Prvak največje opozicijske stranke je stanje v državi komentiral na rednem letnem taboru SDS-a v Lepeni. Foto: MMC RTV SLO
Prvak največje opozicijske stranke je stanje v državi komentiral na rednem letnem taboru SDS-a v Lepeni. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Janša meni, da bo koalicija Lukšiča sicer ubranila, a da bo razprava osvetlila dogajanje in da bo po njej dodeljevanje sredstev bolj transparentno. Foto: MMC RTV SLO

Prvak opozicijske stranke SDS je v okviru letnega tabora SDS-a v Lepeni spregovoril o aktualnih temah v slovenski družbi. Glede stanja v Preventu Globalu je poudaril, da gospodarska kriza ni pravi razlog za težave tega podjetja, saj "če je podjetje preživelo v času, ko je avtomobilska proizvodnja upadala, potem bi moralo tudi zdaj, ko proizvodnja v podjetjih, za katere dela Prevent Global, raste".

Janša je pojasnil, da je Prevent Global v težavah zaradi spora med lastniki, za katere je vprašanje, kako so prišli do kapitala za to podjetje. Država bi po Janševem mnenju za omilitev težave največ naredila s tem, da bi še pravočasno uporabila primerne vzvode in sprožila preiskavo o tem, pripomnil pa je, da ni naključno, da se vse to dogaja v dopustniškem času, ko je pozornost javnosti manjša.

Opozoril je tudi na po njegovem mnenju čezmerno zadolževanje države. "Večina prebivalstva, razen tistih, ki so izgubili delo, gospodarske krize še ne čuti, saj se država močno zadolžuje. Sedanje generacije bodo plačevale obresti, medtem ko bodo glavnico plačevale prihodnje generacije," je še dodal Janša.

Interpelacija je dobra, ker bo osvetlila dogajanje
O v četrtek vloženi interpelaciji zoper šolskega ministra Igorja Lukšiča je dejal, da bo koalicija ministra sicer ubranila, a da bo razprava dogajanje osvetlila, dodeljevanje sredstev iz razpisa pa bo bolj transparentno. Ob tem je ponovil očitek, da je razpis, ki ga je objavilo ministrstvo za šolstvo in šport, protizakonit, saj da je prilagojen le enemu kandidatu oz. projektu, in sicer Mestni občini Ljubljana oz. projektu Stožice.

Z interpelacijo bo po mnenju Janše dodeljevanje sredstev bolj transparentno, saj bosta javnost in državni zbor na to postala pozorna. "Odločanje bo še pred razpravo o interpelaciji, in ko bo razprava, bo vse jasno," je pojasnil Janša. Morda pa se bo po njegovih besedah zgodilo, da zaradi interpelacije na razpisu ne bo zmagal nihče, da ga bodo razveljavili in objavili drugega, na katerem bodo lahko kandidirali tudi drugi. "V Sloveniji je še 209 občin, ki so revnejše od ljubljanske," je dejal.

"Hrvaška ne upošteva sporazuma o nasledstvu"
Opozicijski prvak se je dotaknil tudi vprašanja hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, o katerem naj bi na sobotnem srečanju govorila slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor. Janša je opozoril, da je Hrvaška podpisala sporazum o nasledstvu, zdaj pa se ravna, kot da ta sporazum ne bi veljal.

Za ustanovitev vojaškega ordinariata Janša ne vidi nobenih zadržkov. Po njegovem mnenju pri tem vprašanju ne gre niti za sredstva niti za ustavno vprašanje. "Iz tega se dela ideološko vprašanje, ki ne bo kar potihnilo," je prepričan predsednik SDS-a.

Čas za razpravo o slovenski identiteti
Po Janševem mnenju po 20 letih, odkar je slovenski narod postal gospodar na svoji zemlji, prihaja tudi čas, ki bo namenjen razpravi o zaokrožitvi slovenske nacionalne identitete. Te narod po njegovem mnenju namreč še nima izoblikovane.