Janez Janša je v Ankaro prispel v torek zvečer. Foto: Reuters
Janez Janša je v Ankaro prispel v torek zvečer. Foto: Reuters
Premier se mudi v Turčiji

Po pogovorih je Janša dejal, da Slovenija podpira vključitev Turčije v Evropsko unijo, nad čemer je Erdogan izrazil zadovoljstvo in dodal, da je Ankara odločena, da bo glede približevanja EU-ju naredila korake naprej. Velik del pogovorov pa je bil namenjen gospodarskemu sodelovanju med državama.

Državi sta podpisali tudi več dvostranskih aktov, med njimi sporazum med vladama Slovenije in Turčije o sodelovanju na področju zdravstva in medicine ter sporazum o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Predsednika obeh vlad sta se srečala že septembra ob robu 62. Generalne skupščine ZN-ja v New Yorku, kjer sta osrednjo pozornost namenila medsebojnemu sodelovanju pa tudi evropskim temam.

Sledi srečanje s predsednikom države in parlamenta
Dopoldne je Janša obiskal grob ustanovitelja moderne turške države Atatürka in muzej turške vojne za neodvisnost. Čaka ga še srečanje s predsednikom države Abdullahom Gülom in predsednikom parlamenta Köksalom Toptanom.

Slovensko-turška poslovna konferenca
Na obisku sta tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Delegacijo spremlja 43 predstavnikov slovenskih podjetjih in ustanov, za katere so na univerzi za ekonomijo in tehnologijo organizirali slovensko-turško poslovno konferenco, ki je namenjena vzpostavljanju neposrednih stikov in sodelovanja med slovenskimi in turškimi gospodarstveniki.

Na konferenci je premier Janša spregovoril o gospodarskem sodelovanju med državama. Interes zanj je pri slovenskih gospodarstvenikih velik, največ možnosti pa Slovenija vidi v naložbenem sodelovanju, je povedal Janša. Priložnosti vidi predvsem na področjih finančnih in bančnih storitev, trgovine, telekomunikacij, informacijske tehnologije, turizma in logistike.

Kmalu tovorni vlak Ljubljana - Carigrad
Slovenske železnice pa so ob tej priložnosti s turškimi državnimi železnicami podpisale memorandum o razumevanju, ki med drugim v začetku prihodnjega leta predvideva uvedbo kontejnerskega vlaka na progi Ljubljana - Carigrad. Ta bo mesti povezoval trikrat na teden.

S. J. in A. S.

Premier se mudi v Turčiji