Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik vlade mora po poslovniku o odstopu ministra obvestiti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra. Hojsova odstopna izjava pa je datirana na 30. junij, sam jo je takrat tudi objavil na družbenem omrežju Twitter.

Ob prihodu na sejo vlade je bil Hojs po poročanju STA redkobeseden, dejal je, da ne ve, ali ostaja minister, saj je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, ali to morda želi, ni govoril. Tako Hojs tudi ne ve, ali je Janša sprejel njegov odstop, sam ga je, ko mu je poslal odstopno izjavo, razumel, kot da ga je. Na vprašanje, ali je mogoče, da se je to spremenilo, je le skomignil z rameni.

Zorčič ne ve, kdaj je bil Janša dejansko seznanjen z odstopom

O tem so govorili na kolegiju predsednika DZ-ja, na katerem je predsednik Igor Zorčič poudaril, da sam formalno ni seznanjen, "kdaj naj bi bil predsednik vlade seznanjen z ministrovim odstopom oziroma njegovo pisno izjavo. In glede na to, da sem dobil tudi nekaj novinarskih vprašanj, ne vem, kdaj se ta rok izteče."

Gantar: To bo treba tako ali drugače zaključiti

Dogajanje okoli Hojsa je v Odmevih komentiral predsednik sveta DeSUS-a in zdravstveni minister Tomaž Gantar. Zaplet v tem trenutku ne pomeni nič, Hojs aktivno sodeluje in delo opravlja, kot ga je doslej. Tudi predstavniki DeSUS-a delajo naprej in ni nobenih težav. Gantar sicer ne pozna razloga, zakaj se "to dogaja", na ramenih predsednika vlade je, da sprejme odločitev, kako naprej. "Verjamem, da bo treba na tak ali drugačen način to zaključiti," je sklenil minister.

Opozicijski poslanci pa so spomnili, da bi se moral Hojs, če ne bi odstopil, kmalu zagovarjati na interpelaciji. To so stranke SD, LMŠ, Levica in SAB vložile zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.

"V skladu s poslovnikom je treba interpelacijo dati na naslednjo sejo, treba je dopustiti 15-dnevni rok po prejetju odgovora. To, če obstaja želja za to mizo, lahko teoretično naredimo tudi danes, da razširimo oziroma da podam predlog za širitev dnevnega reda te seje in zadevo izglasujemo ob začetku seje. Če pa ni za to posebne želje, bo pa uvrščena na redno sejo septembra, če ne bomo prejeli odstopne izjave," je z možnostjo interpelacije poslance na kolegiju seznanil Zorčič.

Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada iskali dokaze za sum kaznivega dejanja pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je "prevzel politično odgovornost" in nepreklicno odstopil. Predtem je sprejel odstop takratnega generalnega direktorja policije, ki ga je vmes vlada že nadomestila z novim.

V opoziciji kritični

V opozicijskih vrstah so se kritično odzvali na zamudo premierja Janeza Janše pri obveščanju DZ-ja glede odstopa ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. V SAB-u so nad tem presenečeni, v LMŠ-ju menijo, da gre za odvračanje pozornosti, po mnenju Levice pa to kaže tudi na nesposobnost vlade. V SD-ju medtem vztrajajo pri interpelaciji zoper Hojsa.

Je Hojs odstopil in ni odstopil?