreden del družbe. Strojanom so tudi ponudili načine, da bi jih zaposlili, vendar ni bilo odziva. Naredili smo vse, kar smo lahko, je povedal Janković.

Vi sprašujete o viru denarja. Jaz vir imam - izpred obdobja, ko sem javni funkcionar. In kaj jaz počnem s svojim denarjem, je čisto moja zadeva.

Zoran Janković v zagovoru pred KPK-jem
Odgovor Zorana Jankovića na vprašanje KPK-ja, naj pojasni razhajanja v spremembah premoženjskega stanja