Zbrane na mednarodni konferenci o človekovih pravicah je nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Foto: STA
Zbrane na mednarodni konferenci o človekovih pravicah je nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Foto: STA

Predsednik slovenske vlade je v svojem uvodnem nagovoru dejal, da divjanje državljanske vojne v Siriji kaže na to, da so bila prizadevanja mednarodne skupnosti za mediacijo zaman.

Obenem je opozoril, da se človeštvo iz zgodovine ni naučilo veliko, saj se tudi po izkušnji z drugo svetovno vojno grozodejstva dogajajo tudi še po sprejetju konvencije za preprečevanje in kaznovanje genocida.

Prav zato si je Janša prizadeval za nadgradnjo te konvencije. Pozval pa je tudi države članice Združenih narodov k oblikovanju učinkovite strategije za pravočasno preprečevanje množičnih grozodejstev.

Kljub veliki mednarodni podpori tem prizadevanjem pa je po mnenju Janše delo na tem področju preveč razpršeno, zato predlaga, da bi se civilna družba, ki deluje na tem področju, povezala v zavezništvo za svet brez genocida in množičnih grozodejstev ter na ta način deluje usklajeno.

Poleg Janše je zbrane nagovoril tudi evropski poslanec Milan Zver, ki je podobno dejal, da je grozodejstva v Siriji vsa mednarodna skupnost ostro obsodila, ni pa jih tudi preprečila.

Na konferenci, ki poteka pod naslovom Sirska kriza in odgovornost za zagotavljanje zaščite, bodo nastopili ugledni strokovnjaki tako iz Slovenije kot tudi iz drugih držav. Med drugim bo tako nastopil tudi islandski notranji minister Ögmundur Jonasson in nekdanji sodnik na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Wolfgang Schomburg.

Sirija: Konferenca Milana Zvera
Sirija: Konferenca Milana Zvera