Župan in vrtičkarji ostajajo vsak na svojem bregu. Foto: RTV SLO
Župan in vrtičkarji ostajajo vsak na svojem bregu. Foto: RTV SLO
Vrtičkarji morajo oditi iz Črnuč

Na Črnučah vrtički stojijo že 30 let, od 1.100, kolikor jih je bilo urejenih nekoč, pa jih je v zadnjih letih ostalo le še okoli 300. V Črnučah se je inšpekcija nazadnje oglasila predlani, ko je odstranjevala prevelike objekte, a je delo opravila na pol, opozarjajo vrtičkarji. "S tem, da niso pospravili tudi vseh smeti in so jih začeli Ljubljančani sami voziti, smo postali smetišče," je bila v pogovoru za TV Slovenija jezna ena izmed najemnic zemlje v Črnučah.

Vrtičkarica: Nismo nelegalni na vseh področjih
Na vprašanje novinarke TV Slovenija Tadeje Anžlovar, ali bo do 12. aprila poskrbela za odstranitev objekta, je odgovorila nikalno. "Dobili smo gradbena dovoljenja, dobili smo vodovodna dovoljenja, plačevali smo najemnino, dobili smo hišne številke. Razglašajo pa nas za popolne črnograditelje, da smo nelegalni na vseh področjih, kar sploh ni res. Preden kar koli naredijo, bi nam morali zagotoviti nadomestna zemljišča za vrtičkarstvo," je prepričana. "Vrtičkarstvo je del preživljanja prostega časa tako kot tek v naravi ali po Golovcu, kar si rad privošči naš gospod župan (Zoran Janković, op. a.).

Janković: Vsaka črna gradnja za seboj potegne deset novih
Tako kot pri odločitvi, da objektov ne bodo odstranili, vztrajajo vrtičkarji, pa pri zahtevi in grožnji, da bo to sicer storila republiška inšpekcija, vztraja župan Janković. "Mora biti pospravljeno. To bom zahteval in vztrajal pri zahtevi, da tudi republiška inšpekcija opravi svoje delo. Vsak vrtiček, ki ostane, oz. vsaka črna gradnja za seboj potegne deset novih. Tako je nastala cela Rakova Jelša," je opozoril.

Inšpektorat: Vrtički niso prioriteta
In kaj pravijo na republiškem inšpektoratu za okolje in prostor? Da postopki v zvezi z nelegalnimi objekti na območjih vrtičkov potekajo, da pa to ni prioriteta gradbene inšpekcije, Ta sicer v zvezi z vrtički sodeuje z mestno inšpekcijo.

MOL: Še 60 novih lokacij za vrtičke
Pojasniti velja še, da se je pravkar končal prvi razpis MOL-a za oddajo 60 vrtičkov v Štepanji vasi in Dravljah. Prejeli so kar 158 vlog, prednost pri izboru pa so imeli starejši Ljubljančani. Za od 60 do 150 kvadratnih metrov velike vrtičke bodo plačevali po evro na kvadratni meter na leto. Na MOL-u pravijo, da prostorski načrt za mesto predvideva še 60 drugih lokacij za vrtičke.

Vrtičkarji morajo oditi iz Črnuč