Takole so se pred dobrima dvema letoma na magistratu podprli Jankovića. Foto: BoBo
Takole so se pred dobrima dvema letoma na magistratu podprli Jankovića. Foto: BoBo

Spomnimo, pred skoraj natančno dvema letoma, natančneje 10. oktobra 2011, je 26 vidnih javnih osebnosti prišlo na ljubljanski magistrat, kjer so javno izrekli podporo (Jože Mermal, Žiga Debeljak, Miran Goslar, Ranko Novak, Rajko Kenda, Igor Arih, Milan Kučan, Janez Stanovnik, France Bučar, Jože Mencinger, Mateja Kožuh Novak, Renata Brunskole, Branko Djurič - Đuro, Matjaž Kmecl, Magnifico, Zoran Predin, Mojmir Sepe, Jerca Mrzel, Iztok Čop, Svetlana Makarovič, Ana Nuša Kerševan, Lojze Ude in Marko Bulc. Pobudo za Jankovićevo kandidaturo so podpisali tudi Herman Rigelnik, Franjo Bobinac in Vesna V. Godina).

Danes je Janković znova napovedal, da se bo potegoval za mesto vodje stranke PS, zato nas je zanimalo, ali še vedno uživa zaupanje pri takratnih podpornikih. Na vprašanje, ali Jankovića torej še vedno podpira in ali morda njegovo potezo vidi kot poskus ohranjanja na oblasti po težkih očitkih komisije za preprečevanje korupcije, je Iztok Čop le odložil sredi vprašanja. Ko smo ga spet poklicali, se ni več oglasil.
Le manever proti Janši?
"Nisem ga podprl niti takrat niti zdaj. Želel sem le, da se prebije ta zvočni zid, ki so ga vzpostavile stranke, in da kandidira nekdo, ki ima nekaj pametnega za povedati," je za MMC pojasnil Bučar.

Po Predinovih besedah je bil zanj takrat na prvem mestu poraz Janeza Janše. "Prva podpora je bila v času, ko je bilo treba ustaviti večinsko zmago Janeza Janše. Takrat sem bil podpornik Zorana Jankovića samo zaradi tega. To pa je interna stvar stranke in naj se med seboj zmenijo," je dejal.

Vesna Vuk Godina pa se je ob našem vprašanju sprva malce vznevoljila rekoč, da nikoli ni bila na magistratu kot izraz podpore Jankoviću. "Jaz sem ga takrat pozvala h kandidaturi, ker se mi je zdel, da je edini, ki lahko resno protikandidira Janši. Povedala sem tudi, da ga, dokler nad njim visijo te obtožbe, ne morem podpreti. Še vedno pa mislim, da če bi bil brez teh obtožb, bi bil dobra politična izbira," je zatrdila.
Otroci odraščajo, Janković v spopad za skrbništvo
Vodja pediatrične klinike Rajko Kenda pa bi svojo odločitev ponovil. "V enakih okoliščinah kot pred dvema letoma bi šel še enkrat pred magistrat. Tega nismo storili zaradi Jankovića, ampak zaradi ljudi. PS in Alenka Bratušek pa sta, v prenesenem pomenu seveda, njegova otroka in tega mu nihče ne more vzeti. In kaj je lepšega, kot da je človek ponosen na svojega otroka. Svojemu otroku želiš najboljše, kaj šele, da bi z njim tekmoval ali mu želel škodovati," je bil slikovit Kenda.
Poskušali smo priklicati tudi Roberta Pešuta - Magnifica, Branka Djurića in Matejo Kožuh Novak, a se niso oglasili. Tudi Milan Kučan se na naše klice in SMS-sporočilo ni odzval, a je sicer že pred dvema mesecema za murskosoboško lokalno televizijo dejal, da nekdo s takšnimi obtožbami KPK-ja nad seboj ne more voditi stranke.

Ude se ne želi vtikati
Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude Jankovićeve napovedi kandidature za STA ni želel komentirati, saj je, kot je dejal, to stvar stranke, katere ni član. "Res sem bil pred dvema letoma podpornik Jankovića, vendar se zdaj ne želim vpletati," je dodal.

Janković po besedah Udeta v Ljubljani nadaljuje velike gospodarske projekte, kar se zdi Udetu v redu. Ne more pa, kot pravi, ocenjevati, kakšen bi bil Janković, če bi imel vpliv na državno politiko. "Vsekakor pa ga štejem za dobrega gospodarstvenika, ki bi tudi na ravni države lahko pomagal," je ocenil. Glede tega, da se je Janković znašel v nekaterih postopkih (sodni preiskavi in nekaterih drugih preiskavah), pa se Ude ne želi izrekati, dokler sami postopki še tečejo.


Škoda le, če bi moral oditi kot župan
Pesnica Makarovičeva pa ne vidi posebne škode, če bi zaradi Jankovićevega ponovnega vzpona na mesto predsednika PS-ja razpadla aktualna koalicija. "O tej vladi namreč nimam dobrega mnenja, ker je preveč medla. Še slabše mnenje pa imam seveda o opoziciji," je bila kritična.

Če bi Janković postal predsednik PS-ja, zatem pa tudi mandatar, se zdi Makarovičevi edino škoda, da potem več ne bi mogel biti župan Ljubljane. "Ker je Ljubljana bleščeče lepo mesto, odkar je on župan," je še pojasnila za STA. O postopkih, v katerih se je znašel Janković, pa Makarovičeva, kot pravi, ne ve ničesar.

Geneza Jankovićeve odločitve
Geneza Jankovićeve odločitve