Premier za jesen ne izključuje glasovanja o zaupnici. Foto: MMC RTV SLO
Premier za jesen ne izključuje glasovanja o zaupnici. Foto: MMC RTV SLO

Komaj se za neko stvar dogovorimo, že se naslednji dan izve, da ni tako, da se je zdaj premislila ena, drugič pa druga opozicijska stranka.

Janša o opoziciji
Zver
Zver kandididira za predsednika republika z upanjem, da bo Slovenija manj razdeljena. Foto: BoBo
Janša: Jeseni bomo odločali o svoji suverenosti

Slovenija je v zadnjih letih prišla v položaj, za katerega "nas prijatelji iz Evrope stalo sprašujejo, kako je sploh mogoče, da se je kaj takega zgodilo, kako je mogoče, da smo v slabih treh letih iz države, ki je bila na vrhu EU-ja in so jo številni dajali za zgled, prišla med države, ki se omenjajo kot tiste, ki bodo morda potrebovale tujo pomoč," je v nagovoru dejal premier in predsednik SDS-a Janez Janša.
V tem trenutku ni dovolj pripravljenosti in sloge za to, da bi vsi skupaj priznali stanje, kakršno je, in naredili potrebne korake, da se položaj reši, pravi Janša.
"Gledajo nas od zunaj in nas sprašujejo, kako je mogoče, da ni zavedanja in sposobnosti sodelovanja," je izpostavil in dejal, je vlada že od prvega dne, ko je prisegla, ponujala roko sodelovanja in partnerstva opoziciji.

A opozicija to sodelovanje ne samo zavrača, ampak se "praktično iz dneva v dan poje dana beseda", je povedal Janša. "Komaj se za neko stvar dogovorimo, že se naslednji dan izve, da ni tako, da se je zdaj premislila ena, drugič pa druga opozicijska stranka," je dejal. Tako se po njegovih besedah ne da naprej, saj ima koalicija le navadno večino v parlamentu.

Janša: Demokrata za predsednika
Kot je dejal Janša, bo SDS jeseni naredila vse, da bo Slovenija še naprej ostala suverena republika. "Naredila bo vse, da Slovenija po dolgih desetletjih za svojega predsednika dobi demokrata in to je naša prva naloga," je povedal.

Zver z javnim mnenjem zadovoljen
Predsedniški kandidat SDS-a in NSi-ja Milan Zver je ob tem dejal, da si želi Slovenije, ki ne bo razdeljena. Zato obljublja povečanje ugleda Slovenije, če zmaga na jesenskih volitvah. Kot je dejal, je do volitev še dovolj časa za prepričevanje volilnega telesa, trenutno pa je s trendom javnega mnenja zadovoljen.

Pričakuje sicer, da se bo razlika med njim, nekdanjim premierjem Borutom Pahorjem in sedanjim predsednikom Danilom Türkom še zmanjšala in da se bodo bodo glasovi še bolj razdelili med vse tri. Kot je poudaril, pa si predvsem želi prepričati tisti del volilnega telesa, ki je tudi sicer soroden politični opciji, ki jo sam zastopa.
V Lepeni poteka 18. letni tabor stranke SDS, kjer so se zbrali oko 700 njenih članov in privržencev. Udeleženci tabora, ki se je sicer začel že prejšnjo soboto in bo trajal do nedelje, 5. avgusta, se bodo lahko udeležili piknika z gorniškim plesom ob živi glasbi, potekalo pa bo tudi srečanje občinskih odborov SDS-a iz vse Slovenije. Zbrane bo nagovoril častni predsednik Zveze gorniških klubov Skala Anton Jeglič, so sporočili iz stranke.

Pohod na Triglav
Tabor se bo v ponedeljek nadaljeval z ogledom planinskega muzeja v Mojstrani, v torek z obiskom Vrsnega, v sredo pa se bodo udeleženci podali na tradicionalno turo na Škrlatico iz Vrat. V soboto se bodo udeleženci lahko povzpeli na Triglav.

Več kot tisoč udeležencem z vseh koncev Slovenije so se pridružili tudi podpredsednik SDS-a ter minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko in drugi vidni predstavniki iz vrst SDS-a.

Komaj se za neko stvar dogovorimo, že se naslednji dan izve, da ni tako, da se je zdaj premislila ena, drugič pa druga opozicijska stranka.

Janša o opoziciji
Janša: Jeseni bomo odločali o svoji suverenosti