Stvari v Sloveniji se bodo po Janševih napovedih začele premikati v prihodnjega pol leta, vendar
Stvari v Sloveniji se bodo po Janševih napovedih začele premikati v prihodnjega pol leta, vendar "žal ne zaradi tega, ker bi se znali sami vzeti v roke, ampak ker nam bodo pri tem pomagali drugi". Foto: BoBo

"Pred nami so meseci in leta, ko bodo na eni strani izstavljeni računi za napake, ki so se dogajale v preteklih letih, in za zgrešeno tranzicijo. Na drugi strani pa se bo slovenska barka začela naravnavati v pravo smer," je nekdanji slovenski premier povedal na srečanju pred polno dvorano Družbenega doma v Grosupljem.

Janša sicer kljub krizi, v kateri se je znašla država, napoveduje, da bo slovenski narod na koncu preživel. Škoda se mu edino zdi, da zaradi napak iz preteklosti danes tisoče mladih išče perspektivo v tujini in da bomo evropsko povprečje razvitosti "mogoče dosegli šele čez 10, 15 ali 20 let", medtem ko bi ga sicer lahko že prihodnje leto.

"Pri premiku naprej nam bodo pomagali drugi"
Izpostavil je tudi vse bolj naraščajoči dolg in opozoril, da ga bo vse težje odplačevati: "Leta 2008 smo bili tujim finančnim institucijam dolžni manj kot osem milijard evrov, danes pa smo jim dolžni 23 milijard, brez milijard, ki manjkajo v bankah. Samo v naslednjem letu bomo za odplačilo obresti potrebovali milijardo evrov," je pojasnil.

Stvari v Sloveniji se bodo po Janševih napovedih začele premikati v naslednjega pol leta, vendar "žal ne zaradi tega, ker bi se znali sami vzeti v roke, ampak ker nam bodo pri tem pomagali drugi". "Ampak tudi to je boljše od tega, kot da se zdajšnje stanje nadaljuje," je dodal.

Razmislek o popravkih volilnega sistema
Hkrati s temi spremembami bo po Janševem prepričanju potreben tudi razmislek o popravkih volilnega sistema, saj meni, da zdajšnji volilni sistem, "ko lahko ena ali dve majhni stranki zrušita vlado", povzroča preveliko nestabilnost.

Janša meni, da bodo morali v popravke volilnega sistema privoliti tudi tisti, ki jim trenutno nasprotujejo, saj bo to "verjetno tudi eden izmed pogojev - če ne glasen, pa tihi - tistih, ki nam bodo posodili denar".

Očitki zaradi totalitarnih simbolov na državnih proslavah
Na tematskem večeru, ki ga je priredila Slovenska demokratska mladina, podmladek stranke SDS, je bilo veliko pozornosti namenjene tudi slovenski osamosvojitvi in orisu stanja po njej. Janša je bil v svojem nagovoru kritičen tudi do državnih proslav, na katerih se pojavljajo simboli prejšnjega totalitarnega sistema - ob tem je dejal, da tisti, ki želi dobro Sloveniji, ne more govoriti o enotnosti, hkrati pa vsiljevati simbole, ki delijo. Dodal je, da sta plebiscit in vojna proti JLA tisti pravi trajni točki, ki združujeta.

Danes po Janševem prepričanju poteka simbolni spopad med tistim, kar združuje, in tistim, kar razdružuje - torej med simboli slovenske osamosvojitve in simboli, "ki smo jih ob osamosvojitvi spustili z droga in jih nekateri zdaj dvigajo nazaj", a prepričan je, da ti zadnji ne bodo prevladali.