Ljubljanski župan Zoran Janković trdi, da ne lobira za Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković trdi, da ne lobira za Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. Foto: BoBo

Janković je zavrnil informacije, da naj bi on pritiskal na člane nadzornega sveta Luke, da za predsednika uprave Luke Koper izberejo državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade in vidnega člana Pozitivne Slovenije.

"Z nikomer nisem govoril!"
"Gašpar Gašpar Mišič je bil povabljen na razgovor. Vsak državljan, ki izpolnjuje pogoje, se lahko prijavi, nadzorni svet pa naj opravi svojo funkcijo. Čas je, da nadzorni sveti prevzamejo odgovornost," je na tiskovni konferenci dejal Janković.
"Sploh ne vem, ali je kdo od devetih članov nadzornega sveta član Pozitivne Slovenije," je o strankarskem kadriranju še dejal Janković, ki Gašpar Mišičevih prizadevanj ni hotel primerjati z imenovanjem Roberta Časarja na čelo Luke v času desne vlade. "Ta vlada in ta PS ni odstavila nobenega direktorja v gospodarstvu, vendar je bilo treba popolniti mesta. Bilo pa je obratno v tistem mandatu, ko je bilo treba odstaviti uspešne direktorje. Sem proti temu, da če ste član neke stranke, je to minus," je dejal. "Nisem vedel za sejo nadzornega sveta, z nikomer nisem govoril," je še vztrajal Janković glede Gašpar Mišiča.
Štejejo le rezultati
Ocenil je, da Gašpar Mišič službe ne išče, ker jo ima; lahko se tudi iz kabineta predsedncie vlade vrne v parlament. "Na koncu je pomemben le rezultat," je še poudaril Janković in se spomnil, da tudi sam izpolnjuje pogoje za predsednika uprave Luke Koper.

Ena Ljubljana, tri navijaške cone
Pred evropskim košarkarskim prevenstvom je opisal del obširnih priprav, ki potekajo v Ljubljani. Tako bo poleg navijaške cone Košarkarske zveze Slovenije v Stožicah Mestna občina Ljubljana imela dve navijaški coni - ena bo pri dvorani Tivoli, druga pa na Kongresnem trgu. Zraven bo tudi prirejeno košarkarsko igrišče, kjer se bodo v metanju na koš lahko preizkusli tudi otroci. Koš bo postavljen tudi pred Hišo športa.

Gostinski vrtovi bodo odprti do enih ponoči
Lokali bodo v času prvenstva v notranjih prostorih obratovali do 22. ure, vrtovi oziroma zunanje terase lokalov pa do enih ponoči oziroma ob polfinalu in finalu do 5. ure zjutraj. Janković je sicer napovedal ostrejši nadzor nad delom lokalov, ki v notranjih prostorih ne bodo smeli gostom streči pijače po 22. uri. Gostinci bodo dobili možnost postavitve dodatnih miz, trgovci pa dodatnih stojnic - tam, kjer je to mogoče.

Sedem odstotkov več turistov v Ljubljani
Župan se je pohvalil tudi s podatkom, da je Ljubljana edina slovenska občina, ki je v prvih šestih mesecih zabeležila večje število turistov, in sicer za sedem odstotkov. Evropsko prvenstvo bodo zato izkoristili tudi za promocijo prestolnice, zato bo pred vsako tekmo predvajan petminutni promocijski film o Ljubljani. Janković ni hotel izpostavljati konkretnih imen gostov, dejal je le, da bodo med njimi tudi pomembni investitorji. Prav tako ni želel govoriti o stroških organizacije; povedal je, bodo javnosti predstavljeni po koncu prvenstva.

Novih 70 parkomatov v Ljubljani
Janković je napovedal, da bo s septembrom v Ljubljani začelo delovati novih 70 parkomatov, ki bodo postavljeni iz središča proti obveznici in pri katerih bo maksimalna dolžina parkiranja šest ur. Očitek, da parkomati ne vračajo drobiža, pa je zavrnil s podatkom, da Urbano, s katero je možno plačati tudi parkiranje, uporablja dober milijon ljudi.