Aleš Hojs je nepreklicno odstopil. Foto: BoBo
Aleš Hojs je nepreklicno odstopil. Foto: BoBo

V kabinetu predsednika vlade so sicer pred dnevi zatrdili, da bodo poslovniške roke spoštovali.

Predsednik vlade mora namreč po poslovniku DZ-ja o odstopu ministra obvestiti predsednika DZ-ja najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra. Hojsova odstopna izjava pa je datirana na 30. junij.

Obvestilo predsednika vlade se po poslovniku uvrsti na dnevni red seje DZ-ja najpozneje v sedmih dneh po prejemu. Tako je, če bo Janša poslovniške roke res spoštoval, pričakovati seznanitev DZ-ja s Hojsovim odstopom še na julijski seji, takrat bo ministru tudi prenehala funkcija. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

Odstop po preiskavah in pred interpelacijo

Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) iskali dokaze za sum kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek.

Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je "prevzel politično odgovornost" in nepreklicno odstopil.

Če ne bi odstopil, bi se moral kmalu, najverjetneje že na julijskem zasedanju DZ-ja, zagovarjati zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića – Thompsona v Mariboru. Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so namreč zoper Hojsa vložile interpelacijo.