Janša trdi, da so odnosi v koaliciji dobri. Foto: RTV SLO
Janša trdi, da so odnosi v koaliciji dobri. Foto: RTV SLO
Vrh koalicije
Udeleženci vrha so bili zaovoljni z izpolnjevanjem ciljev. Foto: RTV SLO

Janša je ob začetku vrha pojasnil, da so odnosi v koaliciji dobri, in spomnil, da vladne stranke čakata še dve ključni nalogi - reforme in predsedovanje EU-ju.

Glede pripomb nekaterih koalicijskih partnerjev je Janša dejal, da najbolj trpi SDS, saj je moral najbolj popuščati, kar je po svoje razumljivo.

Janša je še opozoril, da je koaliciji v letu 2005 uspelo ohraniti in izboljšati makroekonomske rezultate, ob tem pa se socialni položaj državljanov ni poslabšal.

Bajuk: Koalicija deluje
Tudi drugi udeleženci so delo vladnih strank v prvem letu ocenili kot dobro. Andrej Bajuk, predsednik NSI-ja je dejal, da koalicija resno deluje in uresničuje zaveze iz koalicijske pogodbe. Glede nesprejetja vojnih zakonov je dejal, da vprašanje ostaja odprto, prepričan pa je, da bo sčasoma rešeno.

Podobnik: Dobra kondicija
Predsednik SLS-a Janez Podobnik je dejal, da je Slovenija v dobri kondiciji, saj so gospodarski rezultati dobri, inflacija nizka, finančna perspektiva EU-ja pa naj bi omogočila razvojno usmeritev. Podobnik je pojasnil, da so na vrhu odprli vprašanje kadrovanja v koaliciji, saj naj potenciali SLS-a ne bi bili izkoriščeni.

Erjavec: Trenja le majhna
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je poudaril, da je na vrhu odprl vprašanje enakopravne obravnave najmanjše stranke v koaliciji. Po njegovem mnenju koalicija doživlja le manjša trenja, ki bi v letu 2006 lahko izginila. Erjavec je prepričan, da je treba glede reform doseči čim širše soglasje, tako znotraj kot zunaj koalicije.