Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Smo v položaju, ko nujno potrebujemo ministra za notranje zadeve, ki je operativen 24 ur na dan. Če si gospod Hojs ne bo premislil, bom to ovojnico seveda odprl, ampak takrat, ko bom imel novega človeka za to mesto," je še dejal Janša.

Kot je znano, je Hojs prejšnji teden zaradi policijskih preiskav nabave zaščitne opreme nepreklicno odstopil in povedal, da je Janša njegov odstop sprejel, a predsednik vlade obvestila o njegovem odstopu ni poslal v državni zbor, zato Hojsu mandat ni prenehal.

Po poslovniku državnega zbora bi moral premier o Hojsovem odstopu predsednika DZ-ja obvestiti najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra. Hojsova odstopna izjava je bila datirana na 30. junij.

Hojs je bil o vprašanjih glede nadaljnjega ministrovanja v zadnjih dneh redkobeseden, na vprašanja novinarjev v povezavi z odstopom pa je odgovarjal, da je položaj v rokah Janše.

Hojs je ocenil, da so omenjene preiskave politično motivirane, zato je "prevzel politično odgovornost" in nepreklicno odstopil.

Izjava Janše o Hojsu

"Slovenija ne bo ovirala Hrvaške na poti do evra"

Janša je v pogovoru za TV Slovenija spregovoril še o drugih aktualnih temah. Glede vprašanja uveljavitve arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško je realist. Državi bosta po njegovem mnenju lahko naredili korak naprej, ko bo imela Hrvaška približno na mizi načrt za rešitev vprašanja meje z drugimi sosedami. "Do takrat se je treba truditi, da to ne bi povzročalo novih konfliktov, in mogoče uporabiti ta čas za to, da se nekaj pametnih ljudi usede skupaj in poišče, znotraj situacije, kakršna je, še kakšen dodaten manevrski prostor v korist Sloveniji," je pristavil.

Na vprašanje, ali soglasje Sloveniji k vstopu Hrvaške v mehanizem ERM II, čakalnico za prevzem evra, pomeni, da Slovenija ne bo ovirala južne sosede na tej poti, je Janša odgovoril, da je iz nedavne zgodovine razvidno, kako glasno kričanje o tem, kako se bo blokirala sosednja država in kaj vse se bo naredilo, nikoli ne prinese koristi.

Slovenija je po njegovih besedah odgovorna članica EU-ja in bo zahtevala enaka merila za vse. Za vstop v evrsko območje so jasna pravila in ko jih članica EU-ja izpolni, lahko prevzame evro oz. je večina to celo dolžna storiti. Janša meni, da sta tako hrvaški vstop v schengensko območje, ko bo država izpolnila tehnične pogoje, kot njen prevzem evra v interesu Slovenije.

O RTV-ju: "Gre za nekatere stvari, ki bi morale biti že zdavnaj narejene"

Glede predlogov sprememb medijske zakonodaje, ki jih je ministrstvo za kulturo poslalo v zgolj nekajdnevno javno obravnavo, pa je Janša ocenil, da "gre za manjše spremembe". Ob noveli zakona o RTV Slovenija "gre za nekatere stvari, ki bi morale biti že zdavnaj narejene," je dodal, pri čemer je izpostavil izločitev oddajnikov in zvez od RTV SLO v družbo v državni lasti. "Infrastruktura je po vseh evropskih normah nekaj, kar mora biti dostopno za vse in ločeno od tistega, ki nudi storitve. Ne vem, zakaj se je s tem toliko časa čakalo," je navedel.

"Kar se tiče racionalizacije poslovanja, pa mislim, da imate slabo vodstvo. Bo pa od vodstva odvisno, kako z nekoliko manjšimi sredstvi zagotoviti enak obseg programa," je izjavil o predlaganih rešitvah, ki bi RTV-ju vzele več kot 13 milijonov evrov prihodkov. In dodal je, da ga ne bo nihče prepričal, da institucija z več kot 100 milijoni proračunskih sredstev "nima nekih rezerv".

Celoten pogovor Rosvite Pesek z Janezom Janšo na Otočcu