Premier je na slavnostni prireditvi poudaril, da smo bili Slovenci skozi zgodovino uporniki - tudi za ceno žrtev. Le tako smo si lahko priborili svobodo in več kruha. Foto: RTV SLO
Premier je na slavnostni prireditvi poudaril, da smo bili Slovenci skozi zgodovino uporniki - tudi za ceno žrtev. Le tako smo si lahko priborili svobodo in več kruha. Foto: RTV SLO
Proslave na Rogli se je udeležilo več sto ljudi, med njimi predsednik državnega sveta Janez Sušnik, predstavniki političnih strank, Slovenske vojske, policije, veteranskih organizacij ter nekateri člani diplomatskega zbora. Foto: RTV SLO

Premier je poudaril, da se Slovenci še vedno srečujemo z državljansko puberteto, da pa moramo v prihodnosti izkoristiti lepe možnosti, ki jih je usoda namenila zdaj živečim generacijam.

Janša je dejal tudi, da imamo Slovenci na svojo preteklost različne in včasih celo nasprotujoče si poglede, da pa smo si enotni glede dejstva, da so nas hoteli okupatorji l. 1941 izničiti. "Enake poglede imamo tudi na tisto, kar se je dogajalo z našimi rojaki pod fašistično in nacistično vladavino v našem zamejstvu. Prav njihove izkušnje so bile zelo pomembne, predvsem pa je bilo njihovo prestano trpljenje sporočilo, da brez boja ne bo šlo," je dejal in dodal, da so bili pripadniki TIGR-a v tem pogledu zgovorno opozorilo.

Osrednje proslave v športni dvorani na Rogli so se med drugim udeležili tudi predsednik parlamenta France Cukjati ter nekateri ministri in poslanci. Kulturnozgodovinske slovesnosti so potekale po vsej državi, predsedniki veteranskih organizacij pa so pred spomenik padlim borcem Pohorskega bataljona na Osankarici položili venec.

27. april - spomin na ustanovitev OF-a
Dan boja proti okupatorju praznujemo v spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda leta 1941. 27. aprila (po nekaterih zgodovinskih virih že dan prej) tega leta je bila v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, za katero se je pozneje začelo uporabljati ime Osvobodilna fronta slovenskega naroda. Ustanovili so jo predstavniki komunistov, krščanskih socialistov, sokolov in kulturnih delavcev.

Deset dni predtem je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, Slovenija pa je bila takrat že dva tedna okupirana. Do konca julija 1941 je OF organiziral tudi partizanske čete na podeželju, istega leta pa so v tajni organizaciji sestavili svoj temeljni program, ki naj bi bil izhodišče za združitev Slovenije. OF je med vojno deloval na celotnem slovenskem etničnem ozemlju, tudi na Koroškem, Primorskem, v Benečiji in Porabju. 27. april smo v Sloveniji do leta 1991 praznovali kot dan OF.

Intervju s podpresednikom ZZB NOB-ja Slavkom Grčarjem si lahko preberete tukaj.