Janez Janša in Franci Matoz sta obtožena krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Janša in Franci Matoz sta obtožena krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tako je tožilka navedla, da je Marija Badovinac Crnkovič poslala elektronsko sporočilo Wolfgangu Riedlu in v njem navedla, da je bil Janša seznanjen z izbiro Rotisa in da naj bi celotno zadevo izbire spremljal. Kot trdi Matoz, v kazenski ovadbi, ki jo je spisala policija, pa je nasprotno "jasno zapisano, da je to elektronsko sporočilo bilo samo osnutek in da ni bilo nikoli poslano". Foto: MMC RTV SLO
Nova obtožnica Janše

Proti Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu je okrožno tožilstvo v Ljubljani vložilo obtožnico zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve Branke Zobec Hrastar.

Janša in Matoz Zobec Hrastarjevi očitala zlorabo položaja
Predsednik SDS in njegov odvetnik sta namreč 20. junija lani sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti predsedniku SDS-a navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Toda Janši in Matozu z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi ni uspelo. Njuno ovadbo je zavrglo ljubljansko okrožno tožilstvo, nato pa je Janša prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec proti nekdanji višji državni tožilki vložil obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Tudi ta obtožni predlog je ljubljansko okrajno sodišče oktobra lani zavrglo kot neutemeljen. Januarja so ta sklep potrdili še višji sodniki.

Nato pa je tožilstvo zoper oba prejšnji mesec vložilo neposredno obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje tožilke Zobec Hrastarjeve. Za prvo kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen zapora do dveh let, za drugo pa denarna kazen ali kazen zapora od šestih mesecev, je poročal časnik Delo.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za Delo potrdili, da so neposredno obtožnico zoper Matoza in še eno osebo prejeli 23. februarja.

SDS: Nevaren poskus rušenja avtoritete vlade
"Po pozivu podpornika Jankovićeve Pozitivne Slovenije Lojzeta Udeta in tvorca komunistične represivne zakonodaje Ljuba Bavcona, da je potrebno zaščititi nekdanjo tožilko Zobec Hrastarjevo, se zloraba tožilstva in pravosodja očitno nadaljuje. Namesto da bi tožilstvo preganjalo Zobec Hrastarjevo, ker je v obtožnem predlogu navedla neresnično dejstvo, sedaj preganjajo tiste, ki so na to opozorili," so se odzvali v SDS-u. Kot trdijo, gre za nevaren poskus rušenja avtoritete vlade v najbolj usodnem času za Slovenijo

Kazenski pregon tistih, ki so na tožilkin konstrukt v aferi Patria opozorili, je po njihovem grozljiv akt zastraševanja. Kot trdijo, s seboj prinaša sporočilo, ki določeno kasto ljudi v Sloveniji postavlja zunaj nadzora, pa tudi nad zakon in ustavo, njihovim žrtvam pa odreka vsako možnost pravne obrambe. Sporočilo obtožnice za širšo slovensko javnost se tako po njihovem glasi: "Tožilka ima prav tudi takrat, kadar laže. Tožilka Hrastarjeva ni ravnala narobe, ko je potvorila dejstva iz predkazenske preiskave. Delamo lahko, kar se nam zahoče. Če se boste temu uprli, boste dodatno kaznovani!"

SDS: Če bo obtožnica pravnomočna, bo Janši sodila Zalarjeva žena
"Strašljivost te poteze je še toliko večja, ker je tožilstvo z dejstvi iz obtožnice ponovno prej seznanilo izbrani medij, tokrat časnik Delo, kot pa stranke v postopku. Gre ponovno za težko zlorabo tožilstva in instrumentalizacijo organov pravne države v politične namene. Da bo farsa še večja, bo predsedniku SDS-a v primeru, če bo obtožnica postala pravnomočna, odločala sodnica, ki je žena visokega funckionarja stranke LDS in nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Tako bo vse ostalo v politični družini," so izpostavili.

SDS preseneča tudi hitrost, s katero je tožilstvo vložilo obtožnico, in sicer prej kot v šestih mesecih, hkrati pa to isto tožilstvo po njihovih besedah prav tako v zadevi Patria še vedno ni končalo postopka zoper Magnusa Berglunda, čeprav je bil začet že daljnjega leta 2008.
Matoz že podal ugovor
Kot je v izjavi za javnost v Kopru pojasnil Matoz, je dejstvo, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi zoper Zobec Hrastarjevo in kar je povedal na novinarski konferenci junija 2011, resnično: "Resnično je, da je v obtožni predlog na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo."

Tako je tožilka navedla, da je Marija Badovinac Crnkovič poslala elektronsko sporočilo Wolfgangu Riedlu in v njem navedla, da je bil Janša seznanjen z izbiro Rotisa in da naj bi celotno zadevo izbire spremljal. Kot trdi Matoz, v kazenski ovadbi, ki jo je spisala policija, pa je nasprotno "jasno zapisano, da je bilo to elektronsko sporočilo samo osnutek in da ni bilo nikoli poslano". Tako je izhajalo tudi iz uradnega zaznamka o pregledu računalnika, je dodal Matoz.

Ob tem je opozoril, da so tako kot on vsebino obtožnega predloga razumeli vsi, ki so obtožni predlog brali. Matoz je zoper obtožnico, ki mu je bila vročena pred tednom dni, že podal ugovor, sicer pa meni, da je obtožnica neutemeljena in da bo njegovemu ugovoru v celoti ugodeno.

Janša obtožnice še ni prejel
Hkrati je odvetnik izpostavil, da Janša obtožnice še ni prejel, saj so mu jo poslali na napačen naslov na Mesarsko ulico v Ljubljani, zato se mu zdi neprimerno, da je bila javnost z obtožnico seznanjena, še preden so jo vročili vsem strankam.

Da bi se izognili dilemam o tem, kaj je Zobec Hrastarjeva dejansko napisala v obtožnem predlogu, pa je Matoz pridobil še strokovno mnenje jezikoslovke Helene Dobrovoljc. Ta je jasno zapisala, dodaja Matoz, "da ni nikakršne dileme, da je tožilka zapisala ravno to, kar smo mi v kazenski ovadbi zatrjevali, torej da je Marija Badovinac poslala elektronsko sporočilo gospodu Riedlu".

Kazenski postopek, ki ga je Matoz vložil zoper Zobec Hrastarjevo, medtem še ni končan, saj se bo zadeva reševala na vrhovnem sodišču, je še navedel Matoz. Prepričan je namreč, da je Zobec Hrastarjeva z omenjenim zapisom v obtožni predlog dejansko navedla neresnico in s tem storila kaznivo dejanje.

Nova obtožnica Janše