Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

"KPK mora imeti večja pooblastila, a tudi večjo odgovornost, saj ima njihovo načelno mnenje večjo težo kot policija, tožilstvo in sodstvo," je Janković dejal na tiskovni konferenci.

Doreči zakonodajo
V zvezi z delovanjem KPK-ja je treba doreči zakonodajo - oseba mora ob izreku mnenja KPK-ja dobiti možnost, da to na sodišču potrdi ali ovrže, je dejal Janković in vse člane komisije, dokler jim še traja mandat, povabil na MOL, da preverijo vse, kar jih zanima.

Želim si KPK na MOL-u
"Mnogo več se govori, kar dejansko ni res," je dejal Janković. "Žal mi je, da KPK govori, da se njihovo delo politizira." Ob tem je spomnil, da bi se s Klemenčičem rad soočil tudi javno ali na sodišču. "Želim si, da bi v teh nekaj mesecih prišli sem kot strokovnjaki, zraven stali, sedeli v vseh razpisnih komisijah. Bomo dokazali, da se mnogo več govori, kot je resnice," je ponovil in dodal: "Jaz dam roko v ogenj za svoje sodelavce".

Brez odgovora
Komisijo potrebujemo, je ugotovil Janković, ki pa ni zasledil, da bi KPK DZ-ju predlagal kakšen dokument za izboljšanje zakonodaje. To se po njegovem mnenju mora zgoditi, saj mora biti ob vsakem načelnem mnenju zagotovljena možnost sodnega procesa. "Tukaj nimaš možnosti, poskušal sem priti na sodišče, 29. aprila sem pisal urgenco vrhovnemu sodišču, a sem še brez odgovora," je dejal Janković in nam kazal dopis.

Sami sebe degradiramo
"Sami sebe degradiramo! Če je vse koruptivno, kam bomo prišli?" pa se je odzval na podatek, ki ga je prav danes objavila organizacija Transparency International, in sicer da je Slovenija letos za šest mest zdrsnila na kazalniku zaznave korupcije, s 37. mesta je padla na 43. mesto.

Januarsko poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov strank DZ, v katerem je KPK ugotovil, da je poleg prvaka SDS-a Janeza Janše sistematično kršil protikorupcijsko zakonodajo tudi Janković, takratni predsednik Pozitivne Slovenije, je povzročilo razpad Janševe vlade in Jankovićev umik z vrha PS-ja.