Na objektu stadiona bo treba postoriti še marsikaj - za začetek namestiti manjkajoči del strešne kritine. Foto: MMC RTV SLO
Na objektu stadiona bo treba postoriti še marsikaj - za začetek namestiti manjkajoči del strešne kritine. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Janković še verjame, da bodo objekti pravočasno končani. Foto: MMC RTV SLO
Stožice
"Za večnamenski stadion in športno dvorano bo treba izvesti ponovni tehnični pregled, na katerem se bo ugotavljala tako odprava pomanjkljivosti tehničnega pregleda z dne, 28. 06. 2010, kot tehničnega pregleda z dne, 16. 06. 2010. Za pripadajočo prometno ureditev s parkirišči in zunanjo ureditev bo treba izvesti tehnični pregled v celoti," pravijo na ministrstvu za okolje. Foto: MMC RTV SLO

pravi Zoran Janković. V NLB-ju pa še vedno nočejo razkriti, ali so odobrili kreditiranje projekta.

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da je komisija ministrstva za okolje po tehničnem pregledu dejala, da je do 27. julija treba odpraviti pomanjkljivosti na cestni infrastrukturi, stadionu in dvorani. To, kar so naredili brez podpisane pogodbe z banko, je več, kot je bilo mogoče pričakovati, je prepričan. Verjame, da bo do omenjenega datuma pridobljeno tudi uporabno dovoljenje.

Rok za Grep, ki bi po prvotnih načrtih moral objekta predati že danes, še ni uradno podaljšan, saj družba za to še ni zaprosila; ko bodo zaprosili, se bomo odločili, kaj bomo storili, je dejal župan. Na vprašanje, ali torej bančne garancije v višini 25 milijonov evrov ne bo unovčil, je odvrnil, da tega ni rekel, saj obstaja tudi ta možnost, a le zato, da se izvajalce začasno poplača.

Na vprašanja o posojilu Grepu je odvrnil le, da o tem ugiba tudi sam. Tudi o pogojih bank ne ve ničesar. Zagotovil je, da bodo vsa dela, ki so bila naročena, tudi plačana.

Grep naj bi sicer že 28. januarja dobil uradno ponudbo bank za 150 milijonov evrov kredita in jo sprejel.

Dogovor za posojilo pojutrišnjem?
Po poročanju medijev naj bi se družbi Grep namreč v kratkem obetalo posojilo NLB-ja za gradnjo trgovskega središča v Stožicah. Po nekaterih informacijah naj bi bil dogovor podpisan že v sredo. Ali je to res, v NLB-ju ne želijo povedati, dejali so le, da se v medijih operira s previsoko številko o vrednosti posojila. Po njihovih besedah ne gre za 150 milijonov evrov, saj bo posojilo sindicirano, NLB pa ima v njem le delež.

Dnevnik v zvezi s tem poroča, da naj bi Grep dobil okoli 120 milijonov evrov posojila, kar je petino manj od prvotno predvidenih 150 milijonov evrov. Banka naj bi poleg tega odobritev pogojevala s spiskom najemnikov za vsaj 60 odstotkov trgovskih površin in z zagotovilom MOL-a, da v rebalans letošnjega proračuna vključi 20 milijonov evrov, kolikor bi moral doplačati za pomožna nogometna igrišča in ogrevalno dvorano, ki so jih na občini pozabili vključiti v razpis za izbor zasebnega partnerja.

Za zdaj je znano le, da se o morebitnem posojilu niso izrekli nadzorniki največje slovenske banke, saj vrednost posojila ne presega petih odstotkov osnovnega kapitala banke, za kar bi bilo sicer potrebno soglasje nadzornega sveta. Odobritev posojila je torej stvar uprave.

Stadion: "lovi" se dan tekme s Španijo
Znano je, da je komisija ministrstva za okolje in prostor v Športnem parku Stožice včeraj izvedla že drugi tehnični pregled. Ugotovili so več tehničnih pomanjkljivosti, ki jih bo treba odpraviti, nato pa bodo izvedli še en pregled, so za MMC dejali na ministrstvu. Kot kaže, bo moral Grep, ki naj bi po prvotnih načrtih oba športna objekta MOL-u predal že danes, prositi za podaljšanje roka.

Na strehi namreč skoraj v celoti manjka končna kritina, prav tako naj bi šele danes začeli nameščati sedeže. Tako še zmeraj ni jasno niti, ali bo 10. avgusta na tem prizorišču lahko potekala otvoritvena tekma v košarki med Slovenijo in Španijo. Že 11. avgusta pa naj bi se pomerili tudi nogometni reprezentanci Slovenije in Avstralije.