V SDS-u so prepričani, da so devet mesecev Golobove vlade zaznamovali slabo premišljeni ukrepi, kadrovanje in revanšizem. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da so devet mesecev Golobove vlade zaznamovali slabo premišljeni ukrepi, kadrovanje in revanšizem. Foto: BoBo

Kaj SDS očita vladi?

SDS spominja, da je vlada Janeza Janše oktobra 2020 ustanovila urad za demografijo, vlada Roberta Goloba pa je kmalu po prevzemu oblasti urad ukinila, zaposlene in sredstva pa prenesla na urad za oskrbo migrantov. Ob tem navajajo, da imamo Slovenci v zadnjih desetletjih kljub lastni državi drastičen upad števila rojstev, kar nas danes uvršča med države z enim najstarejših prebivalstev na svetu.

SDS nadalje Golobovi vladi očita "kulturni marksizem" oziroma težnjo, da se razgradi "vrednotni sistem zahodne civilizacije. V svojem programu ne skrivajo, da je njihov cilj razgraditi narod, družino, zasebno lastnino in svobodno podjetništvo."

Največja opozicijska stranka meni, da se vlada ne drži obljube o izvrševanju pravice do svobodne gospodarske pobude in učinkovitega delovanja javnih služb. "Grožnje predstavnikov vladne stranke Levica in kaos v delu javnega zdravstva, kjer brez osebnega zdravnika ostaja celo na desettisoče prebivalcev daleč najbogatejšega mesta v Sloveniji, namreč pričajo, da vlada dr. Roberta Goloba v praksi ravna nasprotno od lastnih koalicijskih zavez."

Ob tem so spomnili na vladno kadrovanje, denimo v policiji, ki je pripeljalo do odstopa notranje ministrice Tatjane Bobnar zaradi, kot je navedla, političnih pritiskov na kadrovanje v policiji, in dodatno na dejstvo, da potekajo preiskave poslov Gen-I, ki ga je nedavno vodil prav predsednik vlade.

Sklep vlade, po katerem so morala ministrstva ob nastopu Golobove vlade pripraviti pregled vseh zaposlitev, premestitev in napredovanj od 1. januarja 2020 do nastopa Golobove vlade, so v besedilu interpelacije označili za skrb vzbujajoč poseg v več z ustavo zagotovljenih človekovih pravic.

"Vlada Roberta Goloba se ukvarja predvsem in skoraj izključno s kadrovanjem in obračunava z drugače mislečimi, bolj malo ali nič pa z dejanskim reševanjem težav državljanov," so prepričani v SDS-u.

Slovenska osamosvojitev je eden od temeljev ustavnega reda Slovenije, zato ukinitev muzeja predstavlja norčevanje iz slovenske zgodovine in napad na temeljna izhodišča slovenske ustavnosti.

SDS

SDS še posebej moti ukinitev Muzeja osamosvojitve oziroma njegova priključitev nekdanjemu MNZS-ju. "Nesprejemljivo je, da se skuša najsvetlejši trenutek naše zgodovine, samostojna država in narodna enotnost okrog njega razvrednotiti in mu odvzeti lastno institucijo za ohranjanje spomina nanj ter vzgojo za spoštovanje samostojne države zavoljo 'zmanjšanja stroškov poslovanja' in 'optimizacije strokovnega dela'."

Ker je vlada Roberta Goloba spremenila davčno zakonodajo na način, da je odpravila nedavne spremembe zakona o dohodnini in razveljavila dvig nekaterih davčnih olajšav, je po mnenju SDS-a prispevala k poslabšanju blaginje.

V SDS-u tako predlagajo, da razprava ob interpelacijI o delu vlade odgovori na vprašanje, v kolikšni meri vlada od zaprisege uresničuje prisego, da bodo predsednik vlade in ministri spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

SDS je interpelacijo vložil s podpisi 27 poslancev in je pred vložitvijo ni ponudil v podpis nobeni drugi stranki.

Janez Janša. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Janez Janša. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Janša: Poskus klica k razumu

Predsednik SDS-a Janez Janša je po vložitvi interpelacije dejal, da je to poskus klica k razumu. Interpelacija pomeni razpravo v DZ-ju "o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije", z njo pa želijo vladi "razložiti nekatere stvari", je dejal.

"Gre za ukinitev urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in za vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer," je naštel Janša. Z interpelacijo se po njegovih besedah odzivajo tudi na poziv Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je interpelacijo vlade zapisalo v svojem akcijskem načrtu. Slednjega je SDS obravnaval na torkovi seji poslanske skupine.

"Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je namreč napad na vrednotni sistem, na katerem temelji Republika Slovenija in okrog katerega je bila spisana slovenska ustava," je dejal. Ukinitev urada za demografijo pa je po njegovem mnenju napad na bistvo našega obstoja. "Če ne bo Slovencev, potem tudi ne bo Slovenije," je opozoril.

V SDS-u ne verjamejo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo iz neke ideologije ali iz negativnih vzgibov oz. ker bi želeli škoditi Sloveniji. "Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah," je dejal Janša. Tako pričakujejo, da bo po razpravi v DZ-ju, na kateri bodo "marsikaj razčistili", vlada morda nekatere sporne poteze preklicala oz. umaknila.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na neki način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki jo je dobila od volivcev, je pojasnil.

O uspehu interpelacije je dejal, da to ni interpelacija za zamenjavo vlado, kot so bile interpelacije posameznih ministrov predlogi za njihovo zamenjavo. "Kot vemo iz zgodovine interpelacij v slovenskem DZ-ju, vladna koalicija ministre velikokrat ubrani, potem pa jih sama zamenja. To je verjetno tudi napoved usode gospe Fajonove," je dejal.

Dejal je tudi, da so še vedno pripravljeni prispevati podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj je prav ona predlagala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Interpelacijo zoper Asto Vrečko je spisal NSi, a je potem ni vložil, saj ima njihova poslanska skupina za to premalo podpisov. SDS je prispevanje svojih podpisov pod interpelacijo ministrice Vrečko pogojeval s tem, da NSi prispeva podpise k njihovi interpelaciji proti celotni vladi.

Tudi danes je Janša NSi povabil, da "lahko kadar koli prispeva svoje podpise in se pridruži interpelaciji vlade". Bodo pa podprli predlog priporočil za krepitev slovenske osamosvojitve, ki jih je v četrtek v DZ vložil NSi, saj "gre za nekaj, za kar se skupaj borimo že dolga leta", je dejal.

Janša je izjavo podal ob robu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, kar je po njegovih besedah zgolj naključje.

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Janša: Klica ni bilo

Janša je v Odmevih dodatno pojasnil, da je to razprava, priložnost, da ministrom in koaliciji še kaj pojasnijo, in ne rušenje vlade. Ministru za zdravje, ki je dejal, da je početje SDS-a "popolnoma destruktivno", je sporočil, naj ne dela panike in raje prebere ustavo. Janša namreč meni, da številni poslanci ali člani vlade pri glasovanjih, ki so bila za SDS najbolj sporna in so predmet interpelacije, ali niso razpravljali ali niso bili seznanjeni z vsemi relevatnimi informacijami. Gre za pomoč, klic k razumu, je sporočil Janša.

Dodal je, da je SDS sicer opozicijska stranka, a da je vedno na voljo za sodelovanje pri nacionalnih, za državo pomembnih projektih. To je povedal tudi Golobu ob primopredaji in mu dal svojo osebno telefonsko številko, da bi lahko sodelovali, kakor se je čez meje opozicije in pozicije sodelovalo v času Janeza Drnovška ali v času prve Janševe vlade, ko je bil v opoziciji SD-jev Borut Pahor. A od primopredaje naprej ni bilo nobenega klica, je poudaril Janša.

Voditeljica oddaje ga je izzvala z vprašanjem, kaj sploh nameravajo doseči z interpelacijo, kakšne so lahko spremembe, če npr. muzeja slovenske osamosvojitve ni več in je ta vlak potemtakem že odpeljal. Janša je odgovoril z besedami, da se bo ta vlak nekoč zagotovo vrnil na postajo. Slovenija bo imela muzej osamosvojitve, je prepričan. Ukinitev je bila po njegovih besedah projekt "skrajne radikalne levičarske stranke" Levica, katere poslanci po lastnih besedah ne izobešajo zastav na državne praznike, ampak le na tiste, ki so bili nekoč v Jugoslaviji, in pravijo, da smo z osamosvojitvijo porušili cvetočo nekdanjo državo. Janša je prepričan, da teh stališč ne delijo vsi v koaliciji, da morda ne vedo, da ima praktično vsaka samostojna država neko kulturno institucijo, posvečeno predvsem nastanku države, in da bo interpelacija en korak k treznjenju.

Video: Celoten pogovor

Pogovor z Janezom Janšo v Odmevih po vložitvi interpelacije

Koalicija: Opozicijo pozivamo k tvornemu sodelovanju

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so se na interpelacijo odzvale s pozivom opoziciji k tvornemu sodelovanju. Interpelacijo vidijo kot še enega od sicer demokratičnih manevrov SDS-a, s katerim želi vlado ovirati in jo ustrahovati.

"Ta interpelacija je po presoji vlade, koalicije in Gibanja Svoboda popolnoma nepotrebna," je dejal podpredsednik vlade in minister za zdravje iz vrst Gibanja Svoboda Danijel Bešič Loredan. V prihodnjih dveh tednih bodo iskali politični konsenz vseh parlamentarnih strank za zdravstveno reformo, je napovedal. "To, kar počne SDS, je popolnoma destruktivno," je dejal in dodal, da je šel predsednik SDS-a Janez Janša prek meja zdravega razuma. Vlada je po njegovih besedah enotna, v SDS-u pa "nimajo toliko moči, da nas utrudijo".

Podpredsednik vlade in minister za delo, koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da je opoziciji spodletelo pri njenem namenu, da v koalicijske vrste vsadi razdor. "Ta vlada je tukaj, da izpelje reforme, ki so bistvene, da Slovenija postane uspešna, solidarna in družba, uprta v prihodnost. Za tem trdno stojimo vse tri stranke in pri tem nas razni manevri ne bodo zmotili," je dejal. Mesec je očitke v interpelaciji označil za domišljijski spis, s katerim želi opozicija vnašati razdor v slovensko družbo. Zavrnil je očitke, da vlada uničuje družinsko politiko, da razgrajujejo slovensko javno zdravstvo, uničuje podjetniško pobudo in napada podjetnike. Spomnil je, da je vlada znova vzpostavila socialni dialog. "Razumem, da to marsikoga boli, ker ko bodo te reforme uspele, verjamem, da bodo ljudje tudi predlagateljem današnjega manevra znali pokazati njihovo mesto," je dejal.

"SDS je v tem mandatu presegel kar nekaj zgodovinskih mejnikov, seveda z negativnim predznakom," pa je dejal vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik. Ob tem je spomnil na to, da je opozicija med drugim vložila več kot 30 zakonov že na ustanovni seji DZ-ja, blokirala delo državnega zbora in vlade ter zahtevala referendum o zakonu o vladi. Zdaj, ko se je vlada končno konstituirala, pa vlagajo še interpelacijo vlade po zgolj devetih mesecih njenega dela. Stranki SDS zato sporočajo, da je vlada trdna in da bo takšna ostala tudi do konca tega mandata, je dejal.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je znova zatrdila, da je bila odločitev o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve strokovna, saj je bil ta ustanovljen brez javne razprave, zbirke in primernega prostora. "Prav ta projekt je postal tista ideološka platforma, na kateri SDS gradi svoje nasprotovanje delu te vlade," je dejala. Prav tako gre za manipulacijo s čustvi ljudi, ki imajo svoj odnos do slovenske osamosvojitve, meni.

Na besede prvaka SDS-a Janeza Janše, da je interpelacija poziv k razumu, pa so se v koaliciji odzvali, da se k razumu poziva za pogajalsko mizo. Opozicijo zato pozivajo k tvornemu sodelovanju, da skupaj rešijo težave, ki so se na različnih področjih nalagale preteklih 30 let.

SDS vložil interpelacijo zoper vlado