Poslanec DeSUS-a opozarja na kršenje koalicijske pogodbe. Foto: RTV SLO
Poslanec DeSUS-a opozarja na kršenje koalicijske pogodbe. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS-a pravi, da koalicija deluje usklajeno. Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl
Obstaja sum, da sta Toplak in Pogačnik storila kaznivo dejanje pri prodaji Mercatorja, trdi poslanec LDS-a. Foto: RTV SLO

Poslanec najmanjše koalicijske partnerice meni, da gre pri ustanavljanju te za kršenje koalicijske pogodbe in v primeru njene ustanovitve brez opozicije napoveduje razmislek stranke o izstopu iz koalicije.

Vabimo vas, da si ogledate oddajo Pod žarometom, v kateri so predstavniki strank govorili o enoletni bilanci dela.
V oddaji Pod žarometom je dejal, da bo svet stranke o teh zapletih govoril prihodnji teden in se nato odločil, kako naprej. "Mi se želimo držati koalicijske pogodbe. Če se koalicijski partnerji ne želijo, je to pač njihov problem. Mi ne bomo v nobenem primeru vztrajali v koaliciji, če bo ignoranca koalicijskih partnerjev do nas taka, kot je bila zadnji čas," je povedal.

Koalicija navedbe zavrača
V SDS-u, NSi-ju in SLS-u kršitev pogodbe zavračajo in pravijo, da ni razloga za nezadovoljstvo DeSUS-a. Poslanec SDS-a Jože Tanko je povedal: "Če bi hotel potrjevati, kdo je kaj kršil, potem je potrebno dejansko narediti neko analizo dosedanjega dela v koaliciji. Kar zadeva pa neudeležbo na sestanku, ki ga je v ponedeljek sklicala opozicija, pa je bilo to usklajeno in dogovorjeno."

Alojz Sok iz NSi-ja je na Žnidaršičeve očitke odgovoril: "Šlo je mogoče kje za kakšno malo drugačno glasovanje, kot smo se dogovorili, vendar jaz temu seveda ne bi rekel kršitve koalicijske pogodbe."

Opozicija poslala ovadbo
LDS in SD, ki vztrajata, da naj komisija najprej preišče prodajo Mercatorja, sta na računsko sodišče poslala anonimno prejeti ovadbi zoper direktorja Kada Tomaža Toplaka in direktorja Soda Marka Pogačnika.

Milan M. Cvikl (LDS) to komentira takole: "Ker sta pri prodaji Mercatorja, sicer po nalogu vladarja, naredila vrsto napačnih potez in tudi kaznivih dejanj. Sum obstaja, da nista zbirala ponudb in sta seveda zaradi tega oškodovala slovenske davkoplačevalce za 29 milijard tolarjev."