Janković je prepričan, da je Ljubljana varno mesto.
Janković je prepričan, da je Ljubljana varno mesto. "Ne bom imel nobenega spremstva zaradi enega posameznika, ki je storil strahopetno dejanje iz teme," je dejal. Foto: STA

Pet fantov je začelo skandirati Zoki spoki, kar ni težava, vsak ima pravico do svojega mnjenja. Me pa zanima, ali so bili to res Ljubljančani ali so prišli iz drugih krajev.

Zoran Janković
Zoran Janković po napadu s solzivcem
V središču mesta so župana Ljubljane poškropili s solzivcem. Foto: STA
Protestniki protestirajo v podporo Komisijii za preprečevanja korupcije, Ljubljana, 5.12.2013
Protestniki so se s Kongresnega trga odpravili pred parlament, nato pa v središče mesta in pred ljubljanski magistrat. Foto: BoBo
Zoran Janković
"Za prvega dobrega moža naj bi bil solzivec, za božička naj bi bila spisana obtožnica - kaj bo pa za dedka mraza?," se sprašuje Janković. Foto: BoBo
Janković napadalca ne bo ovadil

"Vsak lahko protestira, vendar naj to stori tako, kot se spodobi," je Janković v odzivu pred mestno hišo dejal novinarjem. "Situacija, ki se je zgodila, pa je strahopetno, neodgovorno dejanje. Ravno predtem sem se slikal z otroki na željo staršev. Protestniki so se ustavili pred mano, eden me je vprašal, kaj si mislim o KPK, in povedal sem, da KPK potrebujemo in da sem jih pozval, naj pridejo v MOL, preverijo naše delo ter da za svoje sodelavce dam roko v ogenj. To bo dokazalo, da se preveč govori o tem, česar ni. V tem trenutku me je očitno eden od tistih, ki so nosili transparente, poškropil s solzivcem ali nečim podobnim in od takrat nisem več ničesar videl," je opisal sinočnje dogodke.

Janković s prstom kaže na KPK
Protestnika, ki ga je poškropil, ni videl, ga pa vabi, naj se oglasi in razloži, kaj mu očita. Sam vzrok za napad vidi v nastopu članov Komisije za preprečevanje korupcije dan predtem v oddaji Odkrito na TV Slovenija. "Namestnik predsednika KPK-ja Rok Praprotnik je pozival in hujskal ljudi k linču župana mestne občine Ljubljana. Spraševal se je, kako sem sploh še lahko župan, saj da govorim neresnice. Za razliko od njega pa bom jaz te njegove besede preveril na sodišču," je napovedal.

Za odziv na županove besede smo prosili tudi Roka Praprotnika. "Vsak, ki je gledal oddajo Okrito, ve, da česa takšnega nisem nikoli izjavil. Sem pa opozoril na to, da se krogu Zorana Jankoviča ne zdi problematično, da je župan na svoj osebni račun dobival denar, ki izvira pri podjetju Grep. Danes je predvsem žalostno, da g. Jankovič žalosten napad nanj izkorišča za udrihanje čez Komisijo za preprečevanje korupcije. To samo dodatno potrjuje razloge, ki smo jih navedli v odstopni izjavi," je povedal za MMC.

Medtem pa je Janković še enkrat pozval KPK, naj pride na občino pregledat razpise, kadrovanje in druge odločitve. Zagotavlja, da ne bodo ničesar našli. "Boli me, ko za dejanja, ki naj bi jih storil, izvem iz medijev. Moja vnukinja, ki se je rodila na dan hišnih preiskav, zdaj že hodi."

Z rešilnim avtomobilom na urgenco
V četrtek zvečer je okoli 70 protestnikov, ki so se zbrali v podporo protikorupcijski komisiji, odšlo na pohod po središču mesta. Blizu magistrata so naleteli na Miklavžev sprevod in na župana Jankovića. Eden izmed protestnikov je vanj usmeril solzivec. Jankoviću so se začele solziti oči, težko je dihal, zato so poklicali reševalce, ki so ga oskrbeli. Nato so ga odpeljali na urgenco, kjer so ga v domačo oskrbo odpustili po treh urah. S solzivcem je bil poškropljen tudi eden od navzočih policistov, ki je prav tako odšel na urgenco.

"Nikomur ne privoščim občutka solzivca, je pa bolje, da se je to zgodilo meni kot kakšnemu otroku. Vesel sem, da se ni nič zgodilo nobenemu od otrok in da jo je tudi policist, ki je bil prav tako poškrobljen s solzivcem, dobro odnesel," je še dodal Janković.

Odziv Ljubljanskih puntarjev na Facebooku
Storilca policisti sicer še iščejo. Ljubljanski puntarji, kot se je poimenovala skupina, ki je na Facebooku objavila poziv k protestu, je po dogodku sporočila, da med njimi "ni osebe, ki bi si želela ali sodelovala pri nasilju, smo pa odločeni in odločni, da se zoperstavimo nasilju kriminalnih združb, ki držijo v šahu to državo in z njo vred celotno družbo. Mi, naši člani in simpatizerji ne delujemo z nasiljem, ampak z načeli, ki smo si jih postavili, da bomo premaknili sistemski mejnik na stran pravične, solidarne in enakopravne družbe."

Obsodbe dogodka
Na spletnih družbenih omrežjih so se takoj po dogodku pojavile obsodbe incidenta. Napad so obsodili v Jankovićevi stranki Pozitivna Slovenija, kjer so zapisali, da "nima nič skupnega z demokratičnim izražanjem volje, temveč gre za nedopusten vandalizem oseb, ki zlorabljajo civilnodružbena gibanja za izražanje svoje nestrpnosti in nasilnosti".

Na omrežju Twitter so se oglasili tudi v največji opozicijski stranki SDS: "SDS je obsodila vsa lanska nasilna dejanja vstajnikov, obsoja tudi včerajšnji napad na @ZoranDELA in policista. @PozitivnaSlo je bila lani tiho."

Tudi Socialni demokrati so proti uporabi nasilja za izražanje političnih stališč. "Kdor vstopa v politični prostor in v javnost s svojimi stališči in dejanji, je odgovoren tudi za vzdrževanje civilizacijskega okvira, ki ga je demokratična Slovenija že dosegla. Fizično nasilje ne sme postati del demokratične politične kulture v Republiki Sloveniji."
Napad s solzivcem na Jankovića in enega od policistov so obsodili tudi v SLS-u, piše STA, in zapisali, da obsojajo vsakršno fizično nasilje nad komer koli in da so taka dejanja nesprejemljiva. Dodali so, da je v okviru demokratičnega dialoga in javnih protestov nesprejemljiva in nedopustna vsakršna oblika nasilništva nad ljudmi ali objekti ter vse oblike groženj in podpihovanje nasilništva.

Pet fantov je začelo skandirati Zoki spoki, kar ni težava, vsak ima pravico do svojega mnjenja. Me pa zanima, ali so bili to res Ljubljančani ali so prišli iz drugih krajev.

Zoran Janković
Janković napadalca ne bo ovadil