Foto:
Foto:
Janša je obljubil, da bo predloge opozicije jemal resno.
V parlamentu so imeli natrpan urnik.
ZLSD ne bo oteževala postopka oblikovanja nove vlade.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je sporočil, da je glasovnice oddalo 85 poslancev, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Janša je po potrditvi prisegel pred državnim zborom.

46-letni predsednik najmočnejše parlamentarne stranke ima zdaj 15 dni časa, da DZ-ju predlaga nove ministre. Poslanci bodo nato glasovali o skupni ministrski listi. Vsak ministrski kandidat pa se mora pred tem predstaviti pristojnemu parlamentarnemu delovnemu telesu.

Janša, ki ne more več opravljati funkcije poslanca in bo njegovo mesto zasedel nadomestni poslanec, pričakuje, da bo vlada izvoljena do konca novembra, pred tem pa mora biti podpisana tudi koalicijska pogodba.

Reorganizacija za večjo učinkovitost
Janša se je v nagovoru poslancem pred tajnim glasovanjem med drugim zavzel za pokojninsko in davčno reformo v novem mandatu. Kot je dejal Janša, bo v potrditev predlagal vlado, ki bo v ospredje postavljala skupno blaginjo. Dejal je tudi, da želi z napovedano reorganizacijo ministrstev oblikovati učinkovito vlado, ki bo delala dobro.

Opozicija bo dobila besedo
Dodal je, da ne obljublja sto tisoč novih delovnih mest in zelo visoke gospodarske rasti, niti hitrega povečevanja plač in pokojnin. Lahko pa obljubi, da bo vložil vse svoje napore v to, da se bo z državo upravljalo v skladu z ustavo, da bo upravljanje učinkovito, pravično in pošteno. Poudaril je, da bo opozicijo jemal resno in da bo upošteval vse dobre predloge, ne glede na to, odkod prihajajo.

V pravice se ne sme posegati
Nujna je tudi reforma, ki mora zagotoviti stabilen sistem zdravstvenega varstva, meni Janša. Ob tem opozarja, da standard upokojencev ne sme zaostajati za standardom ostalih generacij. Prepričan je, da v pravice upokojencev, sredstva za družinsko politiko in šolstvo ne bi smeli posegati.

Več denarja v raziskave
Napovedal je tudi spremembe na področju politike zaposlovanja in opozoril na potrebo po korenitejši davčni reformi, ki bo zmanjšala davke na delo in prilagodila davke na kapital. Med nalogami prihodnje vlade je omenil še nadaljevanje reforme šolstva, ki mora biti deležna čim širšega družbenega konsenza, podvojitev vlaganj v raziskave in razvoj do leta 2010 v skladu s cilji lizbonske strategije.

Vprašanja s Hrvaško reševati z dialogom
Med prioritetami so še skrb za okolje in spoštovanje kjotskega protokola, razvoj kmetijstva, spoštovanje pravic manjšin v Sloveniji ter skrb za Slovence, živeče izven meja domovine. Glede odprtih vprašanj s sosednjo Hrvaško pa je napovedal, da jih nova vlada ne bo reševala s konfrontacijo, ampak s sodelovanjem in strateškim partnerstvom, in ne v škodo nobene od držav.

V LDS-u pogrešajo konkretne izzive
Milan Potrč iz ZLSD-ja je povedal, da poslanska skupina ZLSD ne bo storila nič, kar bi pospešeni postopek oblikovanja vlade oteževalo ali onemogočalo.

V LDS-u pogrešajo konkretne programske izzive nove vlade. Ne vedo tudi, kakšni so cilji vlade glede gospodarske rasti. Andrej Bajuk je v imenu NSi-ja povedal, da verjamejo, da se bo Janša kot novi mandatar sposoben soočiti z vsemi družbenimi, socialnimi in gospodarskimi izzivi, s katerimi se danes srečujemo v Sloveniji.

V SLS-u pričakujejo tako družinsko politiko, ki bo zagotavljala dostojno življenje vseh. Pomembno se jim zdi, da bo nova vlada zagotavljala regionalni razvoj in pogoje za občine, ki bodo prinesle približno enake pogoje dela in življenja v vseh predelih Slovenije.

V DeSUS-u so mnenja, da delitve iz preteklosti ne smejo biti ovira za razvoj v prihodnje.


Mramor ne bo več minister
Finančni minister Dušan Mramor je sporočil, da se namerava po koncu mandata vrniti na ljubljansko univerzo. Mramor je sicer redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. S tem je zavrnil namige, ki so se v zadnjem času pojavljali v javnosti, da naj bi ostal na mestu finančnega ministra tudi v vladi kandidata za mandatarja Janeza Janše.